Justis- og beredskapsminister Monica Mæland svarte om oppfølging av offentlighetsloven.

Justisministeren kvalte håp om snarlige justeringer i offentlighetsloven

– Noe lovarbeid før påske kommer vi ikke til å rekke.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) sa at hun var veldig ærlig: Noe lovarbeid med offentlighetsloven kom regjeringen ikke til å rekke å legge fram denne stortingsperioden.

Dermed arver den kommende regjeringen som skal settes sammen etter stortingsvalget 2021, ansvaret for å følge opp evalueringen av offentlighetsloven, som kom så langt tilbake som januar 2016.

Justisministeren svarte på en interpellasjon fra Ap-politiker Lene Vågslid i Stortinget torsdag, og viste til en situasjon der departementet jobber med veldig mange store og tunge saker parallellt, i tillegg til koronakrisen.

– Håper justisministeren har tenkt litt mer

Vågslid tok opp svakheter ved dagens offentlighetslov som ble avdekket av evalueringen, og tiden som har gått uten noen synlige tiltak, slik også leder Tron Strand i Pressens offentlighetsutvalg (POU) gjorde hos Journalisten nylig.

Vågslid etterlyste konkrete tiltak for å følge opp, noe som har latt vente på seg mens justisministere har kommet og gått siden 2016:

– I desember 2017 sa daværende justisminister at departementet var i gang, og at resultatet ville foreligge i løpet av 2018. Det kom ingenting. Under Pressens offentlighetsutvalgs åpenhetsseminar i september sa justisministeren i debatt med meg at hun ikke kunne love at det ville komme noe i denne stortingsperioden heller. Jeg håper justisministeren har tenkt litt mer på dette siden vi debatterte det i september og kanskje kan ha noe annet å si i Stortinget i dag, sa Vågslid fra talerstolen.

– Brukes veldig mye ressurser

Men Mæland sa altså til slutt rett ut at det ikke kommer til å skje.

– I en situasjon hvor vi jobber med veldig mange store og tunge saker, i tillegg til at vi håndterer en krise, må vi desperat prioritere. Derfor har jeg også vært veldig ærlig på at vi ikke kommer til å rekke noe lovarbeid før påske, som er fristen i denne sesjonen, sa Mæland.

Justisministeren fastholdt at selv om regjeringen ikke har lagt fram lovendringer, har det skjedd oppfølging rundt offentlighetsloven de siste årene, oppfølging som handler om kunnskap og veiledning.

– Jeg opplever at det brukes veldig mye ressurser på dette feltet. Jeg tror det er blitt ansatt rekordmange i både kommuner, fylkeskommuner og statlige virksomheter for nettopp å følge opp innsynsbegjæringer, offentlighetslov og forvaltningslov, sa Mæland.

Les og se hele utvekslingen mellom Vågslid og Mæland på Stortinget.no.

– Skuffende

– Det er beklagelig og skuffende at regjeringen ikke akter å følge opp evalueringen av offentlighetsloven i denne perioden. Det betyr at de skyver på saken til etter valget. Dermed overlates utfordringen til neste regjering, skriver POU-leder Strand til Journalisten.

Han regner med at meldingen fra Mæland innebærer at eventuelle lovendringer tidligst vil bli fremmet i 2022.

– Det vil da være åtte år siden evalueringen ble innledet. En så gammel evaluering vil åpenbart ikke ha fanget opp de siste årenes utvikling. Spørsmålet blir da om det er mulig å gjennomføre en revisjon av loven, uten at det gjennomføres nye undersøkelser. Det har jeg ikke noe svar på, skriver Strand.

Powered by Labrador CMS