Journalistene ga seg etter 40 dagers streik. Så begynte oppsigelsene å tikke inn i den franske avisen Le journal du Dimanche.

Kontroversiell redaktør-ansettelse utløste streik og oppsigelser i fransk magasin

Vil ikke ha sjefredaktør fra ytre høyre.

Publisert

I slutten av juni skrev flere franske aviser at Geoffroy Lejeune, tidligere sjefredaktør i ytre høyre-avisen Valeurs Actuelles, hadde blitt ansatt som ny sjefredaktør i det franske ukebladet Journal du Dimanche (JDD) mot redaksjonens ønske.

Det førte til at over 100 ansatte, nesten hele staben, gikk ut i en 40 dager lang journaliststreik.

Totalt var det seks utgaver på rad som ikke ble publisert på grunn av streiken. Det er første gang det skjer i JDD, som ble opprettet i 1948. Det er også den lengste mediestreiken i Frankrike siden 1970-tallet.

– Denne kampen gjør vi for våre lesere, for det avisen står for, for kvaliteten på informasjonen som formidles og for etiske prinsipper, skriver journalistlaget Société des journalistes (SDJ). 

Natt til tirsdag kunngjorde redaksjonen i JDD at en avtale hadde blitt oppnådd mellom Lagardère, som er moderselskapet til JDD, fagforeningene og SDJ. Avtalen innebærer at streiken oppheves, noe 94 prosent av generalforsamlingen stemte for. 

Dermed tiltrer Lejeune stillingen som sjefredaktør. 

Det var da oppsigelsene begynte å tikke inn. Det viste seg at en stor del av redaksjonen foretrekker å slutte heller enn å jobbe for Lejeune. Rundt 60 ansatte skal ha sagt opp jobben i avisen, skriver Les Jours. Fristen for å si opp med sluttpakke etter avtalen med foreningene er 15. oktober.

34 år gamle Lejeune er stor tilhenger av den fremmedfiendtlige journalisten og politikeren Eric Zemmour, som i 2022 stilte som presidentkandidat og som er kjent for å fremme rasistiske teorier. Han har blitt etterforsket 16 ganger og dømt tre ganger for hatefulle ytringer, skriver The Guardian

Lejeune har dessuten et nært vennskap til Marion Maréchal, niesen til den høyreradikale politiske lederen Marine Le Pen

Da han var sjefredaktør i Valeurs Actuelles ble han funnet skyldig i en sak om rasistiske ytringer etter å ha fremstilt politikeren Danièle Obono som en slave i lenker på en tegning.

Til The Guardian sier JDD-skribenten Teresa Cremisi at de ansatte er imot den radikale transformasjonen redaktørbyttet vil føre til i avisen. 

– Vi er ikke motstandere av mediemangfold, tvert imot. Hvis noen ønsker å skape en nyhetsplattform for ytre høyre, bør de selvfølgelig kunne gjøre det. Vi er imot en 180-graders redaksjonell endring. 

Powered by Labrador CMS