DEBATT:

Journalister må beskyttes i krig

Journalister utfører svært viktig arbeid i kriger og kriser, og angrep på journalister er forkastelige angrep på ytringsfrihet og demokrati.

Publisert Sist oppdatert
  • Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentenes egne synspunkter.

19 journalister er bekreftet drept i krigshandlinger i Gaza, Israel og Libanon etter 7. oktober, ifølge organisasjonen Committee to protect journalists (CPJ).

Vi, de norske presseorganisasjonene, ber partene og alle involverte om å sørge for at det er mulig å drive fri journalistikk i områdene, og at journalister og redaktørstyrte medier ikke utsettes for angrep. 

Vi ber også norske myndigheter om å engasjere seg for å bidra til dette. Norge har i flere år ligget øverst på Reportere uten grensers pressefrihetsindeksen, og vi har et særlig ansvar for å støtte opp om den frie journalistikken og fordømme de brutale angrepene.

15 av de drepte er palestinske journalister, tre israelske og én libanesisk. Ifølge CPJ er ytterligere tre journalister savnet. I tillegg er flere journalister skadet og lokalene til flere medier er ødelagt. Det er også rapporter om trusler mot journalister i områdene.

Journalister utfører svært viktig arbeid i kriger og kriser, og angrep på journalister er forkastelige angrep på ytringsfrihet og demokrati. Journalistene og mediene i området må få mulighet til å rapportere fritt, i tråd med Genève-konvensjonen som stiller klare krav til at journalister som dekker væpnet konflikt må behandles og beskyttes som sivile.

Powered by Labrador CMS