Hvorfor heter det agurktid?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Uttrykket agurktid har ifølge Torkjell Berulfsen sin bakgrunn i uttrykk på hebraisk og jiddish, men det har ingen ting med avisnyheter å gjøre. Også forretningsmannen Herman Kahan i Oslo, som selv snakker hebraisk og jiddish, bekrefter dette overfor Journalisten.

Zoiergurkenzeit er et gammeltysk uttrykk (nå Sauergurkenzeit) som nå bare finnes i jiddish. Uttrykket henspiller på den tiden i april-mai da forretningene gikk veldig dårlig, fordi agurkene var modnet og solgt. Dermed sto bøndene tilbake uten noe å tjene penger på.

Uttrykket stammer fra 12-1300-tallet i Tyskland, og har også sammenheng med det jiddiske zoress som betyr veldig vanskelige tider og det hebraiske jukress som betyr noe av det samme – samt at det er dyrtid.

Men det finnes også andre teorier. I boka «52 plukk opp!» (Cappelen 1991) om å lese aviser, viser forfatterne (Martin Eide, Jostein Gripsrud, Anders Johansen og Peter Larsen) til Store Norskes definisjon, og skriver at begrepet agurktid kan ha sammenheng med det faktum at agurken (cucumis sativus) faktisk ikke har noen som helst næringsverdi. Den består stort sett bare av vann, og er ernæringsmessig helt innholdsløs og meningsløs.

I boka henviser de også til Tor Gabrielsen som er svak for Onkel Palles teori. Onkel Palle redigerte barnesiden i Flensborg Avis og mener at agurktid rett og slett betyr agurktid. Tiden da man legger ned agurker.

Powered by Labrador CMS