Tron Strand sier at presseorganisasjonene kommer til å kontakte Kommunaldepartementet om en pågående undersøkelse om møteoffentliget.

Åpenhetsseminaret 2022

Bekymret for ny utredning om møteoffentlighet: – Fokuset er åpenbart på å innskrenke

– Viktig å gjøre offentligheten oppmerksom på hva som er på gang, sier lederen for Pressens offentlighetsutvalg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg stiller meg undrende til behovet for å undersøke møteoffentlighet nå, og med et så åpenbart fokus på å innskrenke, sier Tron Strand.

Lederen for Pressens offentlighetsutvalg snakker om en undersøkelse som i disse dager utføres på oppdrag fra Kommunal- og distriktsdepartementet, om hvordan møteoffentlighet praktiseres og oppleves i norske kommuner.

Altså, hvordan det fungerer at offentligheten, journalister og alle andre, har et lovfestet krav på tilgang til politiske møter.

Strand mener fokuset på innskrenking er åpenbart blant annet fordi forskerne i Oxford Research, som utfører undersøkelsen, har skrevet debattinnlegg med tittel «Kan det bli for mye åpenhet i lokaldemokratiet?».

Der skriver de blant annet at politikere kan ha behov for arenaer for tverrpolitisk politikkutvikling «utenfor åpenhetens flomlys».

Doktorgrad om offentlighetens ulemper

I tillegg: Mannen bak en mye omtalt doktoravhandling om møteoffentlighet fra 2020, Espen Leirset, er også involvert i kartleggingen.

I sin avhandling peker Leirset på mulige ulemper ved åpenhetskravene, som politikeres behov for møteplasser for fri diskusjon.

– Åpenhet i lokaldemokratiet er viktig, men det er ikke nødvendigvis det eneste som er viktig. Politikerne kan ikke prates og diskutere noe sted uten at pressen er til stede. Det bør være lovlig å ha et møtepunkt hvor det kan diskuteres fritt, sa Leirset under sin disputas.

Leirset hadde bakgrunn som journalist da han som universitetslektor publiserte doktorgradsavhandlingen. I dag er han sjefredaktør i Mediehuset Innherred.

– Jeg var selv agitator for åpne møter da jeg var journalist. Jeg argumenterte meg flere ganger inn på lukkede møter. Dette har vært en personlig og faglig reise for meg. Jeg sier ikke at alt skal være lukket, men at det er et problem at vi har for lite kunnskap om konsekvensene av dagens regler, har Leirset uttalt til Khrono.

– Ingen tro på

Lederen for Pressens offentlighetsutvalg understreker at utvalget ikke har behandlet utredningen som sak ennå.

Han uttaler seg på egne vegne, og han har liten tro på at innskrenkinger i møteoffentligheten er av det gode. For å si det mildt.

– Politikere tar en rekke beslutninger på vegne av befolkningen i sitt område. Da er det utelukkende positivt at befolkningen kan si hva de mener om forslagene som måtte komme. Politiske besluninger berører folk, og må brynes mot opinionen. Hvis beslutningen ikke tåler et slikt møte med offentligheten, er den sannsynligvis heller ikke en god idé, sier Strand.

Han legger til:

– Det er helt grunnleggende i demokratiet at åpenhet stimulerer til tillit. Her går man motsatt vei, og tar til orde for at lukkethet kan stimulere til bedre kvalitet på beslutninger. Det har vi ingen tro på i det hele tatt.

Møter til debatt

Saken blir tema under tirsdagens Åpenhetsseminar på Pressens hus i Oslo.

Da stiller Leirset til debatt med tema «Mindre åpenhet i norske kommuner?». Andre deltakere er journalist og PFU-nestleder Ellen Ophaug, Hvaler-ordfører Mona Vauger (Ap) og kommunestyremedlem i Larvik, Kjetil Vold (H).

– For oss er det viktig å gjøre offentligheten oppmerksom på at dette er på gang. Presseorganisasjonene kommer også til å ta opp saken med politisk ledelse i kommunaldepartementet, avslutter Strand.

Åpenhetsseminaret kan følges på direktestrømming her på Journalisten.no fra klokken 09 tirsdag 27. september.

Powered by Labrador CMS