MORGENRUTINEN:

Margrethe Håland Solheim er nyhetsreporter og klubbleder i TV 2.

TV 2s Margrethe H. Solheim fikk full tenning da Jens Stoltenberg skrev på Twitter at han ikke fant oppskriften til familiens berømte sildesalat

– Var en kveld det skjedde absolutt ingenting annet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Margrethe Håland Solheim er nyhetsreporter og klubbleder i TV 2.

Her kan du lese flere Morgenrutinen.

– Kaffe eller te?

– Helt klart kaffe. Helst en dobbel espresso.

– Hva har du på nattbordet?

– En høy stabel med bøker, mest romaner. Jeg leser veldig mye. Akkurat nå leser jeg «Lørenskog-mysteriet» av mine gode kollegaer Kenneth Fossheim og Magnus Braaten - anbefales!

– Når om morgenen starter hodet å tenke jobb, og hvilke medier må du innom?

– Vanskelig å gi noe fast tidspunkt, i og med at jeg jobber turnus, men når jeg våkner er det første jeg gjør å gå innom og sjekke iallfall TV 2, VG og NRK. Ofte tar jeg også en tur innom NTB-portalen. Og har jeg god tid på morgenen ser jeg selvfølgelig også på TV 2 Nyhetskanalen. Mailen må jo også sjekkes, og der ligger det ofte litt ting som peiler hodet inn på konkrete saker, så hodet skrur seg nok mot jobb ganske kort tid etter at jeg er våken.

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?

– «Korona er utryddet og du kan leve 100 prosent som før».

– Hva er ditt beste tips for å finne gode saker?

– Snakk med folk! Om det så er bestemoren din eller en tilfeldig person du møter på gata - hvilke utfordringer har de i hverdagen? Hva er de opptatt av?

– Jeg tenker det også er fint å ha et fagområde eller to man følger med på konsekvent, da det er enklere å bygge seg opp et kildenettverk og rutiner for hvor det evt er lurt å be om innsyn i dokumenter og lignende.

– Hva er den tynneste saken du noen gang har laget, og hvorfor ble den likevel publisert?

– Den første saken jeg tenker på når jeg får dette spørsmålet, er en sak jeg skrev i desember i 2013 sammen med kollega Alexander Klanderud. Det var en stille kveld i midten av desember, og sendingene var allerede fylt opp, da Jens Stoltenberg skrev på Twitter at han ikke fant oppskriften til familiens berømte sildesalat. Han hadde flyttet ut av statsministerboligen noen måneder før, og lurte på om Erna Solberg hadde den.

– Vi fikk full tenning på saken, da dette var en kveld det skjedde absolutt ingenting annet, og ringte statsministerens kontor, Stoltenberg - og som ekspert selveste Silakongen. Solberg svarte raskt på Twitter at hun ikke hadde funnet oppskriften i statsministerboligen.

– Hvor original-oppskriften var fant vi aldri ut, men leserne våre var svært aktive og hjalp Stoltenberg med å sende ham oppskrifter han tidligere hadde delt. Dette var helt klart en veldig morsom sak i julestria, og skapte enormt engasjement blant leserne, men hvor viktig den var rent journalistisk kan man vel diskutere. Den ble likevel publisert på TV2.no, først og fremst fordi det var et pågående «drama» der Stoltenberg kanskje ville måtte feire jul uten den tradisjonelle sildesalaten.

– At Erna Solberg svar til Stoltenberg - som vi følte det var vi som fremprovoserte- faktisk ble kåret til årets tweet på Social Media Awards året etter, det syntes vi var veldig gøy!

– Om du kunne velge hvem som helst, hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt, og hvorfor?

– Jeg synes det kunne vært gøy å intervjue dronning Elizabeth. Hun har vel såvidt jeg vet aldri stilt til noe intervju, og har jo levd i snart 100 år, så jeg tror vi kunne hatt mye spennende å snakke om, særlig om hun hadde vært helt ærlig. Kunne vært spennende å høre hva hun egentlig tenker om saker og ting, både innad i familien hennes, men også i samfunnet forøvrig. Synes hun digitale løsninger i samfunnet er enkle å forholde seg til, for eksempel?

