Nina Rangøy, Erlend Berge, Richard Avedon og Eirik Brekke er noen av fotografene du kan se bildene til i sommer og høst.

Disse fotoutstillingene kan du få med deg i sommer og høst

Mens du venter på Fotografihuset.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det kommende Fotografihuset i Oslo har som mål å bli «en verdensarena for fotografi», og skal etter planen stå ferdig i løpet av 2023. Imens satser flere mindre gallerier og utstillingsarenaer på fotografi – også fotojournalistikk og dokumentarfotografi.

Her er et utvalg utstillinger rundt i landet, som står i sommer og tidlig høst, og som er mer eller mindre dokumentariske i formen.

The Characters

Hennes iscenesatte dokumentarer kan bidra til å utfordre dokumentarsjangeren i Norge, mener NJP om The Characters. Foto: Tonje Bøe Birkeland

Sted: Ellingsen von Krogh, Stavanger

Tid: 9. mai - 17. august 2019

Samtidskunstner Tonje Bøe Birkeland har siden 2008 jobbet med fotoprosjektet «The Charakters», der hun beveger seg på grensa mellom fiksjon og virkelighet. Bildene er utvidede selvportrett, der Birkeland portretterer sine alter egoer fra fortida – alle oppdagelsesreisende.

Del fem var en del av andre utgave av Norwegian Journal of Photography, som skrev at de «mener hennes iscenesatte dokumentarer kan bidra til å utfordre dokumentarsjangeren i Norge».

Det er første gang de fem karakterene samles i én utstilling.

Denne står bare til 17. august, men galleriet avslører til Journalisten at de to neste utstillingene blir «Kaldet» av Sofie Amalie Klougart i september-oktober og «Slash and burn» med Terje Abusdal i november-desember.

Nina Rangøy: Being British

Begge foto: Nina Rangøy

Sted: Fotografiens hus, Oslo

Tid: 8. august - 1. september 2019

Norske Nina Rangøy har bodd i London i 30 år, hvor hun jobbetrsom frilansfotograf for norske aviser og magasiner. I denne utstillinga leter leter hun etter den britiske identiteten: Hva vil det si å være britisk?

Dette utforsker hun gjennom portretter av personligheter av briter som identifiserer seg gjennom det de har på seg – enten det er sin tilhørighet eller posisjon, sin klasse, sitt ståsted eller sin protest.

Avedons America

Richard Avedons bilder stilles ut på Henie Onstad. Foto: Øystein Thorvaldsen / Henie Onstad Kunstsenter

Sted: Hennie Onstad Kunstsenter, Bærum

Tid: 14. juni - 8. september 2019

Amerikanske Richard Avedon regnes som som en av de største fotografene i det 20. århundret, og utstillinga Avedons America viser bilder fra hans 60 år lange karriere – den første omfattende presentasjonen av Avedon i Norge. Han jobbet parallellt med mote og portretter, og jobbet blant annet for Vogue i en årrekke.

En rekke kjente personligheter ble portrettert av Avedon, både politikere, aktivister og kunstnere, som Malcolm X, Hillary Clinton, Andy Warhol, Bob Dylan, Marilyn Monroe og Donald Trump, men også helt ukjente mennesker.

Uansett hvem som stod foran linsa, var det mennesket Avedon var opptatt av. Han ville utforske ansikter, og å komme på baksiden av dem.

Sjå, eg kjem snart!

«Sjå eg kjem snart» har reist rundt i Norge, og skal nå stilles ut i Arendal. Foto: Erlend Berge

Sted: Galleri ARTendal, Arendal

Tid: 8. august - 8. september 2019

Fotograf Erlend Berge reiste landet rundt og fotograferte norske bedehus i prosjektet Bedehusland. Strietapet og rørstoler, pastellfarger, falma jesusbilder, bulka kaffekjeler, kors, flanellogram, orgler, bibelvers.

Men bedehuskulturen er ikke hva den en gang var. Hvert år blir flere titalls norske bedehus til museum, restauranter og skatehaller. Berges bilder viser en del av norsk kulturhistorie som er i ferd med å forsvinne.

Bildene har blitt til både bok og en rekke utstillinger rundt i landet. Har du ennå ikke fått med deg utstillinga, kan den sees i Arendal, blant annet under Arendalsuka.

Lee Miller – War and Fashion

Sted: Preus Museum, Horten

Tid: 7. april - 8. september

Etter Lee Millers død fant sønnen hennes en fotoskatt hun hadde gjemt bort. Miller var kjent som krigskorrespondent under andre verdenskrig, og fotograferte det som skjedde i nazistenes konsentrasjonsleirer og frigjøringa av Paris i 1944.

Hun var også kjent som en vellykket modell, og fotograf og filmregissør Man Rays elskerinne. Utstillinga War and Fashion viser Millers motefotografier, som var ukjent mens hun levde.

«Krigens ødeleggelser skaper hverdagssituasjoner som ikke bare fører til endring, men også fornyelse i moten. Mote er en lakmustest av sin tid, som bærer på et vitnesbyrd om alt fra sosiale forhold til ideer om fremtiden», skriver museet.

Red Utopia

Sted: Perspektivet Museum, Tromsø
Tid: 27. april - 27. oktober

Den nederlandske, og internasjonalt anerkjente, fotografen Jan Banning har reist rundt i Russland, Italia, Portugal, Nepal og India for å dokumentere mennesker som ennå holder den kommunistiske fanen høyt.

I bildene blir de portrettert med et konsentrert blikk mot kamera, i deres dagligdagse omgivelser – i kontormiljøer overlesset med symboler: røde flagg, bannere og portretter av Marx, Engels, Lenin, Stalin og Mao, lokale ideologer og partiledere.

Banning kombinerer et kunstnerisk blikk med en dokumentarisk tilnærming. Han har mottatt stor internasjonal anerkjennelse for sine fotoserier, som ofte tar opp sensitive og komplekse tema, skriver galleriet.

Norsk Dokumentarfotografi

Utstillinga Norsk Dokumentarfotograf er en del av Henie Onstads større satsing på fotografi. Foto:Eirik Brekke

Sted: Hennie Onstad Kunstsenter

Tid: 23. august–12. januar 2020

«Ytringsfrihet, samfunnsaktuelle tema og fotografiet i skjæringspunktet mellom kunst og dokumentar står i fokus for denne omfattende satsinga», skriver Henie Onstad om utstillinga som lages i samarbeid med Norwegian Journal of Photography (NJP).

Fotografene som stiller ut har alle vært med i bokprosjektet, som gir ut fjerde bok denne høsten. Bildene representerer et bredt spekter av uttrykk, arbeidsformer og temaer, og utstillinga viser alternative måter å se og forstå hendelser og situasjoner som former verdenen vi lever i, ifølge kunstsenteret.

Kilder: Hennie Onstad Kunstsenter, Fotografiens hus, Bomuldsfabrikken, Preus Museum, Perspektivet Museum, Fotogalleriet

Powered by Labrador CMS