Livet etter sluttpakke:

Anne-Lise von der Fehr forlater VG og Akersgata for å jobbe med kommunikasjon i en større fagforening. Hun slapp å vente lenge på ny jobb etter sluttpakken. Foto: Bjørn Åge Mossin

Ville ikke være journalist lenger – fikk ny jobb i fagforbund

Anne-Lise von der Fehr er en av mange VG-journalister som raskt har skaffet seg ny jobb etter å ha tatt sluttpakke.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I dag, fredag 17. juni, avslutter Anne-Lise von der Fehr (47) en 14 år lang karriere i VG. I august er hun på plass i arbeidstakerorganisasjonen Delta som ansvarlig for kommunikasjon og politikk.

– Jobben i Delta er på mange måter helt super for meg, som utdannet statsviter og med ti års erfaring som tillitsvalgt. Det er en jobb der jeg i stor grad får brukt bredden i kompetansen min, sier von der Fehr.

Som legger til at hun nå ikke var interessert i å fortsette i journalistbransjen, men ønsket å gjøre noe annet.

Vanskelig jobbjakt

I en serie artikler vil Journalisten formidle historier, tall og fakta om hva som skjer med de mange journalistene og andre medieansatte som har tatt sluttpakke de siste årene. Ikke noen total oversikt, men et innblikk i hvilke muligheter som finnes for journalister som forlater sine redaksjoner i forbindelse med nedbemanning.

Rapportene fra ulike mediehus viser at det er vanskelig å skaffe seg ny redaksjonell jobb i trykte medier, altså den delen av bransjen som har nedbemannet mest. Mange havner helt andre steder.

I denne artikkelen tar vi spesielt for oss VG. De neste artiklene i serien handler om Bergens Tidende, Aller Media, NRK og TV 2, samt intervju med hodejegere om mulighetene for de som er på jobbjakt.

Halvparten har fått ny jobb

Lederen av redaksjonsklubben i VG, Tor-Erling Thømt Ruud, opplyser at over halvparten av de 23 redaksjonelle medarbeiderne som tok sluttpakke i vinter allerede har skaffet seg ny jobb. Les om mange av dem lenger ned i saken.

– Det er godt å se når vi først må nedbemanne, at våre folk får nye jobber. Dette viser at VG-folk er attraktive i jobbmarkedet også utenfor pressen, sier Thømt Ruud.

Han understreker at oversikten ikke er 100 prosent presis, blant annet fordi noen jobber i VG helt fram til neste årsskifte før de går ut med sluttpakke.

Journalisten omtalte nylig en av de 23, Øyvind Knoph Askeland:

Tok sluttpakke i VG - valgte jobb i en annen nedgangsbransje

Det tok ham overraskende kort tid å finne ny jobb, i et vikariat som informasjonssjef i Norsk olje og gass i hjembyen Stavanger. Men hvor typisk er egentlig dette i en bransje der mange mediehus opplever at annonseinntektene stuper og opplagene faller?

Denne sentrale Schibsted Norge-matrisen viser de tre alternative løpene for ansatte som kan tenke seg å slå til på tilbud om avgangsordning i forbindelse med nedbemanning.  Se større bilde her

Detaljert matrise

I 2015 innførte Schibsted Norge en ny virkemiddelpakke for omstillinger og nedbemanning i konsernets mediehus. Pakken er en detaljert matrise som bygger på tre pilarer:

• Jobbrådgivning og økonomisk støtte inn i ny jobb, med fritak fra arbeidsplikt i oppsigelsestiden. Lønn i 3 til 12 måneder, avhengig av ansiennitet.

• Etterutdanning med sikte på kvalifisering til ny jobb, med 50 prosent lønn og karriererådgivning i inntil 2 år.

• Sluttpakker. Fritak fra arbeidsplikt i oppsigelsestiden og inntil 3 måneder etterlønn for dem som har mer enn 5 års ansiennitet.

For ansatte over 58 år avtales individuelle løsninger.

På sentralt hold blant tillitsvalgte får Journalisten opplyst at matrisen har vært til god nytte blant ansatte i de mindre mediehusene i Schibsted. I de større redaksjonene, som i Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad, har det imidlertid vært sterk misnøye med nivået på ytelsene.

