BT-journalistene tok imot årets Skup-pris.

Skup 2024

Årets Skup-vinner er Bergens Tidende

Kåret den beste gravejournalistikken. 

Publisert Sist oppdatert

49 bidrag var med i konkurransen om å vinne årets Skup-pris. Prisen ble også i år delt ut under den store festmiddagen på Skup-konferansen i Tønsberg. 

Og årets vinner er Bergens Tidende (BT) for «Når politiet dreper: Tre skudd i Ibsens gate».

Bak prosjektet står Rune Christophersen, Philipp Julius Bock, Lasse Lambrechts, Per Lindberg, Anne E. Hovden og Bendik Reed Årvik.

Flygeblader og innsyn

«Morten Michelsen ble bare 39 år gammel. Han ble skutt og drept av politiet hjemme i sin egen leilighet i Ibsens gate i Bergen», slik åpner metoderapporten til BT.

Videre står det:

«Når noen blir alvorlig skadet eller drept som et resultat av politiets maktbruk, finnes det klare regler for hva som skal skje. En uavhengig etterforskning skal iverksettes. Bevis skal sikres, vitner og involverte avhøres. Fakta skal på bordet, og alt skal gjøres slik at det går an å ha tillit til konklusjonene. Men fungerer systemet som det skal?»

Med en blanding av innsyn, lydopptak og flygeblader med QR-kode kom BT-redaksjon i mål med sitt prisvinnende prosjekt.

– Takk til foreldrene til Morten Michelsen, som ga oss tilgang og tiltro til å fortelle historien hans, var budskapet til BT-journalistene fra scenen. Som også benyttet anledningen til å takke juryen.

– Inspirerende

I sin begrunnelse skriver Skup-juryen:

«Innsynsarbeidet er solid, taktisk og smart. Metodene er originale, kreative og inspirerende. Matpapir-trikset ble løsningen på det såkalte kontrollerte innsynet. Flygeblader på fire språk med QR-kode som sender tipsene rett inn til redaksjonen ble viktig for kildebredden. Jobbingen med å kalibrere lyd og tid er kompleks og meget imponerende. Og 3D-visualiseringen bidrar sterkt til å klargjøre detaljene i det større bildet.»

Videre heter det:

«Redaksjonen har ikke bare gått gjennom drapet i Ibsens gate. Den har også gått gjennom de andre politidrapssakene i Norge etter 2010. Kartleggingen viser at i seks av de sju sakene var ikke politifolk holdt atskilt før avhør. Dette er i strid med instruksen om at de skal holdes atskilt etter at de har brukt skytevåpen og kan også være i strid med menneskerettighetene. Praksisen er forskjellig fra politidistrikt til politidistrikt. Det samme er de iverksatte tiltakene.»

Mange diplomer

Det ble i kveld også delt ut hele fire Skup-diplomer.

Det første diplomet gikk til TV 2s «065 – politiets ukjente kode». Bak. prosjektet står journalistene Kenneth Fossheim, Ingvild Fjelltveit og Magnus Braaten.

Det andre diplomet gikk i år til Adresseavisen for «Milliardæren» og journalistene Margrete Konstad, Sissel Lynum, Espen Rasmussen, Rune Petter Ness og Lajla Ellingsen.

Et tredje diplom gikk til til Dagens Næringsliv for «Laksegriseriet», som Aleksander Nordahl, Line Dugstad, Jonas Blich Bakken og Ola Magnussen Rydje har stått bak.

Og et fjerde diplom gikk E24, som mange hadde som kveldens favoritt. 

Bak «Aksjeskandalene i norsk politikk» står journalistene Jonatan Ree Nolet, Balder Haarklou Jensen, Jørgen Indrøy Strømsnes, Gustav Johan Lindbäck, Ragnhild Vartdal, Pål Solheimsnes, Nora Rydne, Erik Tangen, Hans Jørgen Ro og Eiliv Frich Flydal.

Powered by Labrador CMS