Ifølge VG har statsadvokat Vibeke Gjøslien, sendt brev til Aschehoug forlag på vegne av seg selv, fem forsvarere og en bistandsadvokat i straffesaken etter drapet på Jonas Aarseth Henriksen.
Der viser de til en bekymring for forhåndsdømming, og ber om at den kommende boka «Drapet på Jonas» av forfatter og Avhørt-programleder Stein Morten Lier, blir utsatt til straffesaken er rettskraftig avgjort eller til det foreligger en dom i tingretten, skriver avisa.
Forlaget bekrefter at de har mottatt et brev. Statsadvokaten ønsker ikke å kommentere overfor VG, men flere av de andre aktørene sier de stiller seg bak brevet.
Fem personer er siktet etter drapet på Henriksen i fjor høst, men det er ikke tatt ut tiltale i saken. Ingen av de siktede erkjenner straffskyld.
Den ukrainske journalisten Victoria Roshchyna (27) døde i russisk fangenskap, ifølge ukrainske myndigheter.
Flere medier melder om dette, blant annet nyhetsbyåret AFP.
Hun forsvant i august 2023 mens hun dekket situasjonen i okkuperte områder i Øst-Ukraina. Roshchyna ble holdt fanget i Russland, men detaljene rundt hennes død er uklare. Hun var frilansjournalist for flere uavhengige nyhetsorganisasjoner, blant annet Ukrainska Pravda og mottok i 2022 prisen Courage in Journalism fra International Women’s Media Foundation
«I etterkant av denne offentliggjøringen har Polaris Media hatt dialog med aksjonærer som har ytret ønske om å selge flere aksjer, og kommet til enighet med aksjonærene om å øke eierandelen til 81%», heter det i dagens børsmelding.
I januar lanserer NemiTek et helt nytt fagblad, Rørleggeren.
– Vi skal være på pulsen av alt som skjer i rørleggerens verden, med relevant og nyttig innhold hele veien, sier ansvarlig redaktør Tor Christian Ødegaard i en pressemelding.
Tidligere i år tok Rørentreprenørene Norge, som eier Rørfag, avgjørelsen om å legge ned bladet. Siste utgave kommer ut 4. desember.
– Rørbransjen trenger en plattform som gir både inspirasjon og praktisk kunnskap i en stadig mer teknisk og økonomisk utfordrende hverdag. Derfor ser vi et tydelig behov for et rendyrket fagblad for rørleggeren, forklarer Ødegaard.
Et av de viktigste distribusjonsstedene blir hos grossisten Brødrene Dahl, der rørleggerne ofte er innom.
Norwegian Online News Association (NONA) – også kjent som Netthoder – inviterer til USA-spesial i VG-huset mandag 14. oktober.
Vil kunstig intelligens (KI) få en avgjørende rolle i denne valgkampen? Og hvordan forholder norske redaksjoner seg til denne nye virkeligheten når de dekker verdens viktigste valg?
Det er noen av spørsmålene NONA ønsker å få svar på.
Programmet:
Dette tenker amerikanerne selv om «KI-valget». Nettavisens korrespondent, Helle Lyng Svendsen, er med direkte fra USA.
Mine beste tips til å avsløre desinformasjon, med Henrik Brattli Vold fra IJ.
Derfor kan KI avgjøre presidentvalget, ved Aftenposten-kommentator og mangeårig USA-korrespondent Christina Pletten.
Slik forholder vi oss til den nye KI-virkeligheten når vi dekker presidentvalget. Panelsamtale med VGs Runa Victoria Engen, Bente Kalsnes, professor i politisk kommunikasjon og Aftenpostens Christina Pletten.
Møtet begynner klokka 17. Det kan også følges digitalt.
High North News er ti år i år. Det melder den norsk- og engelskspråklige avisen basert i Bodø selv. Grunnlegger av avisen, som dekker arktiske forhold, Arne O. Holm, sier i meldingen at innholdet har endret seg stort siden de startet opp i 2014.
