– Jeg synes dette er innafor. Det er vanskelig å tro at dette er bildet er fra 1100-tallet, i så fall har vi skaffet oss en tidsmaskin, sier utviklingsredaktør i Nettavisen, Pål Nisja-Wilhelmsen, om bildet.

Kunstig intelligens

Nettavisen utfordrer grensene for KI-bilder i historisk journalistikk

Reglene er ikke hugget i stein, mener utviklingsredaktør Pål Nisja-Wilhelmsen.

Publisert Sist oppdatert

I oktober i fjor fortalte utviklingsredaktør i Nettavisen, Pål Nisja-Wilhelmsen, om avisas forhold til kunstig intelligens (KI) i et intervju med Journalisten. 

Da hadde Nettavisen, og flere andre mediehus, lagt seg på en linje der de konkluderte med at det var innafor å generere og publisere abstrakte illustrasjoner, hvor de presiserte at illustrasjonene ikke skulle inneholde gjenkjennbare mennesketyper. 

– Dette er innafor

I helgen publiserte Nettavisen «Festen som bokstavelig talt gikk i dass». En historisk artikkel om en mekling mellom Ludwig III og Konrad I som foregikk 26. juli 1184. Meklingen gikk skeis da gulvet kollapset og flere av de som var i rommet falt ned i kloakken under. 

Utviklingsredaktør Pål Nisja-Wilhelmsen i Nettavisen.

Bildet i saken er KI-generert og viser gjenkjennbare mennesketyper som klamrer seg fast til gulvet. 

Det betyr ikke at Nettavisen har endret syn på bruken av KI-bilder, mener utviklingsredaktøren.

– Jeg synes dette er innafor. Det er vanskelig å tro at dette bildet er fra 1100-tallet, i så fall har vi skaffet oss en tidsmaskin. Jeg tror folk er klare over at fotografiet ble funnet opp på 1800-tallet, forklarer Nisja på telefon til Journalisten. 

Grensa for hva man kan generere og publisere av KI-bilder, er ikke hugget i stein, mener han. 

– I saker hvor vi bare skal illustrere, og hvor bildet ikke er det bærende elementet, blir nok den grensa dytta på etter hvert. Jeg tror nok neppe dette blir å se på nyhetssaker, men det skal ikke overraske meg om det skjer heller. 

Bedre inntrykk av historien

Nettavisen kommer til å fortsette å bruke denne type illustrasjonsbilder på historiske saker, det vil si saker det ikke finnes bilder fra, forteller Nisja. 

KI-generert bilde fra forsiden på Nettavisen.

De legger dermed lista nært opp mot den amerikanske fotografen Michael Christopher Browns KI-eksperiment som viser historiske KI-genererte bilder av cubanere på flukt fra Cuba

Brown mener reportasjeillustrasjoner ved hjelp av KI kan tilføre et nytt nivå av virkelighet til historien. 

– Det er historier som ikke kan fotograferes, historier som har skjedd i fortiden, eller futuristiske visjoner, forestill deg hvordan Gaza kan se ut om fem eller ti år, sa han til Journalisten i oktober i fjor. 

Nisja er enig i det Brown sier. Han tror også denne type KI-illustrasjoner vil gjøre historen mer tilgjengelig for leserne. 

– Vi gjør dette for at leserne skal få et bedre inntrykk av historien. Grunnen til at folk har vanskeligheter med å absorbere eldre historie, er at det er så dårlig illustrert.

– Det var jo veldig dramatisk de bildene dere har valgt denne gangen? 

– Ja, det var det. Men det er jo et ganske dramatisk innhold og. 

Powered by Labrador CMS