Faksimile av den tyske boken "Schmierfinken", der politikere skriver om journalister. Montasje: Birgit Dannenberg

Politikerne våger ikke

Politikerne våger ikke ta et åpent oppgjør med journalistene, selv om de gjerne vil.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I begynnelsen av den tyske valgkampen kom en bok der 25 politikere skulle si sin mening om tyske journalister. Journalistene Maybritt Illner (ZDF) og Hajo Schumacher (eks-Spiegel) syntes det var en god idé å la politikerne komme til orde og si sin mening.

Men ifølge bokomtaler i Deutschlandradio Kultur og Stern er det en nokså tam affære. Ingen av de 25 tør å ta et skikkelig oppgjør. Den kritikken som kommer er, unntatt i noen få tilfeller, anonymisert. Ett av unntakene er CDU-politikeren Dieter Althaus, som 1. nyttårsdag i vinter kjørte ned en kvinne i en utforløype i Østerrike. Kvinnen døde, og Althaus lå lenge i koma, men kom tilbake som ministerpresident i delstaten inntil han måtte trekke seg i begynnelsen av september. Det har også vært mange rykter og påstander om DDR-fortiden til både Althaus og hans kone.

Personlig hevn

I noe som likner en personlig hevn langer han ut mot Hans-Ulrich Jörges som sitter i sjefredaksjonen i Stern. Althaus omtaler Jörges som «ung revolusjonær», og nevner hans fortid som husokkupant og aktiv i gatekamper med politiet i Frankfurt.

Også FDP-politikeren Cornelia Pieper hisser seg opp over Stern. Bladet skal ha sendt en ung journalistlærling til å følge henne i valgkampen. Artikkelen som kom i bladet var vinklet på at fru Piepers sønn dyrket hasj i en potteplante på terrassen. FDP-politikeren skriver nå om sønnens «interesse for botanikk», men har aldri tatt noen skritt mot Stern for å få dementert saken.

Sterkere politisering?

Men ellers er det nokså tamt. En politiker mener å kunne observere en stadig sterkere politisering av de politiske journalistene i Berlin, mens CDU-politikeren Julia Klöckner ifølge bokomtaleren Burkhard Müller-Ullrich i Deutschlandsradio i hvert fall gjør et forsøk på reflektert og saklig kritikk. Hun skriver at journalistene synes mindre interessert i å dekke de politiske sakene, men heller interesserer seg for saker som gir status, oppmerksomhet og rask karriere.

Skulle skrive til Gud

– I det hele tatt ser det ut til at politikerne er redd for journalistene. I denne boka er det nesten ikke en eneste en som virkelig smeller til selv om det vel var meningen, skriver Müller-Ulrich.

Nei, de begrenser seg heller til spissfindige spydigheter. Som Claudia Roth fra Die Grünen skriver til BILD-spaltist Franz Josef Wagner: «Egentlig skulle jeg jo skrive til min kjære Gud, men hvorfor det, når jeg like gjerne kan skrive til Dem.»

Powered by Labrador CMS