Den gang handlet det mest om olje og tradisjonelle utfordringer i nord og det var forhåpninger om samarbeid med Russland, heter det i meldingen.
Nå er situasjonen endret dramatisk:
– I dag handler alt om sikkerhet. Det er en utvikling som har påvirket vår dekning. Vi har vært nødt til å bygge opp en kompetanse på sikkerhetspolitikk, sier Holm i meldingen.
Nå leses avisen på snaue seks årsverk i over 100 land, og to tredjedeler av leserne er engelskspråklige. Holm har tidligere vært sjefredaktør i High North News, men er nå redaktør og kommentator. Han avslutter jubileumsbetraktningen med en melding om at de går for ti nye år:
– Og la oss håpe dekningen i større grad handler om fred.
Kongehuset avviser påstander i Se og Hør om at prinsesse Ingrid Alexandra blir lenger i Forsvaret for å skjerme henne fra Marius Borg Høiby, skriver NRK.
– Prinsessen søkte og fikk en tjenestestilling som ingeniørsoldat i februar 2024, en stilling som har 15 måneders varighet. Dette i likhet med de andre menige i hennes lag og kompani, skriver kommunikasjonssjef Guri Varpe på Slottet i en e-post til NRK.
– Vi har blitt kontaktet av Slottet, som påpekte feil i en av våre artikler. De har forklart dette grundig, og det viser seg at Se og Hør har gjort en feil. Vi har derfor korrigert artikkelen på nett, og vi vil publisere en rettelse i neste tirsdagsutgave av Se og Hør, skriver ansvarlig redaktør Ulf André Andersen i Se og Hør i en e-post til NRK.
Han legger til:
– Prinsesse Ingrid Alexandra besluttet allerede i februar å forlenge sin tjeneste i Forsvaret, og dette har ingen sammenheng med avsløringene rundt Marius. Vi har beklaget feilen til Slottet.
«Se og Hør skrev i tirsdagens papirutgave og i den digitale utgaven av denne saken «at etter det bladet kjente til var Mette-Marit og Haakon pådrivere for at datter Ingrid skulle få utvidet sin førstegangstjeneste i Nord-Norge.»
Dette medfører ikke riktighet. Prinsesse Ingrid Alexandra tok dette valget allerede i februar i år. Se og Hør beklager feilen.»
Brian Reed, kjent som vert for den populære podkasten «S-Town» fra 2017, har lansert et nytt prosjekt kalt «Question Everything». Her ser han på journalistikkens natur og rolle i samfunnet.
– Jeg håper på et bredt publikum. Jeg leser mye medierapportering, men jeg opplever at mye av det virker å være skrevet for eller rettet mot et ganske snevert publikum, sier Reed til NiemanLab.
Inspirert av et søksmål han mottok etter at «S-Town» ble publisert, som utfordret hvorvidt podkasten var journalistikk, er planen at «Question Everything» skal utforske fundamentale spørsmål om journalistikkens natur og formål.
Reed påpeker at det ikke er konsensus om hva journalistikk er, verken blant fagfolk eller i samfunnet generelt.
I sitt populære Youtube-program «Uncensored» intervjuet Piers Morgan sangeren Jaguar Wright om blant annet straffesaken mot Sean Combs – også kjent som «Diddy».
I intervjuet kom Wright med sterke anklager mot Jay-Z og Beyoncé.
På tirsdag avslørte Morgan i programmet sitt at Jay-Z og Beyoncés advokater hadde kontaktet ham, og at Wrights påstander «var helt falske og har ingen rot i virkeligheten», skriver Hollywood Reporter.
Morgan opplyste videre at intervjuet med Wright vil bli klippet om.
– Å redigere intervjuer er ikke noe vi gjør lett på et program som heter «Uncensored», sa Morgen – og la til:
– Men akkurat som de berømte ropene om brann i et fullsatt teater, finnes det juridiske begrensninger for oss også. Og vi beklager til Jay-Z og Beyoncé.
