Fagredaktør i NRK, Marius Tetlie, sier de går grundig inn i kritikken etter skattesaken.

NRK svarer på skattekritikk: – De journalistiske funnene står seg 

– Kjernen her er at vi viser hvordan selskapsskatt fungerer, sier fagredaktør Marius Tetlie om fersk gravesak.

Publisert Sist oppdatert

NRKs nylige undersøkende artikkel om selskapsskatt har skapt reaksjoner. Nå svarer fagredaktør Marius Tetlie kritikerne, som blant annet beskylder NRK for ikke å kunne lese regnskap, og ha manglende kompetanse. 

«Skal betale 22 prosent i skatt – slapp unna med halvparten» er tittelen på saken, der NRK blant annet skriver at over 34.000 bedrifter ikke betalte selskapsskatt mellom 2017 og 2022. 

Kritikk

Noe av kritikken NRK får, handler om at selskapsskatten på 22 prosent skal betales over tid, og at kostnader for tidligere investeringer kan skrives av. Dermed gir ikke NRKs sak et riktig bilde av hvordan selskapsskatten fungerer, ifølge kritikerne. 

I Dagens Næringsliv spør instituttleder for regnskap, revisjon og rettsvitenskap ved Norges Handelshøyskole, Finn Kinserdal, om NRK klarer å lese regnskaper. Ansvarlig redaktør i Medier24, Erik Waatland, er også kritisk og skriver på egne nettsider at NRK i saken avslører sin egen mangel på forståelse for økonomi. 

Juridisk direktør i Skatteetaten, Harald Johannessen, er på sin side kritisk til at NRK brukte ordet hemmelig om skattetallene fra norske selskaper. Det kommer frem i et innlegg publisert her hos Journalisten.

– Vi har registrert kritikken og går grundig inn i den, sier fagredaktør i NRK, Marius Tetlie, til Journalisten.

– De journalistiske funnene står seg

Det viktigste for dem er at de har bedrevet journalistikk som viser store forskjeller mellom den årlige verdiskapningen i enkelte selskaper, og hvor mye de betaler i skatt, sier Tetlie. 

– Det er store forskjeller mellom resultatregnskap og skatteregnskap. Kjernen her er at vi viser hvordan selskapsskatt fungerer.

En del av kritikken, blant annet fra Kinserdal, handler om at NRK ikke tydeliggjør at for eksempel urealisert gevinst i eiendom og aksjer innvirker på resultatregnskapet, men ikke på skatteregnskapet. 

Ifølge Tetlie har NRK imidlertid både vært innom verdistigning på eiendom og det som kalles fremførbart underskudd fra tidligere investeringer. Sistnevnte er tidligere  kostnader som kan skrives av på skatt frem i tid. 

Korrigerer ordbruk

Kritikken fra Skatteetaten er han likevel enig i:

– Vi har brukt ordet «hemmelig» om tallene fra skatteetaten, og det er ikke et riktig ord. Det ser vi er feil, og det er rettet opp.

– Har dere forklart godt nok hvordan selskapsskatt fungerer, med tanke på kostnader som videreføres, urealisert verdiøkning på eiendom og så videre?

– Dette er et komplekst tema og kompleks journalistikk. Vi har vært innom flere av disse forholdene i saken, og det er en rekke eksperter som har beskrevet funnene som overraskende. Vi ser at vi får kritikk, men vi mener de journalistiske funnene står seg: Det er stor forskjell på overskuddet og hva selskapene betaler i skatt, avslutter Tetlie.

Powered by Labrador CMS