Jurist Vibeke Lærum er ny leder for styret i Journalisten
– NJ har kun påpekt at fleksibilitet må koste, sier NJ-advokat Vibeke Lærum om kontakten med VG rundt frilanskontrakter.

Frilanskontrakter

VG tilbyr tilkallings-kontrakter til fotofrilanserne – på tross av ønsker fra NJ

– Gir lite forutsigbarhet på hvor ofte man blir tilkalt, mener NJ-advokat.

Publisert

VGs ledelse og Norsk Journalistlag (NJ) møttes mandag i forrige uke for å diskutere frilanskontrakter.

Det var NJ Frilans som ba om et nytt møte med VG, ettersom kontraktene med NJ Frilans-medlemmene utløp helt nylig.

NJ Frilans ønsket oppdragskontrakter, som kommer frilanserne bedre til gode enn midlertidige arbeidsavtaler som tilkallingshjelp, forteller advokat Vibeke Lærum.

Partene ble ikke enige under møtet, og ingen ny kontrakt lå på bordet mandag.

Utfordrende forhandlinger 

Senere samme uke tilbød VG fotofrilanserne nye tilkallingskontrakter likevel. Det til tross for at NJ Frilans skulle komme tilbake til VG med et forslag til oppdragskontrakt. 

NJ Frilans ble først informert av VG om tilbudet som nå er fremsatt overfor medlemmene etter at Journalisten tok kontakt. 

Tidligere i høst ønsket VG å få alle fotofrilanserne tilknyttet avisa fra oppdragskontrakter over på tilkallingskontrakter. Dette er kontrakter der VG ringer opp den enkelte når avisa har behov for ekstrahjelp, men som hverken gir sikkerhet for arbeidsmengde eller inntekt. 

Noe av bakgrunnen for at VG i høst gikk bort fra oppdragskontrakter, er endringer i arbeidsmiljøloven. Loven ble endret med virkning fra 1. januar 2024. 

Arbeidsmiljøloven § 1-8

Arbeidsmiljøloven § 1-8 ble endret med virkning fra 1.1.2024, slik at det nå er en strengere bevisbyrde for at noen kan regnes som oppdragstaker. 

Før endring: Med arbeidstaker menes i denne lov enhver som utfører arbeid i annens tjeneste.

Etter endring: Med arbeidstaker menes i denne lov enhver som utfører arbeid for og underordnet en annen. Ved avgjørelsen skal det blant annet legges vekt på om vedkommende løpende stiller sin personlige arbeidskraft til disposisjon, og om vedkommende er underordnet gjennom styring, ledelse og kontroll. Det skal legges til grunn at det foreligger et arbeidstakerforhold med mindre oppdragsgiver gjør det overveiende sannsynlig at det foreligger et selvstendig oppdragsforhold.

Forhandlingene mellom VG og NJ Frilans bød også i høst på utfordringer, da NJ Frilans mente at VG utsatte fotofrilanserne for «splitt og hersk»-taktikk. 

VG avviste dette.

Ønsket oppdragskontrakter 

Lærum forteller at i møtet forrige uke spurte NJ Frilans om VG kunne vurdere å gå tilbake til å tilby fotofrilanserne oppdragskontrakter, med begrunnelse i at NJ Frilans sine medlemmer er innrettet mot å ta oppdrag. 

De har allerede utgifter til kontorleie, forsikringer, pensjon og utstyr som kompenseres bedre gjennom honorar enn via en lavere timelønn, påpeker advokaten.

– VG bruker tilkallingshjelp også ved dagligdagse hendelser, noe som ikke gir anledning til midlertidig ansettelse. Slike kontrakter gir også lite forutsigbarhet på hvor ofte man blir tilkalt, sier Lærum til Journalisten.

Lærum forteller at NJ ikke prinsipielt er imot oppdragskontrakter. De ser at det er en farbar vei å bruke oppdragstakere i disse tilfellene, men samtidig er de opptatt av at nivået skal være riktig.