Les også: Ingen søkte om sluttpakke - klubben regner med oppsigelser

Bare én valgte utdanning

Høsten 2015 kjempet redaksjonsklubben i VG seg til noe bedre vilkår enn i den sentrale matrisen. Nå i juni får Journalisten opplyst at kun én av 23 redaksjonelle medarbeidere som søkte og fikk innvilget sluttpakke i vinter, valgte utdanningsløp. En rekke av dem har allerede skaffet seg ny jobb innenfor eller utenfor mediebransjen.

I tillegg til Askeland som reiste hjem til ny jobb i Stavanger er det klart at Marte Spurkland (39) går fra VG til TV 2 for å lede et nytt faktaprogram hos TV 2 fra høsten.

Jonas Tjersland (35) er ansatt som advokatfullmektig i advokatfirmaet Hammervold Pind. I februar ble det kjent at han er en av journalistene som var innvilget sluttpakke i VG. Han forlot VG etter 12 år i ulike roller som blant annet nyhetsleder og journalist. Tjersland har tatt en mastergrad i rettsvitenskap de siste fem årene ved siden av fulltidsjobben i VG, med sjørett som spesialitet.

Ingar Johnsrud (41) ga for litt over et år siden ut krimboken «Wienerbrorskapet». Den ble godt mottatt og har solgt såpass godt at Johnsrud kan livnære seg som forfatter de neste årene.

Johnsrud har tenkt å jobbe som frilanser ved siden av bokskriveriene.

Marius Tetlie var tidligere medlem av NJs landstyre.
Foto: Martin Huseby Jensen

Marius Tetlie (41) har fått ny jobb som kommunikasjonsrådgiver i Telenor Norge, avdeling for Communication and Corporate Affairs. Han jobber blant annet med et globalt prosjekt som skal bidra til at Telenor tilpasser seg rollen som digital tjenesteleverandør.

– I tillegg har jeg overtatt ansvaret for bedriftstjenesten Facebook at Work i Telenor Norge, forteller Tetlie, som er tidligere landsstyremedlem i Norsk Journalistlag.

Chris-Håvard Berge (25) forlot VG og VGTV etter halvannet år i mediehuset. Han jobber med å starte produksjonsselskap.

Thor Harald Henriksen (44) forlot VGs Tromsø-kontor med sluttpakke i februar. Han gikk videre til jobb som kveldsredaktør i Nordlys.

Sonia Huanca Vold (30) tok sluttpakke og flyttet til hjembyen Haugesund i vår. Nå er hun i mammapermisjon, men 1. september starter hun i ny jobb i det lokale kommunikasjonsbyrået Pyx.

– Jeg har kjøpt meg inn i byrået og er blitt medeier. Det blir jo noe helt annet enn å være journalist i VG, sier Vold til Journalisten.

Tidligere VG-journalist Eirik Linaker Berglund (34) blir ny kommunikasjonsrådgiver i Tromsø kommune fra høsten av. Det ble klart tidligere denne uka, omtrent samtidig som Berlund ble tvillingpappa. Det kunne iTromo.no melde.

Vurderte å bli lektor

Etter en god og lang sommerferie starter Anne-Lise von der Fehr 8. august i sin nye jobb som avdelingssjef for kommunikasjon og politikk hos Delta, det største forbundet i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS).

– Jeg jobbet etter to spor da jeg bestemte meg for å søke sluttpakke. Det ene var å ta pedagogikk og et årsstudium i engelsk for å bli lektor i videregående skole, noe som kunne blitt kjempespennende. Alternativt ville jeg skaffe meg en annen jobb.

Med hennes bakgrunn var det naturlig å velge en jobb innen kommunikasjon og informasjon, forteller von der Fehr. Hun har hovedfag i statsvitenskap og journalistutdanning fra Darlington i England, har jobbet som journalist i VG fra 2002 og både vært korrespondent i Storbritannia (2012-14), nyhetsleder for forbrukerstoff, reportasjeleder for utenriks og leder av redaksjonsklubben (2007-2010). Hun har også flere års erfaring som ansattrepresentant i Schibsteds konsernstyre.

Brennede engasjement

– Mange journalister har motforestillinger når det gjelder kommunikasjonsbransjen. Hvordan har du tenkt om det?

– Jeg har tenkt at det handler mye om hva man skal kommunisere om. Det er viktig for meg at jeg kan ha et engasjement og brenne for en jobb. Det føler jeg at jeg kan i Delta, som er en fagforening for ansatte i offentlig tjenesteyting.

Se Journalistens dekning av omstillingen i mediebransjen

Powered by Labrador CMS