Terje Angelshaug. Foto: Martin Huseby Jensen

Redaktører vil bli åpnere

Redaktørene er enige med leserombud Terje Angelshaug om at mediene må bli flinkere til å svare på kritikk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I siste utgave av magasinet Journalisten etterlyste Bergens Tidendes leserombud Terje Angelshaug svarplikt for redaktørene. Angelshaug med flere mener at redaktørene ikke er flinke nok til å svare når det kommer kritikk.

Pålegger åpenhet

Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, refset også redaktørene for å overse kritikk.

En ringerunde til redaktørene viser at pressegeneralen får medhold.

– Generelt må jeg si at vi som jobber i pressen ønsker en stor grad av åpenhet hos alle andre, og det pålegger vel også oss å vise tilsvarende åpenhet, sier sjefredaktør Arne Blix i Adresseavisen.

Han forteller at også rundt personalsaker bør det være åpenhet, men at åpenheten må være enda større rundt journalistikken.

– Men noen ganger kan arbeidsmetodene begrenset åpenhet som følge av fortrolighet til kilder og infokanalene. Så det vil sikkert finnes situasjoner hvor en redaktør kan si at det er et internt anliggende.

Bør gi svar

I Aftenposten er sjefredaktør Hans Erik Matre for åpenhet og har tidligere foreslått å la leserne følge de redaksjonelle evalueringsmøtene via nett-TV.

– Jeg kan ikke huske å ha sagt ingen kommentar. Så der er jeg enig med Angelshaug. Vi bør svare, og det er ingen grunn til ikke å gjøre det på mediekritikk. Vi har forsøkt å leve etter åpenhet etter beste evne, og det mener jeg vi skal fortsette med. Vi er tjent med å ha bedre dialog utad, forklarer Matre.

Kokkvold påpeker i artikkelen at enkelte redaktører er tilgjengelige og viser til at dersom man ringer VG og spør etter Bernt Olufsen – så får man snakke med ham.

Journalisten ringte VGs sentralbord og ba om å få snakke med sjefredaktøren. Vi presenterte oss ikke, ble heller ikke spurt om det, men ble likevel satt over til sjefredaktøren. Dessverre var han ikke på kontoret på det tidspunktet.

Mer enn fagre ord

Blix i Adressa har sansen for utviklingen av journalistikken på mediene.

– Jeg synes det er en positiv utvikling at man blir spurt mer om slike anliggende. Det synliggjør hvordan mediene arbeider og journalistikken rundt det mediene gjør er blitt mye mer aktiv enn tidligere, sier han.

I Aftenposten har Matre planene klare for større åpenhet.

– Leserforumet som avisa har en gang i uka, kommer til å kjøres hyppigere på nett, og så vil vi ha evalueringer i dialog med våre lesere. Og denne høsten vil vi diskutere hvor vi skal åpne mer for leserne, sier han og legger til:

– Det må bli mer enn fagre ord, det må bli action.

Powered by Labrador CMS