Hun fortsetter:

– Det er VG som har styringsrett til å avgjøre kontraktstype og vi har forståelse for mediebedrifters behov for fleksibilitet, men fleksibilitet må koste, slik at NJ Frilans' medlemmer får et honorar til å leve av. Timelønn som tilkallingshjelp er lavere, mens honorar som oppdragstaker tar høyde for alle frilansernes utgifter.

Skrev på forslag til ny kontrakt 

Lærum forteller videre at NJ Frilans de siste dagene har jobbet med å skrive ut et forslag til en ny kontrakt på vegne av sine medlemmer der de tok utgangspunkt i en tidligere oppdragskontrakt. 

I forslaget ønsket de å tilføye en setning om størrelsen på honorarene for å få de på rett nivå, men da også legge til noe i kontrakten som gjorde at VG ble betrygget på at hvis de gikk tilbake til oppdragskontrakter, ville det stå seg lovmessig. 

Forslaget til ny kontrakt rakk de ikke å få ferdig før VG tilbød fotofrilanserne nye tilkallingskontrakter.

Lærum forteller at VG på sin side antakelig synes det var vanskelig å gå tilbake til oppdragskontrakter på grunn av endringene i arbeidsmiljøloven og risikoen de løper.

– Det er en vanskelig situasjon, det er komplisert, sier hun.

Virksomhetens risiko 

Det er virksomheten eller arbeidsgiveren som har en streng bevisbyrde for at en person er reell oppdragstaker og ikke arbeidstaker, forteller Lærum.

– Det vil si at hvis en virksomhet inngår oppdragsavtale i tilfeller der det reelt sett foreligger en ansettelse, er dette virksomhetens risiko. Da kan virksomheten risikere å motta krav om ansettelse, forklarer hun videre. 

Lærum mener risikoen for VG ikke er stor ved å benytte oppdragskontrakter.

– VG benytter flinke fotografer som er medlemmer i NJ Frilans, og jeg vil tro det ikke er krise å få krav om ansettelse fra en fotograf som eventuelt gjennom lang tid har fungert som ansatt i VG.

– Innenfor lovens rammer 

Organisasjonsdirektør i VG, Andreas Arnseth, bekrefter overfor Journalisten at de hadde et møte med NJ der bruken av frilansere og midlertidig ansatte ble diskutert. 

– Vi har hatt løpende dialog med NJ Frilans om hvilken type tilknytning som er mest hensiktsmessig for begge parter. Slik vi ser det, så er det noe ulik tolkning av hvordan frilansere kan benyttes innenfor gjeldende lovverk og de lovendringene som har blitt innført den siste tiden. Dette er det, også fra VG sin side, et ønske om å finne en langsiktig løsning på, men det må være innenfor lovens rammer, skriver han i en epost til Journalisten. 

Andreas Arnseth, organisasjonsdirektør VG, mars23
Organisasjonsdirektør i VG, Andreas Arnseth

Arnseth skriver videre at VG har et oppriktig ønske om å skape en så forutsigbar og god tilknytning som mulig, uavhengig av om det er som frilanser eller som tilkallingsvikar. 

– I vårt siste møte foreslo NJ at de kunne sette opp et utkast til en oppdragsavtale for frilansere. Vi imøteser det arbeidet og skal selvsagt vurdere en slik avtale når den foreligger, sier han. 

Arnseth forteller at det rent praktisk må både frilansere og tilkallingsvikarer ha en registrert tilknytningsform i VGs HR-system for å kunne få ulike systemtilganger og kunne gjøre oppdrag eller løse arbeidsoppgaver for dem. 

– For å kunne løse dette på kort sikt, så vi oss nødt til å sende ut tilbud om nye avtaler som tilkallingshjelp. Årsaken til det er at en del av disse tilgangene var løpt ut på dato eller i ferd med å løpe ut. Dette er også NJ orientert om.

Arnseth beklager at det har tatt noe mer tid enn forventet å få ut informasjon om nye avtaler til frilanserne. 

– VG er opptatt av at vi har avtaler som gjør at vi kan bruke denne gruppen innenfor lovens rammer og i tråd med de lovendringene som har blitt gjennomført den siste tiden. 

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag. Vibeke Lærum leder styret for Journalisten.



Powered by Labrador CMS