Norske presseorganisasjoner og politikere gratulerer Maria Ressa (bildet) og Dmitrij Muratov.

Hyller Ressa og Muratov: – En god og viktig pris

Gratulasjonene strømmer på.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det er en svært viktig pris som nå tildeles journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov. Det er en stor annerkjennelse av hvor viktig den kritiske og uavhengige journalistikken er, sier Dag Idar Tryggestad, leder i Norsk Journalistlag.

– De to prisvinnerne er modige eksempler på journalister som er villige til å ofte mye for å bevare pressefriheten. Vi ser virkelig frem til å feire prisvinnerne når de kommer til Oslo.

Eirik Hoff Lysholm, styreleder i Norsk Redaktørforening og ansvarlig redaktør i Dagsavisen, mener prisen er gledelig og viktig.

– Dette er svært gledelig. Årets fredspris er en anerkjennelse av den betydning journalistikk har for å sikre fred og frihet, sier Hoff Lysholm.

– Behovet for pålitelig informasjon og oppsøkende journalistikk har aldri vært større. Mange journalister risikerer livet for å dokumentere forhold som trenger offentlighetens lys. Uten pressefrihet er alle andre menneskerettigheter i fare, og det gjør samfunnet utrygt for alle. Derfor er denne fredsprisen så viktig, sier Hoff Lysholm.

Dag Idar Tryggestad, leder i Norsk Journalistlag.
Eirik Hoff Lysholm, styreleder i Norsk Redaktørforening.

Han legger til:

– Ved å angripe journalister som Ressa og Muratov, angriper man fundamentet for et åpent og demokratisk samfunn. Denne tildelingen er med på å vise fram det utrolig viktige arbeidet som gjøres av de to prismottakerne og av andre journalister og redaktører som hver dag risikerer livet sitt for å gjøre jobben sin. Vi, som lever i et land som år etter år troner på toppen av pressefrihetsindeksen til Reportere uten grenser, har et særlig ansvar for å engasjere oss i disse spørsmålene og vise fram viktigheten av redaktørstyrte medier.

– Gode nyheter

– Dette var veldig gode nyheter. Norsk Presseforbund mener dette var en riktig tildeling som kom til rett tid. En fri presse er en grunnleggende forutsetning for demokratiske samfunn, sier generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund til NTB.

Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

– En stor del av verdens befolkning har ikke tilgang til uavhengig journalistikk, og pressefriheten har fått stadig trangere kår. Fredsprisen gir ekstra tyngde til et særdeles viktig arbeid, sier Floberghagen.

Hun kaller de to journalistene en inspirasjon for pressefriheten.

– Ressa og Muratovs mot til å drive kritisk journalistikk i Filippinene og Russland er en inspirasjon for alle som tror på pressefrihet og demokrati. De har i en årrekke, og under stor personlig belastning, rettet søkelyset på myndigheter og på maktutøvelse.

Nobelprisen er en stor inspirasjon til journalister over hele verden, påpeker også professor Elisabeth Eide ved Oslo Met.

– Dette er en etterlengtet pris! Muratov ha bidratt sterkt etter drapet på Anna Politovskaya, Maria Ressa gir håp om uavhengig journalistikk for kolleger på Filippinene. Begge risikerer mye, skriver Eide i en epost til NTB.

– Prisen er en stor inspirasjon til journalistkolleger over hele verden, spesielt i land med repressive regimer, sier Eide.

– Mest uredde

– Nobelprisvinner Maria Ressa er det mest uredde menneske jeg har møtt, sier NTBs sportsredaktør Ole Kristian Bjellaanes som leder den norske komiteen av International Press Institute (IPI) og sitter i styret sammen med Ressa i IPI.

– Denne prisen er en oppmuntring og anerkjennelse til den undersøkende journalistikken og kampen for ytrings- og pressefrihet. Ressa har i mer enn fem år kjempet mot angrep fra filippinske myndigheter, og hun er fortsatt under forfølgelse på grunn av jobben hun gjør som journalist og redaktør, sier Bjellaanes.

I landets eldste presseforbund, Arbeidernes Presseforbund (APF), er man også svært glade for at Nobel fredspris gikk til to journalister.

