Minister ber alle trykke Muhammed-tegningene

Den tyske innenriksministeren oppfordrer europeiske aviser til å trykke Muhammed-tegningene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Egentlig bør nå alle europeiske aviser trykke disse tegningene med følgende erklæring: Vi mener også at disse tegningene er elendige, men det er ingen grunn til å bruke vold fordi noen benytter seg av pressefriheten, sier Tysklands innenriksminister Wolfgang Schäuble, som representerer det kristeligdemokratiske partiet CDU.

Intervjuet med Schäuble i ukeavisen Die Zeits magasin Leben kommer torsdag, men er allerede gjengitt på nettstedet til Tagesspiegel og DWDL. I intervjuet sier Schäuble at han har respekt for de danske avisene som på ny har trykt tegningene. En talsmann for innenriksministeriet forsøker nå å dempe uttalelsene, men Schäuble siteres ordrett fra intervjuet.

Lenge steil

Wolfgang Schäuble har lenge hatt en markant holdning til Muhammed-karikaturene. For to år siden tok han sterk avstand fra at vestlige medier skulle ta hensyn til press fra fundamentalistiske kretser.

I et intervju med Die Welt i februar 2006 spurte Schäuble retorisk: «Hvorfor skal regjeringen unnskylde seg for noe som har å gjøre med praktiseringen av pressefriheten? Hvis en stat begynner å blande seg inn i slike ting, så er det første skritt på veien til å innskrenke pressefriheten.»

Splittelse i tyske medier

Men tyske medier var splittet i synet på trykking av Muhammed-karikaturene i 2006. Die Welt trykte alle 12 tegningene, mens Die Zeit, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Tagesspiegel, Berliner Zeitung og taz trykte noen. Storavisen Bild og nyhetsmagasinet Spiegel valgte ikke å trykke noen av tegningene, og en av redaktørene i Die Welt betegnet trykkingen som «en politisk handling» (ein politischer Vorgang).

Senere ble noen av karikaturene trykt også i Der Spiegel og Focus som illustrasjoner til artikler om karikaturstriden. Egypt reagerte umiddelbart med å forby salg av de to bladene.

Günter Grass tråkker i salaten

I Tyskland vakte det også oppsikt at nobelprisvinneren Günter Grass engasjerte seg mot trykking av tegningene. Han betegnet det som en «bevisst og planlagt provokasjon fra en høyreorientert dansk avis.»

«De fortsatte dette fordi de er høyreradikale og fremmedfiendtlige», uttalte Grass om Jyllands-Posten, ifølge Wikipedia.

Hendrik Zörner, talsmann for det tyske journalistforbundet DJV kritiserte offentliggjøringen av tegningene, men ble ettertrykkelig satt på plass av DJV-leder Michael Konken. Journalistlederen uttalte at trykkingen av tegningene var et nødvendig bidrag i meningsdannelsen.

Tyske problemer

Både det offisielle Tyskland (regjering og Bundestag) og mediene har store problemer i håndteringen av Midtøsten-konflikten og alt som har sammenheng med den. Delvis henger dette sammen med selvpålagte restriksjoner og bestemmelser etter den andre verdenskrig.

Tysk skyld for jødeutryddelsen har ført til en komplisert balansegang i forholdet til arabere, spesielt etter at det i andre europeiske land har vokst fram større forståelse for palestinernes sak og tilsvarende kritikk mot den israelske statens politikk.

Dette slår også over på mediene. Det mest utpreget utslaget finner man i Springerkonsernets aviser, der det er en egen passus i ansettelseskontraktene som krever at medarbeiderne skal arbeide for forsoning mellom tyskere og jøder og støtte Israels eksistens.

Powered by Labrador CMS