Ber tilsynene stanse BT-oppkjøp

Medieaktøren og avisgründeren Geir Magnus Nyborg ber Medietilsynet og Konkurransetilsynet stanse Bergens Tidendes oppkjøp av lokalavisene Strilen og VestNytt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Geir Magnus Nyborg er en tung medieaktør på Vestlandet. Han har en rekke posisjoner i lokale og nasjonale medier, som styreleder for Foreningen Kristen Riksradio, daglig leder for Familie & Medier (Kristent Medieforum) og styremedlem i VestNytt og de kristne avisene Magazinet og Dagen.

I et brev til Medietilsynet og Konkurransetilsynet protesterer Nyborg mot BTs oppkjøp av avisene VestNytt og Strilen, samt avistrykkeriet Mediatrykk, i begynnelsen av mars. Nyborg ber tilsynene om å gripe inn, på bakgrunn av den monopolsituasjonen han mener BT får på medieområdet i Bergen og distriktene rundt.

Startet VestNytt

Nyborg tok sammen med en gruppe mediefolk, lokale investorer og profesjonelle medieeiere initiativet til å starte VestNytt på Sotra i 1988. Han var avisas redaktør de to første årene. VestNytt har utviklet seg fra rundt 2000 abonnenter i 1988 til 6143 i dag. Nyborg er fortsatt aksjonær og styremedlem i avisa.

Også professor Helge Østbye har i ulike medier pekt på den sterke mediemakt BT får ved de siste oppkjøpene. Han mener at Konkurransetilsynet og Medietilsynet bør undersøke om BT får en for sterk posisjon i sitt kjerneområde.

Både Østbye og Nyborg mener at BTs oppkjøp reiser store spørsmål om det redaksjonelle mangfoldet og utviklingen i annonsemarkedet.

Opplag på 213.513

Ifølge en oversikt BT selv har presentert, har de BT-kontrollerte avisene i regionen i dag et opplag på 113.513, mens de øvrige avisene samlet har et opplag på 45.599. Nyborg påpeker i brevet til tilsynene at BT også eier gratisavisen Bergen byavis.

«Tallene blir da 213.513 mot 45.599. Det er også nødvendig å gå bak disse tallene. En kan ikke bruke ukeaviser som Samningen og Vaksdalsposten og jamføre 1 mot 1 i forhold til dagsavisen BT. En nærmere analyse vil derfor vise en langt sterkere monopolstilling både på annonser og abonnement enn det denne oversikten gir uttrykk for», skriver han.

«Totalt dominerende»

Det er kommunene Fjell, Sund og Øygarden som er VestNytts nedslagsfelt. I dette området er VestNytt ifølge Nyborg noe større enn BT på abonnement.

«Det som nå blir igjen av konkurrenter er så lite at det nesten er uinteressant å regne på. BTs posisjon i dette området blir derfor helt og totalt dominerende», hevder han.

Han trekker også fram hvordan BT legger sine lokalaviser inn som del av sin egen nettavis bt.no. Nyborg påpeker at det mange som forventer at den sterkeste utviklingen vil skje på nett, og han mener at bt.no får en usedvanlig sterk posisjon i området ved at de lokale nettavisene veves inn i hverandre.

Demokratisk problem?

BT har også monopol på kommersielt lokal-tv i Bergen og er dominerende innen avisdistribusjon, skriver Nyborg i sitt brev.

«Den konsentrasjon av mediemakt som samles på BTs hender er uheldig, og dette utgjør helt klart et demokratisk problem. Det er derfor nødvendig at Medietilsynet – og Konkurransetilsynet – går inn og stanser dette oppkjøpet av nye lokalaviser», avslutter Nyborg sitt brev.

BT-redaktør Einar Hålien avviste før påske at oppkjøpene vil føre til tettere redaksjonelt samarbeid i regionen. Hålien avviste også at BTs satsing med lokale internettsider under bt. no-paraplyen vil føre til et dypere redaksjonelt samarbeid med lokalavisene.

Powered by Labrador CMS