Må journalister alltid følge Vær varsom-plakaten – også når de opptrer som forfattere? Og vil redaksjonene stramme inn på permisjonsreglene nå? Eller er det fritt fram for journalister i bokform?
Dette er noen av spørsmålene som vil bli stilt når NJ Oslo, Den norske forleggerforening og Oslo Redaktørforening inviterer til debatt i kjølvannet av debatten om boka «Partiet».
Dette skjer i Pressens hus onsdag 9. oktober.
Blant deltakerne:
Frode Hansen, ansvarlig redaktør i Dagbladet
Ingeborg Volan, direktør for Gyldendal litteratur
Bjørn Olav Jahr, forfatter og journalist
Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen
NRK-korrespondent Yama Wolasmal er tildelt minneprisen etter avdøde Ap-politiker Ingrid Aune, skriver Klassekampen.
Wolasmal får prisen for hvordan han har løftet fram sivile og ofres perspektiver og lagt grunnlag for fredsarbeid og dialog i sin årelange dekning fra flere av verdens tøffeste konfliktsoner, skriver avisa.
Prisen ble opprettet etter at Ingrid Aune døde i en ulykke i 2019, 33 år gammel.
Gyldendal er klare med ny utgave av omdiskuterte «Partiet», melder VG.
Andreutgaven inneholder retting av faktiske feil og presiseringer i teksten, og en oversikt over tilfellene er mandag publisert på forlagets nettsider.
Blant endringene som er gjort, finner man endring i omtale av TV 2-journalist Lars Joakim Skarvøy og Avisa Oslos politiske redaktør Eirik Mosveen.
«I boken står det at Erik Mosveen 'skrev' artikkelen om Trond Giskes besøk på Bar Vulkan. Det riktige er at han var oppført med byline, men ikke jobbet med saken», heter det i en av endringene.
«Vi ga en uriktig beskrivelse av en dansevideo med Hadia Tajik og Lars Joakim Skarvøy, samt skrev den var blitt slettet, noe den ikke var», står det i et annet punkt.
Samtidig er enkelte av passasjene om varslersakene i Arbeiderpartiet noe utvidet. Metodekapittelet er også utvidet, skriver VG.
Boka, som har fått kritikk blant annet fordi ingen opplysninger tillegges konkrete kilder, har også blitt utstyrt med litteraturliste i sin andre versjon.
TV 2 selger Wolftech Broadcast Solutions AS til Avid Technology Inc.
Det kommer fram i en pressemelding.
Wolftech leverer planleggings- og publiseringsverktøy til flere av verdens største mediebedrifter. Blant annet BBC, ITV, RTL og CBS.
For å legge til rette for ytterligere global ekspansjon, blir Wolftech nå en del av Avid, skriver TV 2.
Selskapet er et av mange teknologiselskaper som springer ut av TV 2s startup-satsinger i Bergen.
– Wolftech har hatt en imponerende vekst og utvikling basert på innovasjon og bergensk skaperkraft. Vi er stolte av vårt bidrag til selskapets suksess så langt, men ser også at potensialet virkelig vil kunne tas ut hvis Wolftech-teknologien er en del av et større system. Vi ser frem til å følge Wolftechs videre utvikling med Avid Technology Inc. som eier, sier sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2, Olav T. Sandnes, i pressemeldingen.
I forslaget til statsbudsjett får Medietilsynet økt sitt driftsbudsjett med fem millioner kroner, i tillegg til justering for lønns- og prisvekst, skriver tilsynet i en pressemelding.
Økningen skal blant brukes til å styrke arbeidet med kritisk medieforståelse, oppfølging av teknologiplattformenes påvirkning på det offentlige ordskiftet og nye oppgaver knyttet til endringer i kringkastingsregelverket.
– Jeg er svært glad for at Medietilsynets driftsbudsjett er styrket med fem millioner kroner til nye oppgaver og tiltak. Dette bidrar til at vi kan øke vår innsats framover, sier direktør i Medietilsynet, Mari Velsand, i pressemeldingen.