– Det er ekstremt gledelig og vil bety mye for svært mange kolleger i andre land. Det er også gode nyheter for demokratiet, sier leder Nina Hanssen.

Hun minner om at journalister verden over risikerer livet for å utføre sin jobb.

Støre rørt

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han er rørt over at journalistene Ressa og Moratov får Nobels fredspris.

– Det er gledelig og veldig rørende virkelig å kunne anerkjenne Nobelkomiteens valg av fredspris for 2021. Moratov og Ressa er to individer med ekstremt mot som med fare for eget liv gjør sitt arbeid i journalistikkens tjeneste. De fortjener den anerkjennelsen denne prisen gir og betydningen for dem er stor, sier Støre.

Han sier videre at grunnen til at han blir rørt er at han har hatt flere møter med modige journalister som gjør sin jobb tross drapstrusler.

– Journalister blir drept på jobb, Reportere uten grenser har dokumentert dette. Jeg mente det var riktig å nominere dem og en av de personene som står fram med stort mot. Det har hun gjort på Filippinene, men hennes stemme bærer langt utenfor det.

Jonas Gahr Støre uttaler seg om fredsprisen utenfor hotellet i Hurdal i dag, hvor regjeringsforhandlingene nå pågår.

Støre trekker fram at Ressa under et intervju med Filippinenes president Rodrigo Duterte fikk beskjed om at han kunne drepe henne, men at hun likevel fortsatte å gjøre jobben sin.

Jens Stoltenberg gratulerer også de to vinnerne på Twitter.

– Jeg gratulerer Maria Ressa og Dmitrij Moratov for å ha fått Nobels fredspris. Deres bidrag til å opprettholde integriteten til frie og uavhengige medier er nøkkelen for å bygge bærekraftige demokratier, skriver han.

– Viktig pris

– Dette er en god og viktig pris. Ytringsfrihet og journalistikk er kritiske forutsetninger for en stabil og demokratisk verdensorden. Dette er en utrolig viktig anerkjennelse av det utrettelige arbeidet media og journalister gjør over hele verden for å avsløre maktmisbruk, vold, korrupsjon og autoritære staters handlemåter, uttaler SV-leder Audun Lysbakken.

– Ytringsfriheten og journalistikken er under angrep fra mektige og pengesterke aktører på mange fronter. Vi ser det i kampen mot falske nyheter og konspirasjonsteorier som destabiliserer demokratiet. Og vi ser det i hvordan autoritære regimer på frammarsj utsetter journalister for vold, tortur og overvåking. Den jobben folk som Ressa og Muratov og institusjonene de er tilknyttet gjør er uvurderlig for hele verden.

Da statsminister Erna Solberg (H) gratulerte årets fredsprisvinnere, sa hun at hun ikke tror prisen til Muratov vil påvirke Norges forhold til Russland.

– Denne prisen er en støtteerklæring til pressefolk og journalister over hele verden, sa Solberg under et pressemøte fredag ettermiddag.

Hun understreket også hvor viktig fakta og kritisk journalistikk er.

– Både ytringsfriheten og informasjonsfriheten er en viktig forutsetning for demokrati og et vern mot krig og konflikt.

På spørsmål om prisen kan påvirke Norges forhold til Russland, svarte Solberg:

– Jeg registrerer at Putins pressetalsmann har gratulert, så det tenker jeg at går fint, sa Solberg og la til at Nobelkomiteen er uavhengig fra norske myndigheter.

NRK og Kreml

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier i en pressemelding at det er to modige journalister som fortjener anerkjennelsen.

– Selv om presse- og ytringsfriheten står veldig sterkt i Norge, så er den under sterkt press andre steder i verden. I Russland og Filippinene er den direkte truet, sier han.

Han understreker at verdenssamfunnet er helt avhengig av pålitelig informasjon, og at troverdige rapporter direkte fra felten er viktigere enn noensinne.

Russiske myndigheter gratulerer også Dmitrij Muratov med fredsprisen.

– Vi gratulerer ham. Han er kunnskapsrik og modig, sier president Vladimir Putins talsmann, Dmitrij Peskov, til pressen.

Powered by Labrador CMS