SLIK klipper du ikke!
Nå får Nordlys regning fra Journalisten.
Journalistens medarbeidere har fulgt Dagbladets ankesak mot Erik Schjenken i Borgarting lagmannsrett siden starten, som eneste medium. Onsdag publiserer vi en artikkel om at det sprekker for ambulansemannen og han skjeller ut doktor Mads Gilbert.
Denne saken vekker oppmerksomhet. Portalen Sol legger den ut på sin forside og genererer stor trafikk inn på Journalistens nettsider.
iTromsø siterte også nyhetssaken, men vesentlig kortere. Sitatsaken til Nordlys møtte imidlertid reaksjoner i redaksjonen. Av totalt 882 ord i artikkelen til Nordlys, er 802 direkte avskrift fra Journalistens artikkel. Det er ingen omskrivninger og langt over det som de fleste i bransjen anser som god kutyme.
Buksa nede
Selv mellomtitlene er de samme.
– Hva skal jeg si … noen har klippet og limt og slik skal det ikke være. Det er flaut å bli tatt med buksa nede, sier sjefredaktør Anders Opdahl i Nordlys når Journalisten gjør ham oppmerksom på det som her har skjedd.
Han har, som mange andre i bransjen, fått med seg Journalistens fokus på klippjournalistikk den siste tiden og erkjenner at det gjør det ekstra flaut.
Les også: Slik klipper du andres saker
Ansvarlig redaktør Helge Øgrim, som for øvrig er mellomtittelsnekker i saken, mener dette ikke kan være langt fra rekord i stofftyveri fra Journalistens saker.
– Vi blir ofte sitert på nyheter, og er som de fleste andre glad for det, selv om noen er gjerrige med lenking. Men som vi nylig drøftet i en bred gjennomgang av klippjournalistikk og regler for sitering, kan man ikke forsyne seg av andres arbeid på denne måten.
Sender regning
Øgrim regner med at journalisten som skrev artikkelen sender en faktura til Nordlys og sier han selv vurderer å gjøre det samme på fagbladets vegne, siden Nordlys har forsynt seg på en måte som også krenker Journalistens eiendomsrett.
Opdahl beklager stofftyveriet på det sterkeste. Han ser gjerne at Journalisten sender avisen regning. Det mener han vil virke skjerpende for medarbeiderne.
– Det er ikke slik at det oppstår nye tyngdelover selv om journalistikken digitaliseres. Jeg sier ikke at vi ikke gjør feil eller tar snarveier også i fremtiden, men jeg skal gjøre det jeg kan for å begrense slikt. Vi skal ha oppmerksomhet rundt tema, det tror jeg andre medier bør ha.
Nordlys har også gjengitt Journalistens sak i papiravisen, men da er den mer i tråd med det mange anser for god sitatskikk. Selv om teksten fortsatt er forfattet av vår medarbeider.
Her kan du lese Journalistens artikkel.