Det fantes ikke masteroppgaver da Kristin Clemet studerte, forteller hun til Journalisten.

– Blir redaktørenes masteroppgaver også sjekket?

– Kanskje bør mediene også granske sine egne oppgaver, sier en smått spøkefull Kristin Clemet.

Publisert Sist oppdatert

Det er i et innlegg på X/Twitter tirsdag at leder for tankesmien Civita, Kristin Clemet, spør om redaktørenes gamle masteroppgaver også blir sjekket. 

Bakgrunnen for utspillet er de siste ukenes avsløringer om tekstlikhet i masteroppgavene til nylig avgått forsknings- og høyere utdanningsminister, Sandra Borch, og sittende helseminister Ingvild Kjerkol.  

«Hører at 25 år gamle masteroppgaver, skrevet av folk som senere har vært politikere, nå blir sjekket av mediene. Blir redaktørenes oppgaver også sjekket?», lyder det i innlegget til Clemet. 

Må granske seg selv

– Jeg burde vel ha lagt ved et lite smil der. Det var ikke ment så veldig alvorlig, sier Clemet om det hun mener var et litt spøkefullt innlegg.  

Utsagnet kom som en reaksjon på at bekjente av henne har hørt om at mediene undersøker masteroppgaver som går tilbake 25 års tid, forteller Clemet, som synes det i så fall er et knepp overivrig fra medienes side.  

– Da bør kanskje mediene også granske sine egne oppgaver. Det blir etter hvert veldig vanskelig å ha noe som helst i bagasjen. Man ender opp med å måtte gå etter alt. Man bør jo da sjekke alle journalister, dere er jo i sannhetsbransjen.

Strengere krav til renhet

Hun tror ikke et øyeblikk at politikere i dag er mer moralske enn de var før, men at mulighetene for å gå politikerne etter i sømmene er blitt mer omfattende. Det er noe med å begrense seg, sier Clemet.

– Kravene til renhet er også blitt strengere, og jeg tenker at man må spørre seg om relevans. Jeg ble bare litt overrasket over at man gikk så langt tilbake. Skal man undersøke om statsråder på 70-tallet brukte svart arbeid?

Hun understreker at undersøkelsene rundt Sandra Borch og Ingrid Kjerkols masteroppgaver har vært helt riktig av mediene. Men hun oppfordrer dem samtidig til å spørre seg selv om hvor relevant forskjellige søk i gamle masteroppgaver er.

– Jeg synes for eksempel ikke en som tidligere har vært politiker, men som for lengst har sluttet å være det, har så stor relevans, sier den tidligere Høyre-statsråden.

– Er det noen som sjekker din oppgave, eller?

– Nei. Det fantes ikke mastergrader, og jeg gikk heller ikke på et studium med hovedoppgave, ler siviløkonomutdannede Clemet.

Powered by Labrador CMS