I sin nye bok er Danby Choi kritisk til pressefolk som ba om fritak fra å vitne under rettssak.

Danby Choi åpner om konflikt: Halve redaksjonen forlot Subjekt under Drevdal-saken

«Splittelsen i miljøet skar nå også gjennom redaksjonen i avisen jeg hadde etablert».

Publisert

Fredag lanseres den nye boka til Subjekt-redaktør Danby Choi.

I boken med tittelen «Kanseller meg hvis du kan. Mitt oppgjør med Woke», forteller Choi blant annet om sin opplevelse av saken rundt Gaute Drevdal.

Drevdal, som er tidligere redaktør i Natt & Dag og Smug, ble først ble dømt til 13 år i fengsel for ni voldtekter, mens han i ankesaken ble dømt til ett år i fengsel for én voldtekt og frikjent for de andre åtte.

Choi, som var venn av både Drevdal og flere fornærmede, vitnet selv i saken, og forteller i boken om hvordan miljøet de hadde vært en del av ble totalt splittet.

Subjekt-kontoret tagget

Da rettsforhandlingene i den første saken ble avsluttet tilbake i 2020, ble bokstavene på Subjekt-skiltet ved kontoret til avisen tagget over og erstattet med «voldtekt».

I boka forteller Choi at ruter var knust og at det var tagget «Drep Gaute» og andre truende meldinger på bygget. Forholdet ble anmeldt og siden henlagt av politiet.

– Det er ingen tvil om at saken og den perioden var svært rystende, ikke bare for de involverte, men også for venner og venner av dem igjen, sier Choi til Journalisten.

I boka skriver han at man skulle tro en såpass traumatisk erfaring som hærverket ville ha ført til økt samhold i Subjekt:

«[...] men splittelsen i miljøet skar nå også gjennom redaksjonen i avisen jeg hadde etablert.»

Inviterte til møte

Ifølge Choi inviterte han derfor alle kollegaene i Subjekt til et møte der han ba dem om å «grille» ham. Både ansatte og frilansere møtte opp på det ekstraordinære redaksjonsmøtet.

– Tanken var at alle skulle få snakke ut om hva de mente om at jeg vitnet, og jeg svarte på alle spørsmål. Det var forløsende for mange. Det ble ikke noen store krangler, men en god del kritiske spørsmål og personlige meninger, sier Choi.

Resultatet ble at halvparten av redaksjonen forlot Subjekt, særlig en stor andel av frilansstaben. Choi mener selv det var ubehagelig, men viktig å vitne, noe det ikke var full enighet om i redaksjonen.

– Det er riktig at enkelte forlot redaksjonen som følge av det, sier han.

Pressefolk som ikke vitnet

Choi sier at perioden rundt rettssaken viste ham hvem som stod ham nærmest og ikke. Det virket som om det å vise hvilken side man stod på var det viktigste for mange, sier han.

– De brydde seg ikke nødvendigvis om hva som var sant, men hva som opplevdes riktig.

Hovedproblemet var likevel pressefolk og profiler som egentlig skulle vitne, men som ikke gjorde det, sier han:

– Man ble anklaget for å være voldtekts-sympatisør, og vitner frafalt.

Det var forventninger om at man skulle stå på én side, forteller Choi, som likevel er skuffet over enkelte som ba forsvaret om å bli fristilt fra å stille som vitner.

– Det var en vanskelig periode, men jeg ville gjort alt på nytt. Jeg gjorde ikke noe galt, jeg fortalte bare sannheten.

Han understreker at han mener episoden har gjort Subjekt mye sterkere.

– En svært sammensveiset gjeng gjenstår, og de som mener episoden ikke gjorde meg til en dårligere redaktør, er fremdeles en del av redaksjonen. 

Støtte fra pressekollegaer

At både VG-redaktør Gard Steiro og daværende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen, uttalte seg støttende etter taggingen var imidlertid en «ubeskrivelig lettelse», skriver Choi.

Nå kom de voksne endelig på banen, heter det i boka.

«Jeg hadde følt meg som et romvesen i flere år. Nå beskyttet viktige folk meg i all offentlighet. De sendte inn klager til Riksadvokaten og krevde at politiet gjenopptok etterforskningen av hærverket mot redaksjonslokalene våre.»

Powered by Labrador CMS