– Hva er din viktigste egenskap som journalist, og hvordan bruker du den?

– Jeg tenker at det å være nysgjerrig er veldig viktig, og det er nok den egenskapen jeg bruker mest i jobben min. Det får deg til å stille spørsmål rundt ny informasjon eller problemstillinger du blir stilt ovenfor, og kanskje man også stiller spørsmål ved ting som blir lagt fram som etablerte sannheter - der tenker jeg mange gode saker starter.

– Hva er det gøyeste eller rareste du har opplevd i jobben?

– Det har jo blitt en del gøy etter 12 år som journalist. En ting jeg syntes var veldig artig, var da jeg i 2015 skulle til Nord-Norge for å dekke ekstremværet Ole. Vi rakk akkurat å reise ut til Værøy i Lofoten med siste helikopteret før vinden ble for sterk til at helikoptrene kunne fly. Så var vi faktisk værfaste der ute, og innså ikke det før vi hadde landet. Ingen ferjer og ingen helikoptre gikk, og vi fant jo fort ut at det heller ikke var noe hotell eller lignende som var åpent der ute i februar.

– Heldigvis var det en lokal ildsjel som varmet opp en hytte han leide ut om sommeren, og lagde mat til oss dagene vi var der. Og vi hadde god dekning, selv om strømmen hele tiden gikk, så vi fikk sendt masse live og levert mange saker til TV2.no de dagene vi var der oppe. Det som var ekstra gøy med det var at vi var i samme situasjon som innbyggerne - fanget på øya av ekstremværet, så vi kom tett på folk.

– Hvilket journalistisk arbeid inspirerte deg sist, og hvorfor?

– Jeg må si lite trumfer koronaspesialen til VG. Måten de har prioritert knallhardt hvilken info som skal med, og gjør det så tilgjengelig for leserne, det synes jeg er imponerende.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for mediebransjen generelt og der du jobber?

– Jeg synes det er skummelt å tenke på at folk kanskje mister tilliten til mediene. Jeg hører stadig oftere at mediene kun er klikk-styrt. Det tenker jeg er en veldig skummel holdning for lesere og seere å ha.

– I tillegg tenker jeg det er uheldig at så mye er algoritme-styrt via sosiale medier. Det kan faktisk gi folk et litt skjevt bilde av ting som skjer. Nettopp derfor tenker jeg det er så viktig at folk ikke bare får med seg nyheter via sosiale medier, men at de faktisk har tillit til og bruker de redaktørstyrte mediene.

– Hva kan journalister og mediehus gjøre for å bedre tilliten til de redaksjonelle mediene?

– Jeg tenker vi må være åpne rundt våre metoder, og jeg skulle gjerne tatt med seere og lesere på de etiske vurderingene vi står i hver eneste dag. Jeg tror ikke folk flest skjønner hvor gjennomarbeidet ting er og hvor mange vurderinger vi ofte tar i hver enkelt sak. Det tror jeg ville økt tilliten betraktelig.

– Hvilket bilde eller video fikk deg sist til å stoppe opp?

– Løpene til Karsten Warholm og Jakob Ingebrigtsen i OL. Hver gang et av løpene rullet over skjermen på kontoret måtte jeg stoppe opp. For noen prestasjoner! Og at vi fikk to så suverene OL-gull, det er jo helt sykt.

– Når logger du av for kvelden?

– Jeg har vel ikke noe spesielt tidspunkt. Jeg er alltid tilgjengelig på telefonen, men det er ikke sånn at jeg sitter hele kvelden og tenker på jobb. Jeg liker jo jobben min veldig godt, og har ikke noe imot å ikke være hundre prosent avkopla. Det er jeg vel egentlig kun når jeg er ute og løper - da har jeg ikke med telefonen, når jeg er på fjellet eller når jeg sitter på et fly.

Powered by Labrador CMS