TV BRAs valgreportere. Bak fra venstre: Vegard Løland, Petter Bjørkmo, Erling Due Bergseth. Midten fra venstre: Anders Teslo, Lisa Nilsen Grotle, Erik Magnus Berger, Tonni Bonsaksen. Foran: Svein Andre Hofsø og Emily Ann Riedel.

TV BRA satser på valgdekning:
– Kan klare det like bra som andre

TV BRA skal dekke valget over hele landet. 

Publisert

Etter en litt strabasiøs start på året nærmer det seg valgsendinger for TV BRA.  Etter en vellykket dekning av forrige valg ble skuffelsen stor da regjeringen valgte å ikke videreføre støtten de fikk i 2021. 

Men etter flere saker i Bergensavisen snudde  kulturministeren og innvilget støtte på 1 million kroner til den lille kanalen for og med utviklingshemmede. 

– I full sving 

TV BRA har reportere fra hele landet som fra mandag 28. august skal dekke enkeltsaker i ulike kommuner, men også debatter som rører seg i storbyene. Tidligere denne måneden møttes alle reporterne i Bergen, og ifølge redaktør og daglig leder Camilla Kvalheim har oppstarten gått bra.

Erik Magnus Berger, redaktør Camilla Kvalheim, Lisa Nilsen Grotle og Erling Due Bergseth.

– Nå er vi i full sving med valgsendinger. Alle reporterne har vært i Bergen for å bli samkjørt for oppgavene som ligger foran oss, og vi har jobbet en stund med å planlegge dette, sier Kvalheim til Journalisten. 

Resultatet skal bli seks sendinger der utviklingshemmede får slippe til med sine stemmer, og det hele skal sendes på TV BRA, men også på TV 2 Play som har kjøpt rettighetene. 

– Glemmer samfunnsoppdraget

Bakteppet for valgsendingene er ifølge Kvalheim at utviklingshemmede ofte møter velvilje og engasjement fra både politikere, medier og andre, men at lite praktisk blir gjort for å inkludere dem. 

– Mediene glemmer samfunnsoppdraget litt, fordi man ikke slipper til folk med utviklingshemming. Noen trenger litt ekstra tilrettelegging for å kunne delta i demokratiet. Derfor er det så viktig med TV BRAs valgsendinger, sier hun.  

Dessverre er TV BRAs erfaring at utviklingshemmede stenges ute, og nå håper Kvalheim at valgsendingene kan inspirere og engasjere utviklingshemmede til å bruke stemmeretten. 

– Samtidig er utviklingshemmede som vanlige folk, og er blant annet opptatt av økonomi nå før valget. For eksempel høy husleie. Det ønsker vi å belyse. 

Viktig å stemme

Blant reporterne som var på plass på samling i Bergen er Erik Magnus Berger fra Tromsø. 23-åringen forteller at han personlig ser frem til å stemme, og å finne ut hvilket parti som får flest stemmer.  

– Jeg er valgreporter for TV BRA fordi jeg syns det er viktig å sørge for at alle kan delta i valget. Det er viktig å stemme.  Tromsø er en skikkelig fin by, samme som i Bergen, så  jeg tror folk bare kan glede seg til TV BRA kommer til Tromsø, for det blir spennende, sier Berger. 

Erik Magnus Berger (23) og Erling Due Bergseth (34) ser frem til å dekke valget for TV BRA.

Også Erling Due Bergseth, som skal dekke valget fra Oslo, understreker at det er viktig for alle å stemme. 

– Alle kan lære

Det er flere nordmenn med utviklingshemming som ikke bruker stemmeretten, og han tror årsaken kan være at de kan ha mer problemer med å forstå enn andre. 

–  Jeg tenker at det er noen uten utviklingshemming som har fått oss med utviklingshemming til å tro at det er så komplisert som de sier. Men vi i TV BRA viser i sendingene at det ikke er vanskeligere for utviklingshemmede å stemme enn for andre, sier Due Bergeseth. 

 I TV BRA prøver de å vise samfunnet at utviklingshemmede ikke har noen mer eller mindre stemmerett enn resten av befolkningen, sier han. 

– Vi vil bevise at vi kan klare det like bra som andre. Alle kan lære.  Hvis det er ting du ikke vet eller ikke kan så mye om, så kan du jo bli interessert hvis du lærer mer, avslutter Due Bergseth. 

Powered by Labrador CMS