Christian Fredrik Borg har hatt en fot innenfor lokalavisa Nordre Aker Budstikke siden ungdomskolen.

Fullførte videregående i vår – nå leder han tre Oslo-aviser

Christian Fredrik Borg skulket skolen for å rykke til ulykke.

Publisert Sist oppdatert

19 år gamle Christian Fredrik Borg fullførte videregående skole for én måned siden og hoppet rett inn i rollen som nyhetsleder i to bydelsaviser i Oslo: Nordre Aker Budstikke og Sagene Avis. 

I sommer er han også konstituert nyhetsleder for Akersposten.

– Jeg har fulgt med på nyheter fra jeg var veldig ung, og hatt en voksende interesse for journalistikk. Jeg syns det er veldig gøy å rykke og liker både nyhetsjaget og tempoet, sier Borg til Journalisten.

– Litt av en reise

Borg har vokst opp på Nordberg – i dekningsområdet til avisen han nå leder, Nordre Aker Budstikke. Under Operasjon Dagsverk i niende klasse, fikk Borg prøve seg som journalist i Budstikka som 14-åring, og det ga mersmak. 

Siden har han frilanset for avisen ved siden av skolegangen.

– Sakene jeg skrev i 2018 var nok ikke så gode, men det har vært utrolig spennende å lage journalistikk og se at den betyr noe, sier han.

– Mitt mål er å lage best mulig journalistikk med de ressursene vi har, sier Borg.

Borg er takknemlig overfor ansvarlig redaktør og daglig leder Karl Andreas Kjelstrup for at han ble tatt inn i redaksjonen i så ung alder.

– Jeg tror ikke selv at jeg ville ha satset på en 14-åring. Jeg er overrasket over at han gjorde det og håper han ikke angrer. Men han har støttet meg fra dag én, og helt frem til nå som jeg har tatt litt over for ham. Det har vært litt av en reise.

Leder redaksjonsmøtene

Rollen som øverst fungerende leder for den daglige produksjonen i de tre avisene innebærer en del jobb og planlegging. Allerede når vekkerklokken ringer, begynner Borg å tenke nyheter og aktualitet. 

Han sjekker avisene og sosiale medier, og vurderer om noe må følges og dekkes umiddelbart.

Før han har ankommet redaksjonslokalene i Nydalen, der han leder redaksjonsmøtene med journalistene, skal han også ha frontet saker på nettsiden og delt innhold på sosiale medier.

– Det er en utfordring å lede, men det har gått overraskende bra. Sommeren er erfaringsmessig en krevende tid når det gjelder antall lesere, men vi har hatt god trafikk og satt noen rekorder. Det er et godt tegn, sier han.

Her leder 19-åringen redaksjonsmøte med Gudrun Askestad fra Sagene Avis (med ryggen til) og Ingvild Karijord fra Nordre Aker Budstikke som var med digitalt.

Under redaksjonsmøtene blir sakene diskutert og fordelt, før Borg fortsetter med å planlegge publiseringene til senere på dagen, følge opp journalister og skrive saker når det trengs.

– Mitt mål er å lage best mulig journalistikk med de ressursene vi har, sier han.

Lite fritid

Som nyhetsleder for lokalaviser, er det ikke uvanlig at Borg må rykke selv dersom det ikke er andre journalister tilgjengelig. Det kan skje når som helst på døgnet. 

De ansatte i bydelsavisene har faste arbeidsdager i kjernetiden, uten turnus eller helgevakter. Men Borg syns ikke det gjør noe å rykke ut på kveldene eller i helgene. 

Når han møter Journalisten, har Borg rykket ut to kvelder på rad for å dekke lokale bilulykker.

– Jeg vil gjerne at vi skal være oppdaterte når det skjer noe viktig. Vi tvinger ingen til å jobbe utenfor kontortiden, men personlig syns jeg at det å rykke ut er veldig spennende og kanskje den mest givende delen av jobben.

Amedia-samarbeid

I 2021 ble nettavisene Nordre Aker Budstikke og Sagene Avis kjøpt opp av mediekonsernet Amedia. Som en del av det store konsernet, får lokalavisene inngå samarbeid med andre aviser. 

De jobber dermed tett med lokalavisen for hele hovedstaden, Avisa Oslo, som består av flere medarbeidere. 

Her kan Borg bli innkalt til å rykke når det skjer større hendelser. I tillegg skal han være i Avisa-Oslo redaksjonen i to uker i sommer for å jobbe som journalist. 

– Det er en større redaksjon som jobber på en annen måte enn bydelsavisene. Og så får jeg rykket og jobbet mye med breaking news. Det synes jeg er lærerikt.

Borg fullførte skolegangen ved Nydalen videregående skole i vår, bare et steinkast unna redaksjonslokalene til bydelsavisene der han er nyhetsleder.

Selv om han trives som nyhetsleder og har hatt en spennende og bratt læringskurve i rollen, er det rykking han synes personlig er det beste med journalistikken.

– Jeg savner litt å rykke, skrive saker, og å være tettere med kilder og den journalistiske delen. Nå har jeg mer et overordnet ansvar, selv om jeg skriver litt saker selv også.

Skulket for å rykke

Det har vært en stor motivasjon gjennom skolegangen og særlig eksamensperioden i vår at Borg skulle bli belønnet med en jobb som nyhetsleder. 

Borg har vært frilanser mens han var elev på skolen. Nyhetene skjer også i skoletimene, så han klarte ikke alltid å legge det fra seg.

Stort sett klarte han å legge vekk telefonen når han var på skolen, men noen ganger fristet nyhetskampen mer enn noe annet, innrømmer Borg.

– Det har også hendt at jeg har skulket timen for å rykke ut. En gang i vinter skjedde det noe rett ved skolen min. Jeg så politidroner og hørte sirenene fra politibilene og brannvesenet. Da var det vanskelig å sitte stille på skolebenken, avslutter han.

Powered by Labrador CMS