VG avslo å delta prisutdeling i Qatar. Da trakk AIPS nominasjonen.
VG avslo å delta prisutdeling i Qatar. Da trakk AIPS nominasjonen.

VG fratatt nominasjon til internasjonal pris

Danske kolleger reagerer sterkt.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter at Journalisten sent i mai kunne fortelle at VG avslår å delta på utdelingen av en internasjonal sportsjournalistikkpris, fordi prisen skal deles ut på en av VM-stadionene i Qatar, har ballen rullen fort:

Saken har blitt lagt merke til i Danmark, der foreningen Danske Sportsjournalister har varslet at de vil vurdere å forlate sportsjournalistforbundet AIPS, som deler ut den etter hvert omstridte prisen.

Også AIPS har reagert, på sin måte:

VG var nominert til å vinne pris for graveprosjektet Idrettsovergrepene, men nå er avisa fratatt nominasjonen, skriver danske Journalisten. Som erstatning har et BBC-prosjekt fått VGs nominasjonsplass.

– Hva er det store problemet?

AIPS-president Gianni Merlo sier til det danske fagbladet at det er påkrevd med fysisk tilstedeværelse for å være del av konkurransen.

Han mener det er merkelig at VG-journalistene takket nei først da de fikk vite at prisutdelingen skulle finne sted på Khalifa stadion i Qatars hovedstad.

– Hva er forskjellen på et hotell i Doha og en stadion i Doha? Hva er det store problemet, spør Merlo, ifølge danske Journalisten.

VG-journalist Anders K. Christiansen har tidligere forklart overfor Journalisten hvorfor de anser utdelingen på stadion problematisk:

– Å dekke VM i Qatar med kritisk blikk er del av samfunnsoppdraget til sportsjournalister, og vi ser at signaleffekten kunne blitt feil hvis vi et halvt år tidligere sto i pomp og prakt og mottok pris på et av disse anleggene. VG lever av troverdighet, ingen skal være i tvil om vår integritet. Det slipper de forhåpentligvis nå.

Behandlingen av gjestearbeiderne som bygger VM-stadioner i landet har lenge vært under sterk kritikk, og Amnesty har tidligere satt søkelys på systematisk mishandling og tvangsarbeid knyttet til byggingen av nettopp Khalifa stadion.

Til danske Journalisten skriver Christiansen at AIPS' trekking av nominasjonen er både ergerlig og merkelig.

Krever utmelding

Tilbaketrekkingen av nominasjonen ble dråpen som har fått det til å renne over for flere danske journalistkolleger:

I et brev underskrevet av 22 sportsjournalister tas det sterkt til orde for at den danske foreningen kutter båndene til det internasjonale forbundet. På grunn av utdalingen på Khalifa stadion, og på grunn av behandlingen av VG.

AIPS har latt seg «oppsluke av ørkenstatens forsøk på å renvaske seg selv», skriver journalistene, og videre:

«Danske Sportsjournalisters medlemskap må aldri havne et sted der man kan stille spørsmål ved vår troverdighet og uavhengighet. Derfor ser vi ingen annen utvei enn at Danske Sportsjournalister kutter båndene til AIPS.»

Powered by Labrador CMS