Generalsekretær Reidun K. Nybø i Norsk Redaktørforening mener regjeringens mediepolitikk, slik den presenteres i dagens forslag til statsbudsjett, er for defensiv.
– I en tid da fri og uavhengig journalistikk er viktigere enn noen gang og det er krevende å finansiere denne journalistikken, bør støtten til mediene økes. Det holder ikke å bare justere produksjonstilskuddet for pris- og lønnsvekst. Og det er beklagelig at det ikke kommer noen nyheter rundt momsfritak for elektroniske nyhetsmedier som ble tatt bort i statsbudsjettet for to år siden og som rammer utviklingen av framtidens nyhetstjenester og særlig satsing på unge, hardt, skriver hun i en epost til Journalisten.
Nybø legger til:
– Av positive nyheter i forslaget er økt støtte til Samarbeidsdesken til Landslaget for lokalaviser, Senter for undersøkende journalistikk og NRK. Det er også positivt at regjeringen viderefører tilskuddet til NRK neste år med justering for pris- og lønnsveksten og at det er satt av penger som videreføring av distribusjon av papiraviser.
Norsk Journalistlag (NJ) mener regjeringen burde vært mer offensiv i årets forslag til statsbudsjett.
– Mediene er ikke blant vinnerne i et rekordstort forslag til statsbudsjett. Det var heller ikke ventet. Men vi hadde håpet at regjeringen skulle komme med forpliktelser om å gjeninnføre fullt momsfritak på lyd og bilde og en satsing på unge. Der leverer de ikke, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad i en pressemelding.
– I en tid hvor tilgang til et mangfold av redaktørstyrt innhold, og hvor medieøkonomien er under press, burde regjeringen være mer offensiv og ikke bare vise til de fireårige styringssignalene som skal revideres neste år. Vi savner tiltak for satsing mot unge, og tilgang til redaktørstyrt innhold for andre utsatte grupper, sier Tryggestad.
NJ-lederen er ikke bare negativ til budsjettforlaget:
– Det er gledelig at både Senter for undersøkende journalistikk og Samarbeidsdesken til LLA og NRK får økte bevilgninger. Det er viktige bidrag til spesielt mindre redaksjoner. Og det er viktig at regjeringen bekrefter og gir forutsigbarhet i overføringene både til NRK og TV 2, sier Tryggestad.
Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.
Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025 inneholder ingen gjeninnføring av momsfritaket for elektroniske nyhetstjenester, som ble fjernet for to år siden.
TV 2 var blant mediene som ble rammet av fjerningen, som for dem betyr et årlig inntektstap på mer enn 150 millioner kroner.
– I en tid hvor redaktørstyrte medier er viktigere enn noen gang og det blir mer krevende å finansiere journalistikken, må mediepolitikken styrkes. I stedet ser vi en mediepolitikk på vent, når vi burde sett et styrket produksjonstilskudd og et plattformnøytralt momsfritak, uttaler Randi S. Øgrey, administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening, i en pressemelding.
Mediebedriftenes Landsforening (MBL) reagerer på regjeringens forslag til statsbudsjett, og mener at pressestøtte-posten er for lav.
– I en tid hvor redaktørstyrte medier er viktigere enn noen gang og det blir mer krevende å finansiere journalistikken, må mediepolitikken styrkes. I stedet ser vi en mediepolitikk på vent, når vi burde sett et styrket produksjonstilskudd og et plattformnøytralt momsfritak, sier Randi S. Øgrey, administrerende direktør i MBL, i en pressemelding.
– Nå i høst er det nødvendig å styrke produksjonstilskuddet. Det kan ikke lenger være slik at mediehusene taper på at flere kommer inn i ordningen. Det vil også være helt avgjørende at regjeringen leverer en styrket mediepolitikk fremover, hvor momsfritaket igjen gjøres plattformnøytralt, sier Øgrey, med henvisning til utrednings- og strategiarbeid som pågår i regjeringen.
