Det har vist seg nærmest umulig for internasjonal presse å få presseakkreditering til valgmøtene til de republikanske kandidatene i primærvalget. Det forteller VGs USA-korrspondenter Nilas Johnsen og Ingeborg Huse Amundsen.

Presidentvalget i USA

Norske journalister møter stengte dører i den amerikanske valgkampen

VGs korrespondenter sliter med å få adgang på valgkampmøtene til de republikanske kandidatene.

Publisert

Det har vist seg nærmest umulig for internasjonal presse å få presseakkreditering til valgmøtene til de republikanske kandidatene i primærvalget. 

VGs journalister i USA, Ingeborg Huse Amundsen og Nilas Johnsen, har gang på gang siden valgkampen kom i gang i fjor høst, søkt om tilgang, men har utelukkende fått avslag, forteller de til Journalisten. 

Gått automatikk i det

Det er kun Det republikanske partiet som holder internasjonal presse utenfor valgkampen. Hos Det demokratiske partiet er tilnærmingen til internasjonal presse en helt annen, forteller journalistene som har vært VGs korrespondenter i USA siden i fjor sommer. 

Når de søker presseakkreditering til Donald Trumps arrangementer får de svaret «denied» kort tid etter de har søkt. Det samme opplever en rekke andre utenlandske USA-korrespondenter de har snakket med.

– Det virker som det går en automatikk i det, skriver Huse Amundsen og Johnsen i en epost til Journalisten.

På et av arrangementene til den andre republikanske presidentkandidaten Nikki Haley i Iowa ble de avvist i døren, forteller Huse Amundsen. 

– Vi fikk beskjed om at utenlandsk presse ikke var velkomne, men noen begrunnelse har vi aldri fått. Da vi ventet på henne utenfor det samme valgmøtet, fikk vi beskjed av presserådgiveren om å flytte oss til andre siden av veien fordi han hevdet vi stod på privat grunn. 

Skeptiske til pressen

Det er ingen hemmelighet at de republikanske presidentkandidatene er hakket mer skeptiske til pressen  enn de demokratiske. Blant annet har Donald Trump foreslått å fengsle journalister.

Ron DeSantis har vært åpen om sin skepsis mot pressen, særlig utenlandsk presse Da vi var på hans siste valgvake på et hotell i Iowa, bøyde han seg ned mot oss på vei av scenen, men ombestemte seg brått da han fikk se VG-mikrofonen, forteller VG-journalistene.

– Hvordan løser dere problemet med tilgang?

– Etter ti avslag på rad som presse hos Trump, søkte vi som gjest i november. Og vipps fikk vi tilgang. 

Johnsen og kollega Thomas Nilsson la igjen kameraet, og fotograferte og filmet med mobiltelefonen i stedet, noe som ga dem tilgang til Trump og hans tilhengere. 

– Alle velgerne har jo sine mobiler ute og filmer, de tar bilder non-stop, muligens gled vi bare inn i mengden. Så det fungerte veldig bra, forteller han. 

Selv om de kom seg inn på valgarrangementet som gjester, presiserer de at alle velgerne som ble intervjuet var klar over at de var journalister fra Norge.

En snakkis

Saken, laget kun med mobiltelefonen, ble en liten snakkis blant det andre internasjonale journalister basert i USA.

– Vi har sett at både svenske og engelske kolleger har fulgt vårt eksempel, forteller Huse Amundsen og Johnsen.

Selv om de norske journalistene, som gjester, har klart å få til noen intervjuer, blant annet et kort intervju med Donald Trump jr, samt intervjuer med toneangivende republikanere som Rudy Giuliani og Kari Lake i lobbyen til en av Trumps valgvaker, er det lite velvilje å spore fra Det republikanske partiet i møtet med internasjonale journalister. 

På et møte med Nikki Haley kom vi nær nok til å få stilt noen spørsmål og ta en selfie med henne. Ved neste Haley-møte fikk vi plutselig et bryskt avslag fra en av hennes rådgivere, da vi stilte et pressespørsmål blant publikum.

– Er det overraskende at det er så vanskelig å dekke den amerikanske valgkampen? 

– Ja, faktisk litt, selv om vi kjente til Trump og DeSantis sin store skepsis til pressen. Kolleger som har jobbet i USA lenge sier at det ikke har pleid å være så vanskelig å få tilgang.

– Hvorfor er det viktig med tilgang, hva går dere glipp av og hva får dere ut av situasjonen som den er nå? 

– Vi har funnet måter å jobbe oss rundt akkrediteringen på, men det er synd vi ikke får pressetilgang. I noen settinger er det begrensende med tanke på hvor vi kan stå på et valgmøte, og om vi kan ta bilder med profesjonelt kamera eller bare iPhone. Og det medfører usikkerhet og stress som vi helst skulle vært foruten. 

– Vanskelig å levere fra valgkampen

En annen journalist som har erfart mye av det samme, er SVTs USA-korrespondent Fouad Youcefi. 

Han forteller også om flere avslag når han har søkt om å få presseakkrediterting til Trumps valgkamp. 

SVTs USA-korrespondent Fouad Youcefi.

– Siden 2020 har jeg ikke fått noen akkreditering til noe møte der Donald Trump har deltatt. Det samme gjelder arrangementer med Nikki Haley og Ron DeSantis. Det samme gjelder andre svenske og skandinaviske journalister, ja kolleger fra hele verden, skriver han i et innlegg publisert i svenske Journalisten

– Faktum er at det for ikke-amerikanske medier har vært nærmest umulig å være til stede for å dekke noen av de republikanske presidentkandidatene det siste året, med mindre man omgår systemet, skriver Youcefi videre. 

Han har som sine VG-kolleger kommet inn etter å ha byttet ut TV-kamera med mobiltelefonen.

– Akkurat nå er det ganske vanskelig å levere fra deler av den amerikanske valgkampen. For å kunne fange detaljer når historien skrives, kreves fysisk tilstedeværelse, skriver han. 



Powered by Labrador CMS