TV 2 i Ukraina: til venstre er fikser Oleksandr, foran til høyre Mike (sikkerhetsprodusent) 
bak til venstre reporter Hilde Gran, bak til høyre fotograf Aage Aune
Et av TV 2s team i Ukraina, med fikser Oleksandr Techynskyi foran til venstre og sikkerhetsprodusent Mike til høyre. I baksetet er reporter Hilde Gran og fotograf Aage Aune.

Skup 2023

TV 2 har nominert hele Ukraina-dekningen til Skup-prisen: – Klart det koster å dokumentere med egne øyne

– Gikk opp for oss hvor mye systematikk og metode som ligger bak jobben fotografer og reportere gjør på bakken.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Krigen i Ukraina er den utenrikshendelsen som er viet desidert mest ressurser i TV 2s historie», står det i den innsendte metoderapporten til Skup-prisen 2023.

TV 2 har sendt inn hele dekningen av krigen i Ukraina til vurdering av juryen som deler ut Skup-prisen lørdag 22. april.

I løpet av 2022 hadde kanalen egne reporterteam på bakken i det krigsherjede landet 65 prosent av året. Teamene, bestående av fotograf, reporter, sikkerhetsprodusent og en lokal fikser, har rullert på tilstedeværelsen.

Innsenderne av sakskomplekset er hele 14 journalister og fotografer, i tillegg til utenrikssjef Aslaug C. Henriksen som står oppført som reportasjeleder.

– Mye av arbeidet i felt handler om å dokumentere de groteske sidene av krigen på begge sider. Gjennom diskusjoner med kollegaer gikk det opp for oss hvor mye systematikk og metode som ligger bak jobben fotografer og reportere gjør på bakken, sier utenrikssjefen til Journalisten.

Ble værende når andre dro

Allerede i januar i fjor var TV 2 på plass i Ukraina, der de rapporterte om frivillige som meldte seg til militær trening, i tilfelle Russland skulle angripe.

Dagen før invasjonen 24. februar ankom journalistene Øystein Bogen og Aage Aune Lviv i Ukraina, helt vest i landet. Bent Skjærstad og Pål S. Schaathun befant seg samtidig lenger øst, i Kharkiv.

Utenrikssjef Aslaug C. Henriksen TV 2
Utenrikssjef Aslaug C. Henriken.

I dagene som fulgte besluttet både VG, Aftenposten og NRK å trekke sine journalister ut av Ukraina. I metoderapporten peker TV 2 på flere avgjørende grep som gjorde det mulig å bli værende når andre medier trakk seg ut.

Først hadde redaksjonen hjemme og reporterne på reise sett tydelige tegn på at noe var i gjære, gjennom å tråle overvåkningsmedier som Dataminr, Whatsapp, Telegram, Twitter og ukrainske lokalmedier.

Limet i teamet

Deretter ble det avgjørende å sikre fikseren Oleksandr Techynskyis familie. Han er dokumentarfilmskaper, men har siden januar i fjor fungert som TV 2s tolk, sjåfør og altmuligmann i Ukraina.

– Han er ekstremt viktig for oss. Det eneste teamene har å utsette på ham er musikken som han kjører på full guffe i timelange bilturer på kryss og tvers i landet, spøker Henriksen før hun utdyper:

– Han er limet, og vi er ekstremt takknemlig for at han valgte å bli værende i vårt team da han i starten vurderte å verve seg.

Av sikkerhetsmessige hensyn måtte Skjærstad og Schaatun forlate Kharkiv 25. februar. Kursen ble satt mot Techynskyis hjemby Dnipro, hvor TV 2 bidro til at familien hans kom seg ut av landet.

– Skulle vært mer i Russland

For TV 2 ble det fort tydelig at krigen ikke minst utspilte seg digitalt, med propaganda og desinformasjon fra begge sider. Derfor kunne de ikke basere egen dekning på offisielle kilder alene.

Det har vært hovedårsaken til at det har blitt brukt så mye ressurser på å dokumentere krigen selv, både fra desken i Norge og tilstedeværelse i Ukraina og Russland.

TV 2 har ingen fast korrespondent i Russland, men allerede en måned før invasjonen fikk de innvilget visum og presseakkreditering med varighet i tre måneder.

– Vi skulle gjerne hatt korrespondent i Russland, men utenriksavdelingen i TV 2 består av en liten gjeng. Vi har ikke mange fast utstasjonerte korrespondenter, men vi skulle gjerne vært mer i Russland, forteller utenrikssjefen.

Fikk ikke fornyet visum

Da Russland vedtok en ny lov i mars 2022, der «falske nyheter» om landets militære aktivitet kunne straffes med 15 år i fengsel, trakk flere medier seg ut av landet. Også TV 2 la reiseplanene sine på is.

Etterhvert så de imidlertid at loven ikke ble håndhevet da ingen utenlandske journalister ble arrestert, og utenriksjournalist Mariel Mellingen reiste tross alt.

Etter det har ikke TV 2 fått fornyet visum, tross gjentatte søknader, forteller Henriken.

TV 2s tilstedeværelse i Russland har vært langt mindre enn i Ukraina, men redaksjonen hjemme i Norge har sørget for at også russiske stemmer har kommet til orde. Blant annet gjennom intervjuet med Sergej Tchirkov, som fortalte at han følte skam over å være russer i Norge.

Mer samarbeid mellom mediene

Utenrikssjef Henriksen forteller at Ukraina-sakene til TV 2 jevnt over har gode lesertall, selv om interessen nok var på sitt høyeste i starten av fullskalainvasjonen.

– Bakgrunnssaker treffer godt, og vi ser at interessen øker med vår tilstedeværelse, spesielt når vi får frem historier nyhetsbyråene ikke har. Et eksempel på en slik sak er da vi fikk tillatelse til å besøke en fangeleir med russiske krigsfanger blant annet.

TV 2 skriver i metoderapporten at norske medier aldri har vært mer åpne om egen journalistikk og planlagte bevegelser som under dekningen av krigen i Ukraina. I større grad enn tidligere har det vært nødvendig å samarbeide om sikkerhet og logistikk på reportasjereisene.

Allerede før 24. februar i fjor ble det etablert et samarbeid mellom norske utenrikssjefer.

– Jeg vil påstå at vi aldri før har vært så rause med hverandre, men det er klart at vi hadde nok mer behov i starten for å snakke med hverandre. Nå er jo krigen dessverre blitt den nye normalsituasjonen. Men samarbeidet eksisterer fremdeles og vi vil alltid hjelpe hverandre, sier Henriksen.

– Meningsfullt og krevende

Å ivareta sikkerheten til journalistene både før, under og etter reisene til Ukraina har vært topprioritet for utenriksredaksjonen. Blant annet har TV 2 investert i nytt sikkerhetsutstyr, og alle teamene på bakken i Ukraina har blitt fulgt digitalt av et eksternt sikkerhetsfirma.

Alle reporterne har vært utstyrt med satellittracker som har blitt monitorert av Henriksen. Tidlig i prosessen ble det også innført obligatorisk debrief med utenrikssjefen etter oppdrag på reise.

– Teamene kommer hjem med sterke historier og vi snakker sammen fortløpende om inntrykk og ulike opplevelser.

Tilstedeværelsen i Ukraina oppleves både ekstremt meningsfullt, men også krevende, sier Henriken.

– I en verden med mye desinformasjon og propaganda er det er ekstremt viktig å se med våre egne øyne, og dokumentere med vårt eget kamera hva som skjer. Men det er klart at det koster.

Se hele listen over innsendte bidrag til Skup-prisen her.

Powered by Labrador CMS