Regjeringen har satt av én million kroner til Landslaget for lokalaviser (LLA) og deres arbeid med Samarbeidsdesken, et samarbeidsprosjekt mellom LLA, Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) og NRK.
Formålet med prosjektet er å fremme undersøkende journalistikk i lokalaviser gjennom å sammenfatte og tilgjengeliggjøre researchmateriale.
I forslaget til statsbudsjett som ble lagt fram i dag, foreslår regjeringen en samlet bevilgning til NRK på 7.490.680 kroner.
Bevilgningen skal dekke driften av NRK, samt utgifter til utgående merverdiavgift etter lav sats. Merverdiavgift etter lav sats utgjør om lag 803 millioner kroner.
I 2024-budsjettet var det satt av 6.969.639 kroner til NRK, noe som ble økt til 7.216.454 kroner i revidert statsbudsjett.
Regjeringens produksjonstilskudd for nyhet- og aktualitetsmedier, oftest kalt pressestøtten, økes til 440,5 millioner kroner i forslaget til statsbudsjett for 2025.
Årets pott, som Medietilsynet fordeler denne måneden, endte på 424,5 millioner kroner i vårens reviderte statsbudsjett.
I 2023 delte tilsynet ut 401,7 millioner i pressestøtte.
Potten til innovasjon og utvikling foreslås til 23,7 millioner kroner, opp fra 22,8 i år.
David Burnham døde i sitt hjem tirsdag, 91 år gammel, skriver New York Times.
New York Times-journalisten avslørte i en artikkelserie publisert i 1970, omfattende korrupsjon i New York City Police Department.
Burnhams arbeid og samarbeid med sin hovedkilde, detektiv Frank Serpico, inspirerte den Oscar-nominerte filmen «Serpico» fra 1973. I filmen spiller Al Pacino hovedrollen som detektiv Serpico.
Burnham spesialiserte seg etter hvert på å dekke sikkerhetsutfordringer ved USA atomkraftverket. Etter at han forlot NYT, skrev han en rekke bøker. Blant annet om Internal Revenue Service (IRS), den amerikanske føderale skattemyndigheten.
For tredje år på rad vil Dagbladet-journalist og medforfatter av den omstridte Ap-boka «Partiet», Steinar Suvatne, være konferansier på julebordet til Stortingets presselosje, skriver Medier24.
– Jeg har blitt spurt om å være konferansier under Presselosjens julebord. Det takket jeg ja til, og jeg gleder meg. Noen vitser om «Partiet» tror jeg alle bare skal være forberedt på at kommer fra scenen. Såpass raus skal jeg være, sier Suvatne til Medier24.
Jonas Henmo, som er medlems av losjens festkomité, legger til:
– De siste ukene har han jo fått god medietrening og stått midt i rampelyset selv, så vi gleder oss til å se hva han har på lager i år.
Stortingets presselosje – ofte omtalt som kun Presselosjen – er en medlemsorganisasjon for journalister og redaksjonelle medarbeidere som jevnlig møter i Stortinget og dekker norsk politikk.
Microsoft skal betale utgivere for innhold som løftes fram i Copilot Daily, en ny KI-funksjon fra selskapet, skriver TechCrunch.
Copilot Daily skal gi brukerne en muntlig oppsummering av været og aktuelle hendelser.
«Ryddig, enkel og lett å fordøye, Copilot Daily vil kun hente informasjon fra autoriserte innholdskilder», skriver Microsoft i et blogginnlegg, og legger til at muligheter for påminnelser og tilpasning vil komme over tid.
Reuters, Axel Springer, Hearst Magazines, USA Today Network og Financial Times vil være kilder for Copilot Daily, som kun er tilgjengelig i USA og Storbritannia ved lansering.
Microsoft vil ikke avsløre hvor mye de betaler utgiverne, skriver TechCrunch, men teknologigiganten opplyser at de planlegger å inngå avtaler med flere utgivere og utvide Copilot Daily til nye land «snart».
For snart to måneder siden kontaktet CNN forlaget til Melania Trumps for å be om et intervju med den tidligere førstedamen i forkant av hennes kommende memoarer, som slippes 8. oktober.
