AP-fotograf Mstyslav Tsjernov var en av de fem ukrainske vinnerne av Free Media Awards i 2022, for sin dokumentasjon av et Europa i krig.

Sikkerhet for journalister

Over 11.000 journalister fikk akkreditering til å rapportere fra Ukraina i fjor

Den årlige rapporten om europeiske journalisters sikkerhet viser at minst tolv journalister har blitt drept mens de dekket krigen.

Publisert

Europarådets partnerorganisasjoner for pressefrihet utarbeider årlig en rapport om journalisters sikkerhetssituasjon.

Rapporten for 2022, kalt «War in Europe and the fight for the right to report», ble offentliggjort allerede i mars. Den blir også tema under en panelsamtale på Demokratiuka i Kristiansand i dag.

Bakteppet for årets rapport er den pågående krigen i Ukraina. I løpet av 2022 fikk mer enn 11.000 journalister akkreditering til å rapportere fra landet, og minst tolv ble drept mens de var på jobb.

Organisasjonene bak rapporten har derimot registrert færre dødsfall utenfor krigssonen enn året før.

Bekymret for Belarus

Nyinnførte russiske medielover førte til at over 500 russiske pressefolk forlot landet i løpet av fjoråret.

I tillegg til konsekvensene av krigen tar rapporten for seg den stadig skjerpede situasjonen for belarusiske journalister.

To år etter demonstrasjonene mot gjenvalget av president Aleksandr Lukasjenko fortsetter innskrenkingen av pressefriheten.

I 2022 rapporterte det belarusiske journalistforbundet BAJ om 32 pågripelser og 55 ransakinger av redaksjonslokaler og journalisters private hjem. Fjoråret skiller seg ut med en rekke lange fengselsstraffer for journalister:

Katsiaryna Andreyeva ble dømt til åtte års fengsel for påstått forræderi, Andrzej Poczobut ble dømt til samme straff for sin kritiske rapportering, og to av lederne for nettavisen Tut.by ble dømt til tolv års fengsel – for å nevne noen.

– Journalister dømmes til lengre fengselsstraffer enn mordere, uttalte lederen av BAJ, Andrei Bastunets, på et arrangement i regi av Fritt Ord i høst.

Kritikk mot Malta

Rapporten viser en økning på 60 prosent i antallet fengslede journalister, sett mot året før. Med Belaurs var det totalt 127 fengslede journalister i Europa ved utgangen av 2022.

Pressefriheten i Europa undergraves også ved at personer som utøver vold mot journalister ikke blir strafferettslig forfulgt, ifølge rapporten.

Der peker utvalget på drapet av den maltesiske journalisten Daphne Caruana Galizia i 2017. Leiemorderne er dømt, men rettssaken mot den påståtte mesterhjernen og bombemakerne lar vente på seg.

Rapporten retter kritikk mot Maltas regjering for ikke å ha klart å ettergå drapet slik den uavhengige granskningen anbefalte.

Omfanget av digital trakassering av journalister var uendret mellom 2021 og -22. Rapporten peker også på at den overordnede trusselen mot europeiske journalister økte i 2022, som følge av økt overvåking og spionasje fra myndigheter.

Powered by Labrador CMS