Vaktskifte ved Hans Majestet Kongens gardes foran Slottet. Foto: Bjørn Erik Pedersen/Wikimedia Commons

1. april med asylmottak på Slottet og intelligenssjekk av tarmen

Årets aprilspøker i norske medier spenner fra asylmottak i slottskjelleren til forskere ved Universitetet i Oslo som har funnet en klar sammenheng mellom intelligens og bakteriesammensetningen i tarmen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Lokalavisa Bygdanytt tar i bruk «nye» teknologiske plattformer for å nå leserne. Publikum i Arna og Osterøy utenfor Bergen skal nå også få avisen på tekst-TV.

- Ja, vi er konstant på utkikk etter nye måter å spre stoffet vårt på. Konkurransen i mediemarkedet er beinhard og vi må hele tiden tenke nytt. Tiden er overmoden for at Bygdanytt blir tilgjengelig på TV-skjermen, sier redaktør Eirik Langeland Fjeld til egen avis. Til Journalisten sier han at publiseringstidspunktet er valgt med omhu.

I søsteravisen Fanaposten, også denne eid av Bergens Tidende, vil de bidra til et bedre miljø og innfører returpant på papiraviser. Det vil si at abonnentene får fem kroner i pant for hvert eksemplar av Fanaposten de returnerer til redaksjonen. Ikke ille, med tanke på at pant på tomgods er langt lavere.

- Abonnentene kan komme på kontoret vårt på Nesttun og levere gamle Fanaposten-utgaver på papir. Vi betaler fem kroner i pant per avis. Abonnentene vil kunne redusere prisen på årsabonnementet sitt med nesten fem hundre kroner ved å være miljøbevisste. Vi tror dette vil være et godt insitament for å lese papir også i fremtiden, sier redaktør Ståle Melhus til egen avis.

Dagen skriver at fungerende KrF-leder Dagrun Eriksen er begeistret for at deler av kjelleren på Slottet blir akuttmottak for asylsøkere. Nyheten skal etter planen offentliggjøres på Slottsplassen fredag ettermiddag.

– Jeg har aldri hørt om noe lignende. Men dette passer jo godt inn i den inkluderingsvennlige profilen kongefamilien har hatt over tid, sier hoffreporter Kjell Arne Totland.

Etter det avisa forstår, skal ideen ha oppstått nærmest som en spøk under kongeparets besøk på transittmottaket i Råde i Østfold i fjor høst.

– Helt konge, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Tarmsjekk

Universitetet i Oslo inviterer fredag fremtidige studenter og andre interesserte på intelligent tarmsjekk på Blindern.

Forskere ved universitetet har funnet en klar sammenheng mellom intelligens og bakteriesammensetningen i tarmen. Dette er tidenes største undersøkelse av sitt slag, skriver forskningsmagasinet Apollon.

Mer enn tusen studenter fra en rekke ulike fagområder har stilt opp til tidenes største tarmintelligenssjekk. For hver ble det laget en tarmprofil som ble sammenlignet med den karakteren studenten fikk på eksamen.

– Resultatet var forbløffende. En viss sammensetning av bakteriefloraen økte sannsynligheten for toppkarakter på eksamen. Studenter med en mer uheldig sammenblanding av tarmbakterier hadde økt risiko til å dumpe, kan forskerne Pål Trosvik og Eric de Muinck fortelle.

Museumsauksjon og kjøkkentest

Det nye Nasjonalmuseet for kunst får ikke plass til alle Nasjonalgalleriets kunstverk, kan Klassekampen berette. Derfor har museumsdirektør Audun Eckhoff bestemt at hundre utvalgte verk skal auksjoneres bort. På en pressekonferanse etter klokka 12 fredag vil Eckhoff kunngjøre hvilke verk som skal legges ut på auksjon.

– Vi har tatt med noen høydepunkter for å få opp spenningen. Mer vil jeg ikke si nå, sier direktøren.

De første ti verkene skal ifølge avisas kilder selges til en hyggelig pris til de første som ringer Nasjonalgalleriet etter klokka 12.

NRK varsler at Mattilsynet har satt i gang en prøveordning der de tester standarden på private kjøkken. Gjennom stikkprøver og uanmeldte besøk vil tilsynet vurdere kjøkken med et smilefjes, et surt fjes eller en strekmunn.

– Mange av de matforgiftningene vi får melding om skjer hjemme på private kjøkken. Vi tror at en smilefjesordning lik den som finnes på restaurantene vil være med å heve den hygieniske standarden i hjemmene, sier Lisbeth Pettersen i Mattilsynet.

I første omgang er dette en prøveordning, men Mattilsynet ønsker å gjøre ordningen permanent.

Vil rive Stadsporten

I Bergen vil idrettsbyråd Pål Hafstad Thorsen fjerne Stadsporten for å gi plass til sykkel-VM, skriver Bergens Tidende.

– Det blir temperatur når man rører noe som har stått flere hundre år i Bergen, men vi kan ikke frede alt i denne byen, mener Thorsen.

Løypesjef Torjus Larsen avviser muligheten for å endre VM-løypa, slik at Stadsporten kan spares. Internasjonalt inkluderes ofte landemerker i sykkelritt, som triumfbuen i Paris under Tour de France.

– Når dette først gjøres, kan det bli en fantastisk fin inntektskilde for sykkel-VM. Deler av porten kan selges til bergenserne, som suvenirer fra mesterskapet, sier Erik Halvorsen som er kommunikasjonssjef for VM-arrangøren.

Powered by Labrador CMS