Etter flere epostutvekslinger om et mulig intervju, kom forleggeren med et uvanlig krav i forrige uke, skriver CNN: Et intervju ville koste 250.000 dollar – eller nesten 2,7 millioner kroner.
CNN takket nei, og i ettertid hevder forlaget at det hele var en misforståelse. CNN kan imidlertid vise til at tilbudet kom skriftlig.
Tønsbergs Blad får så ørene flagrer av egne lesere, skriver NRK.
Kritikken mot lokalavisen kommer etter at den publiserte et intervju med mannen som er dømt for drapet på Bård Lanes.
I intervjuet fremstår ikke drapsmannen som en angrende synder. I tillegg har han satt som krav at han ikke vil snakke om straffesaken i intervjuet.
Artikkelen får blant annet gjennomgå i kommentarfeltet:
«Hva er dette å skrive om? Helt greit at folk skal endres til det bedre under sin soning av straff. En annen ting er at TB skal skrive om denne saken å klistre den dømte rett i ansiktet til de etterlatte som ennå sikkert har stor sorg og savn. Attpåtil får den dømte lov til å sette premisser for hva Tønsbergs Blad skal skrive om og spørre om… Dette var under beltestedet Tønsbergs Blad».
Ansvarlig redaktør Sigmund Kydland sier til NRK at han har stor forståelse for reaksjonene.
– Det er verken overraskende eller underlig, men dette er en sak vi har jobbet med svært lenge og vi har gjort en rekke grundige vurderinger før vi landet på å publisere.
I sitt utkast til nytt partiprogram, åpner Arbeiderpartiet for å utvide medienes momsfritak.
I forslag står det blant annet at partiet ønsker å vurdere innføring av momsfritak for all digital journalistikk som omfattes av medieansvarsloven.
Og som et første steg vil partiet gjøre momsfritaket for nyhetsmedier plattformnøytralt igjen. Endringen som ble innført i 2023, rammet medier som formidlet nyheter med levende bilder.
– Arbeiderpartiets programutkastet anerkjenner at redaktørstyrte medier er avgjørende for demokratiet og viktigere enn noen gang. Det er et godt og riktig utgangspunkt, sier Randi S. Øgrey, administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening (MBL) i en kommentar.
Beskytte frie medier og det offentlige ordskiftet mot alle forsøk på å innskrenke ytringsrommet og ytringsfriheten
Beskytte mennesker som er truet på grunn av sine meninger og ytringer. Redaktører og journalister skal ha et særskilt vern.
Styrke de redaktørstyrte mediene i konkurransen mot sosiale medier og globale plattformselskaper
Styrke rammevilkårene for lokalradioene, med mål om å styrke den løpende journalistiske produksjonen
Styrke produksjonstilskuddet for nyhetsmedier, og sikre at de redaktørstyrte mediene kan fylle sin funksjon under kriser og alvorlige hendelser
Vurdere innføring av momsfritak for all digital journalistikk som omfattes av medieansvarsloven, og som et første steg gjøre momsfritaket for nyhetsmedier plattformnøytralt igjen
Arbeide for at brukere over hele landet har lik tilgang til medier, blant annet gjennom å sikre distribusjon både fysisk og digitalt
Utvikle ulike modeller for å sikre videregående elever tilgang til redaktørstyrte medier
Sikre NRKs rolle som en bred allmennkringkaster med sterk tilstedeværelse i hele landet
Arbeide for fortsatt kommersiell allmennkringkasting med hovedkontor i og nyhetssendinger fra Bergen
Stille økte krav til de store teknologiselskapene for å sikre at barn og unge beskyttes mot skadelig og ulovlig innhold på nettet
At offentlighetsloven og prinsippet om meroffentlighet skal praktiseres i alle offentlige virksomheter, og vurdere å innføre sanksjoner ved brudd på dette
Beskytte mennesker som er truet på grunn av sine meninger og ytringer, og sikre redaktører og journalister et særskilt vern
1. til 3. november arrangeres journalistkonferansen Hauststormen i Bergen. Og på programmet for lørdagen, står blant andre Tore Strømøy. Han kommer for å fortelle om stormen rundt «Ingen elsker Bamsegutt» og vil dele sitt syn på hva som skjedde da NRK avsluttet avtalen de hadde med ham i august i år.
