Journalisten møter Støres spinndoktor, Kristoffer Thoner, på Statsministerens kontor på Akershus festning.

Spinndoktor

Støres pressesjef: – Tror ikke man kommer noen vei med å villede eller lyve til journalister

Kristoffer Thoner bruker ikke ordet spinndoktor om seg selv, men har ingen problemer med at andre kaller ham det. Selv mener han ordet er egnet til å misforstå.

Publisert Sist oppdatert

I snart ett år nå har Kristoffer Thoner jobbet som statssekretær for statsministerens kontor. Han er Jonas Gahr Støres pressesjef og en av de som jobber aller tettest opp mot statsministeren. 

Tar man et kjapt googlesøk nærmest florerer internett av bilder av de to sammen. Støre i front, Thoner ofte hakk i hæl. På flyplasser, fjelltopper og i heiser på vei til viktige møter. 

Egentlig skulle vi ha intervjuet Thoner til en sak om spinndoktorenes rolle under valget, men valgdagen forsvant i viktigere gjøremål for den profilerte mediahviskeren. 

Etter mye fram og tilbake tikket det til slutt inn en melding fra Thoner: 

– Har du lyst til å komme på SMK?

Spinndoktor? 

SMK, eller statsministerens kontor, ligger nå på Akershus festning i påvente av at det nye regjeringskvartalet skal bli ferdig. Store murer, svarte biler, og sikkerhetssluser. En salig blanding av byråkrater med stresskofferter og militære uniformer med dokumentmapper under armene fyller resepsjonen. 

Kristoffer Thoner Thoner mener forholdet mellom politikere og pressen i Norge er godt, samtidig peker han på at det, som i alle andre forhold, er basert på tillit.

Premissene for intervjuet er klarert på forhånd. Thoner snakker gjerne om forholdet til pressen. Solberg-saken, derimot, ønsker han ikke å kommentere.

Ordet spinndoktor bruker han ikke om seg selv, men at andre bruker det om ham har han ingen problemer med. Selv mener han ordet er egnet til å misforstå. 

– Det er knyttet til at man spinner noe vekk fra å være det det er. Å pynte på eller gjemme bort sannheten er på ingen måte min jobb, sier Thoner. 

Han fortsetter: 

– Jeg er en tilrettelegger. Jeg har løpende dialog med pressen, men det er statsministeren som er hovedpersonen. Jeg jobber med å tilrettelegge sånn at han er tilgjengelig for media og svarer ut sakene. 

Det er noen uker siden valget når intervjuet blir gjort. Thoner, som har bakgrunn som journalist og politisk reporter i TV 2, har også jobbet i konsulentbransjen. Det skapte en aldri så liten mediestorm da Støre valgte ham til statssekretær og Thoner ikke ville oppgi hvilke kunder han hadde hatt da han jobbet som partner i  konsulentselskapet McKinsey.

Den saken er for lengst glemt i virvaret av andre politiske saker og skandaler den siste tiden. Pendlerboliger, valg, habilitetssaker, aksjeeierskap og ministerbytter, det har vært nok å holde fingrene i for mannen som har som jobb å ha kontakt med media på vegne av landets leder.

Tror journalistbakgrunnen hjelper

Thoner bruker mye tid på å prate med journalister. Han gir informasjon, svarer på spørsmål og er stort sett tilgjengelig om det er noe de lurer på. 

– Jobben min er å sette ting inn i en sammenheng, for eksempel hvordan saker relaterer til en beslutning eller en tidligere hendelse, forklarer han. 

I en virkelighet med fake news, polarisering og kunstig intelligens ser Thoner redaktørstyrte medier som viktigere enn noen gang. Mediene er en viktig kanal å kommunisere politikk gjennom og er helt avgjørende for demokratiet, mener han. 

Selv prøver han å tviholde på utenfraperspektivet. 

– Jeg tenker at min jobb er å være en person innenfor, som også ser regjeringens arbeid utenfra. Jeg forsøker å forstå hvilke vurderinger som gjøres av en journalist og hva som er en sak i journalistens øyne, sier han. 

Han legger til: 

 – Og det er jeg helt sikker på at bakgrunnen min som politisk journalist hjelper til med.

Det har vært viktig for Thoner å kjenne til hvordan pressen jobber. Det er da snakk om rent praktiske ting som når de ulike beslutningene tas i redaksjonene, til spørsmål om hvilke fagfelt ulike journalister jobber med.

Han er samtidig opptatt av at dialogen med journalistene er så åpen, ærlig og sannferdig som mulig.

– Jeg tror ikke man kommer noen vei med å villede eller lyve til journalister, sier han.

Et forhold basert på tillit

Thoner mener forholdet mellom politikere og pressen i Norge er godt, samtidig peker han på at det, som i alle andre forhold, er basert på tillit. 

– Men det handler også om en klar rolleforståelse, sier han. 

Mediene er en viktig kanal å kommunisere politikk gjennom og helt er avgjørende for demokratiet, mener Kristoffer Thoner.

Han forklarer: 

– En ting som er viktig å ha med seg i bakgrunnssamtaler for eksempel, er at den er til for at journalisten på en eller annen måte kan bruke informasjonen. Jeg tror de som går inn i en bakgrunnsprat og tenker «dette kommer aldri ut» eller «her kan jeg si hva som helst», vil brenne seg på det, sier han, og legger til:

– En bakgrunnsprat er jo også en journalistisk metode. Det er det viktig å huske på.

Selv om Thoner har presisert at han ikke kan svare på spørsmål om Solberg-saken, lurer vi likevel et inn på slutten av intervjuet:

– Kunne pressen gjort mer i Solberg-saken?

– Nei, jeg tror denne saken har kommet fram nettopp på grunn av jobben pressen har gjort.

Powered by Labrador CMS