Et møte mellom ledelsen i Hamar Arbeiderblad og Norsk Robotklippersenter ble tema i retten. Her saksøkerne Morten og Gro Oslo og avtroppende HA-redaktør Katrine Strøm (t.h.).

Hamar Arbeiderblad

Total uenighet om møte med HA-redaktørene: – Noe av det verste jeg har vært med på

Spilte av lydopptak tatt i skjul i tingretten.

Publisert

Da ekteparet bak Norsk Robotklippersenter møtte Hamar Arbeiderblad og avtroppende redaktør Katrine Strøm i Østre Innlandet tingrett tirsdag, ble et møte mellom partene for snart tre år siden ofte nevnt.

Som Journalisten har dekket i en rekke artikler krever saksøkerne en millionsum for ærekrenkelser fra avisa, redaktør Strøm og kilden Marthe S. Nilsen, som stilte opp og fortalte om misnøye rundt håndteringen av en robotgressklipper hun hadde kjøpt av bedriften.

Spilte av lydopptak

Etter at artikkelen ble publisert tidlig i september 2021, og etter at Hamar Arbeiderblad-journalister hadde kontaktet ekteparet om at det ble jobbet med en oppfølgersak om misfornøyde kunder, ba de om et møte med redaksjonsledelsen.

Det ble aldri publisert noen oppfølgersak i avisa, men i slutten av måneden stilte Gro Oslo fra robotklippersenteret i møte med daværende ansvarlig redaktør Katrine Strøm og nyhetsredaktør Rune Steen Hansen. Ektemannen Morten Oslo var ikke med på møtet.

 I retten ble flere utdrag fra et lydopptak fra møtet, tatt i skjul, spilt av.

– Jeg gjorde opptak for at Morten skulle få høre hva det gjaldt da han skulle møte journalister senere, forklarte Gro Oslo i sin vitneforklaring.

– Hersketeknikker

Mot slutten av sin vitneforklaring kom Gro Oslo inn på at hun husket tilbake på møtet som vanskelig.

– Jeg har vært i mange møter, men dette er noe av det verste jeg har vært med på, sa hun, og mente hun opplevde hersketeknikker fra Strøms side.

– Det handler om usynliggjøring. Vi fikk høre at vi drev firma på feil måte, at vi hadde en vanskelig businessmodell. I tillegg dunket hun med blyanten i bordet hele tiden. Jeg følte meg veldig stresset i det møtet, uttalte Oslo.

Strøm legger på sin side ikke skjul på at hennes egen oppfatning av møtet var en helt annen, og at hun ble overrasket over beskrivelsen.

– Det er jammen forskjellig hvordan man kan oppfatte et møte. Vi snakket med henne i halvannen time, og jeg kjenner ikke igjen beskrivelsen av hersketeknikk eller at hun ikke kom til orde. Vi forsøkte å gi et bilde av hva tilsvar innebærer, og også at det gikk an å følge opp med senere sak dersom man mente at noe i fremstillingen var feil, kommenterer Strøm til Journalisten.

– Ble ikke bedt om å endre

I sin egen partsforklaring uttalte Strøm at hun ikke ble gjort oppmerksom på at det ble tatt opp lyd under møtet.

– Vi førte heller ikke referat, så sånn sett er det greit at det finnes transkribering. Opptaket gir meg en enda tydeligere bekreftelse på det jeg husket om møtet. Vi informerte om at det var fullt mulig å klage oss inn til Pressens Faglige Utvalg, men ble ikke bedt om å endre på noe eller avpublisere.

Det kom aldri PFU-klage, og redaksjonen hørte ikke mer fra bedriften før rettsprosessen ble igangsatt to år senere. 

Katrine Strøm intervjues av NRK etter første dag i retten.

– Godt å høre oppptaket

Daværende nyhetsredaktør Rune Steen Hansen forklarte seg også i tingretten tirsdag, som «operativ redaktør» som var tettest på saken under arbeidet.

– Det viktigste for oss var å få frem begge sider. Bedriften ønsket ikke å si veldig mye, men vi siterer dem på deres tilsvar i sin helhet. Nilsens versjon kommer nok tydeligst fram, men det er også et valg motparten gjør, at de ikke bidrar tydeligere til saken, sa Steen Hansen.

Han beskrev møtet med Gro Oslo som en fin opplevelse.

– Det var en selvfølge for oss å ta imot henne på en god måte, og det synes jeg vi fikk til. Det var godt å høre lydopptaket, det bekreftet mitt inntrykk av at det var et fint møte.

Opptatt av forsikringssak

Et tema som ofte ble tatt opp gjennom første rettsdag, var kunden Nilsens bruk av innboforsikring for å få utbetalt en sum for klipperen som var opplyst ødelagt.

Saksøkerne og deres advokat var svært opptatt av at de burde ha vært opplyst om dette før publisering, og det var dette som syntes å ligge til grunn for en påstand i søksmålet om at de ikke hadde fått tilstrekkelig mulighet til imøtegåelse.

Redaktør Strøm fortalte under sin partsforklaring at dette også ble tema under møtet høsten 2021.

– Det var et høyst ordinært, og etter mitt skjønn fruktbart møte, der vi forklarte vårt syn og hvordan vi jobbet, og Gro forklarte hvorfor dette ble vanskelig for dem. Hun mente det var et vesentlig poeng om forsikringen var utbetalt eller ikke, sa Strøm, før hun la til:

– Jeg har fremdeles problemer med å forstå hvorfor det skal være sentralt i saken.

Powered by Labrador CMS