BBC ønsker korte og visuelle nett­vi­deo­er

Vi­deo­er på net­tet må til­fø­re sa­ken noe eks­tra, være eks­tremt vi­su­el­le og til­pas­¬set et lite vin­du. Det vi­ser en pub­li­kums­¬un­der­sø­kel­se BBC har gjen­nom­ført.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Folk vil ha nett­vi­deo­er som gir his­to­rie­ne noe eks­tra. Bil­der som vi­sua­li­se­rer in­for­ma­sjon som er van­ske­lig å be­skri­ve i en tekst. En god vi­deo vi­ser hvor­dan en ny jern­ba­ne­sta­sjon ser ut, en dår­lig vi­ser en re­por­ter som sier det sam­me som står i teks­ten, sier ut­vik­lings­di­rek­tør i BBC Na­tions and Re­gi­ons, Ja­mes Thornett.

Vi­deo på nett har vært hett en stund, og nå står jak­ten på godt inn­hold i fo­kus. Ny­lig un­der­¬søk­te BBC hva slags vi­deo­er som fun­ge­rer best i pub­li­kums øyne. De spur­te blant an­net om hvil­¬ken leng­de folk for­trek­ker og hvor­dan vi­deo­ene bør pre­sen­te­res.

Un­der­sø­kel­sen vi­ser at så­kalt pop-up vi­deo­¬er ikke er po­pu­lært. Mens 85 pro­sent vil­le se mer vi­deo der­som den ble pre­sen­tert inn­bakt – «embedded» – i teks­ten. Ge­ne­relt le­ser folk teks­ten og ser vi­deo­en i den rek­ke­føl­gen stof­fet blir pre­sen­tert.

Pub­li­kum ven­ter da også at BBC plas­se­rer vi­deo­en der det er for­nuf­tig i for­hold til his­to­rie­¬for­tel­lin­gen. Når det gjel­der leng­den sva­rer 77 pro­sent at mind­re enn to mi­nut­ter er rik­tig. De fles­te li­ker dess­uten at vi­deo­en plas­se­res på top­¬pen el­ler mid­ten av si­den, fram­for i bånn.

– Og de vi­deo­ene som fun­ge­rer best på net­¬tet er eks­tremt vi­su­el­le, el­lers ser ikke folk vit­sen med dem. Det nyt­ter ikke å re­pe­te­re det som står i teks­ten. Det er bed­re å drop­pe en vi­deo enn å vise en dår­lig, sier Thornett.

Han me­ner videojournalistene må vekk fra møns­te­ret fra tv-pro­duk­sjon med høye krav til kva­li­tet og hele his­to­ri­er.

Powered by Labrador CMS