Line Scheistrøen. Foto: Birgit Dannenberg

Hvorfor så livredd?

(LESERKOMMENTAR): At saksbehandlere frykter pressen er dårlige nyheter for oss journalister.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I den siste utgave av Journalisten forteller Politidirektoratets kommunikasjonsdirektør Svein Holtan om saksbehandleres frykt for pressen. Under høringskonferansen om forslaget til statens nye kommunikasjonspolitikk, der jeg også deltok, sa samme Holtan at saksbehandlere ”ikke bare er redd, men livredd dere journalister”. Flere kommunikasjonsfolk ga utsagnet støtte.

Primærkilder

Det er ikke bra for oss journalister. Fraværet av fagfolk i mediene gir dårligere journalistikk.

Forslaget til ny statlig kommunikasjonspolitikk levner ingen tvil om at det skal være fritt fram for fagfolk å delta i den offentlige debatten på sine fagområder. Det er gode nyheter for oss! Men forslaget har ingen verdi hvis det er slik at fagfolk uansett ikke vil snakke med oss fordi de mangler tillit til den jobben vi gjør.

Vi ønsker ikke møte ”veggen” av mer eller mindre hjelpsomme kommunikasjonsrådgivere. Vi vil aller helst snakke med primærkilden – de med kunnskap til å svare på våre mer eller mindre vettuge spørsmål. Og vi vil gjerne snakke med mange forskjellige primærkilder. Mediene er allerede for fulle av bare noen få eksperter som tør uttale seg. Det i seg selv bør lokke flere fagfolk til å se verdien av å snakke med journalister.

Skal forenkle

Det er forhåpentlig ikke journalisters mangel på dybdekunnskap som er det største problemet. Fagfolk kan ikke forvente at journalister har all den kunnskapen de sitter med – det er jo nettopp derfor vi tar kontakt.Det kan virke som om at det er hva vi faktisk bringer ut til folket som skaper frustrasjon. Ifølge Holtan kan fagfolk ha vanskeligheter med å akseptere at vi driver ”forenkling, spissing og personangrep”, bryter avtaler og kommer med overrumplende spørsmål.

Jobben vår er blant annet å forenkle og spisse, og gjøre kompliserte faglige spørsmål mer forståelige. Det er kanskje ikke alltid like enkelt for en professor å bli avspist med noen få setninger, men dette er noe jeg tror fagfolk må lære seg å leve med. Det er ikke fordi vi vil være slemme, men blant annet fordi mediebrukerne ikke orker mer. Og hvis Twitter er signal på hvor mange tegn den oppvoksende slekt vil akseptere i framtiden, så lover det verken godt for den ene eller andre.

Tillitsbrudd

Derimot skal ikke fagfolk finne seg i at journalister «misbruker» dem som kilder. Hvis det er slik som Holtan forteller, så kan jeg forstå at enkelte ikke har tillit til oss. Det vil samtidig være brudd på opp til flere av våre etiske retningslinjer i Vær Varsom-plakaten, noe som ikke er akseptabelt.

Jeg tror beklageligvis at Holtan har mye rett i at fagfolk frykter pressen. Selv kjenner jeg imidlertid ingen journalister som gleder seg over å spre frykt, meg selv inkludert. Trolig har vi en ryddejobb å gjøre selv, men det har også kommunikasjonsstaber og fagfolk. Dialogen er åpnet og vil forhåpentlig fortsette. Det vil vi alle være tjent med.

(Line Scheistøren er leder i Oslo Journalistklubb.)

Powered by Labrador CMS