Ánne Márjá Guttorm Graven
Ánne Márjá Guttorm Graven er NRKs nyeste kritiker. Det er ikke kun samisk eller urfolks kunst og kultur den ferske anmelderen skal kaste terning på, hun skal også anmelde majoritetskulturen.

NRK-anmeldelser

NRKs første kritiker med samisk kulturkompetanse vil bidra til annet blikk på majoritetskultur

– Hvordan oppfattes majoritetskulturen av en med min bakgrunn, spør Ánne Márjá Guttorm Graven.

Publisert

Mye har skjedd med NRKs anmelderi det siste året.

I tillegg til å satse mer på anmeldelser av folkemusikk og spill  har de innført terningkast på alle anmeldelser på NRK.no. Samtidig har de jobbet med å løfte frem og styrke dekningen av den samiske kulturen. 

Og i det stille har Ánne Márjá Guttorm Graven begynt å anmelde kultur for NRK, som den første kritikeren rikskringkasteren har knyttet til seg med samisk kulturkompetanse. 

Utvide perspektivet

Men det er ikke kun samisk eller urfolks kunst og kultur den ferske anmelderen skal gi karakter på, hun skal også anmelde majoritetskulturen.

– Det tror jeg kanskje kan være interessant, sier Graven på telefon til Journalisten.

Ballasten hun har med å leve i en annen kultur enn majoritetskulturen kan være nyttig å ha med seg, mener hun. Det i tillegg til perspektivet hun har ved å være bosatt i distriktet og ved å være tospråklig. 

– Jeg vet at jeg ser på noe av kulturen med andre øyne enn en med majoritetsbakgrunn ville ha gjort. Jeg har med meg minoritetsperspektivet uansett hvor jeg er og uansett hva jeg opplever, sier Graven. 

Hun legger til: 

– Dette er ikke bare for å gi det samiske publikum et tilbud, men også for å gjøre perspektivet større. Hvordan oppfattes majoritetskulturen av en med min bakgrunn?

Brukt tid

Graven jobber i hovedsak som oversetter, men hun har også utgitt diktbok, fått Sametingets språkløftpris for den samiskspråklig Snapchat-kontoen «Snaepmie», startet den samiskspråklige podkasten «Sis-Finnmárkku syndroma» og sitter i vurderingsutvalget for oversatt litteratur i Kulturdirektoratet. 

Hun engasjerer seg mye for de samiske språkene og for det samiske samfunnet uten nødvendigvis å få betalt for det. Mye har vært på frivillig basis. Det nye NRK-oppdraget blir litt annerledes.

Det er en stund siden NRK egentlig var klare for å slippe nyheten om at de var i gang med satsingen på samisk kultur. Graven har ikke vært like klar. Hun er glad for at hun har fått bruke tid på å bli trygg i rollen som anmelder. 

Finne stemmen

Hun har fått god hjelp av NRK sentralt til å finne stemmen.

– Jeg ville ikke ha gått inn i dette hvis jeg ikke visste at jeg fikk den hjelpen jeg trengte til å kunne levere gode tekster. Jeg har også hatt behov for å lære hvordan jeg skal uttrykke meg om meningene mine, sier hun. 

Selv om Graven er bosatt i nord, er hun veldig klar på at hun ikke skal være en Nord-Norge-korrespondent for NRK. 

Hun er helt i startfasen og har brukt – og bruker – en del tid på å finne rytmen og legge kabalen sammen med NRK. I tillegg til å være anmelder på frilansbasis, vil hun fortsatt drive egen bedrift og engasjere seg i kunstneriske prosjekter. 

– Det er to ting jeg skal fokusere på nå, det ene er å få kalenderen til å gå opp, og så er det å utvikle meg som anmelder. Men vi har det ikke travelt med å komme oss dit vi skal, sier hun. 

Powered by Labrador CMS