Vil ikke trykke bilder som støter kristne
For muslimer er Muhammed-tegningene blasfemiske, for Magazinet-redaktør Vebjørn K. Selbekk handler det om ytringsfrihet. Men bilder som kan støte kristne vil han ikke trykke.
Islam forbyr avbildning av profeten Muhammed, derfor oppfatter mange muslimer tegningene av Muhammed som støtende. Men Magazinet-redaktør Vebjørn K. Selbekk mener det er et forsvar for ytringsfriheten å trykke satiriske tegninger av Muhammed.
Blasfemi
Samtidig har avisa vært en varm forsvarer av blasfemiparagrafen på lederplass.
– Det er riktig at vi var for at blasfemiparagrafen skulle overleve. Den står i lovgivningen som et symbol. Men vi ser jo daglig satire i Norge rettet mot kristen tro, uten at det rammes av blasfemiparagrafen, sier Selbekk, som mener tegningene av Muhammed er langt mer harmløse enn mye annet som publiseres.
– Og hvorfor skal vi være mer forsiktige når det gjelder islam? Hvis grunnen er frykt for konsekvensene er det fare på ferde. Da må vi gjøre noe med det. Når en tegner som Finn Graff er så forsiktig, da er man kommet langt. Han er ellers ikke redd for mye annet som tegner, sier Selbekk.
– Gjelder ikke blasfemiparagrafen for muslimer?
– Jo, selvfølgelig. Og den skal, som jeg sa, stå som et symbol på at det finnes en grense et sted.
Forbud
– Og som dere vet forbyr islam bilder av Muhammed ?
– Jo, jo. Men vi legger til grunn at vi ikke lever i et muslimsk samfunn der ytringsfriheten har dårlige kår.
– Ville Magazinet trykket et bilde som kristne finner støtende, for eksempel av Jesus og Maria Magdalena som kjærester?
– Nei, jeg ville ikke trykket et slikt bilde. Men denne saken handler om en spesiell situasjon der ytringsfriheten er under press. Og der pressen viser en servilitet overfor islam, sier Selbekk, og viser til at norsk presse ellers er full av tegneserier og annet som kristne finner støtende.
– Og det er også utgitt bøker om elskeren Joshua og sånne ting. Jeg synes det er beklagelig, men vi lever i et vestlig demokrati. Selv om ytringsfriheten kan smerte er det en viktig rettighet, sier Selbekk.
Bondevik
Magazinet får ikke unison støtte fra kristent hold. Kirkens Nødhjelp mener bladet sårer og provoserer «muslimske brødre og søstre med vitende og vilje», og slik svarer tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik når bladet spør hva han synes om trykkingen av tegninger av Muhammed:
– Vi må omtale andre religioner og deres hellige begrep med respekt selv om vi har en annen tro. Nettopp vi som har en religiøs bakgrunn bør skjønne bedre enn noen hvor viktig religion kan være for andre. Så en skal ikke rakke ned på andres tro. Vi skal ikke forby ytringer, men vi skal uttale oss med respekt for andres tro, sier Bondevik.