Strømøy blir intervjuet på scenen av Jens Kihl, kulturredaktør i Bergens Tidende.
Tirsdag ble det klart at Donald Trump ikke vil stille til intervju med 60 Minutes, melder CBS. Planen var at programmet skulle sendes neste mandag, hvor Trump og Kamala Harris ville bli intervjuet hver for seg. Nå blir det kun Harris som stiller.
I en uttalelse, sier 60 Minutes:
«Vår valgspesial vil sende Harris-intervjuet på mandag som planlagt. Vår opprinnelige invitasjon til tidligere president Donald Trump om å bli intervjuet på 60 Minutes står fortsatt ved lag.»
I et innlegg på X, skriver Trumps talsmann Steven Cheung:
«Falske nyheter. 60 Minutes tryglet om et intervju, selv etter at de ble tatt i å lyve om Hunter Bidens laptop tilbake i 2020. Det var innledende diskusjoner, men ingenting ble noensinne planlagt eller låst. De insisterte også på å gjøre faktasjekking direkte, noe som er uten presedens.»
60 Minutes er det mest sette nyhetsprogrammet på amerikansk TV, og enkeltepisoder har hatt over 10 millioner seere.
Ingrid Rosendorf Joys, som representerer allmennheten i Pressens Faglige Utvalg (PFU), var inhabil da hun var med og behandlet en klage mot Vårt Land på det siste møtet, skriver Medier24.
Joys takket på vårparten ja til å sitte i representantskapet til Vårt Land.
– Her må jeg bare legge meg flat. Det var rett og slett en glipp at jeg ikke hadde sagt i fra, sier Joys til Medier24.
– I mai fikk jeg en epost om at jeg var i representantskapet. Men jeg har ikke vært på noe møte der ennå, så det glapp rett og slett.
Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund, sier til Medier24 at Joys nå er inhabil i fremtidige saker hvor Vårt Land er klaget inn.
New York Times redesigner mobil-appen sin for å løfte fram alt innholdet avisen publiserer som ikke er rene nyheter, skriver NiemanLab.
Det er det første store redesignet siden appen ble lansert i 2008.
– Vi hører ofte fra leserne at vi produserer så mye fantastisk journalistikk, men at det er veldig vanskelig å finne alt, forteller NYTs Emily Withrow til NiemanLab.
Den redesignede appen er ment å være inngangspunktet til alt avisen kan tilby.
Journalist Glenn Røsåsen omkom i en ulykke i helga. Han ble 39 år, skriver EidsvollPuls, der Røsåsen var tilknyttet frilanser.
«Den minste avisredaksjonen i Eidsvoll har blitt en stjerne fattigere. For Glenn Røsåsen var virkelig en stjerne i min bitte lille redaksjon», skriver EidsvollPuls-grunnlegger Bjørn Hytjanstorpi et minneord.
«I løpet av det knappe året som Glenn har jobbet for EidsvollPuls har han levert en rekke portretter og andre artikler som kommer til å stå seg godt i et historisk perspektiv. For det er nettopp det Glenn også var så opptatt av; at artiklene i EidsvollPuls skal ha lang levetid», skriver Hytjanstorp.
Røsåsen hadde journalistutdanning fra Høyskolen i Oslo og Akershus (Oslo Met) og bakgrunn fra Smaalenenes Avis og Eidsvoll Ullensaker blad.
Til opplysning: Journalistens Nils Martin Silvola studerte journalistikk samtidig som Røsåsen.
Organisasjonen Norsk PEN ber Stortingets delegater støtte «Assange-resolusjonen» i Europarådets parlamentarikerforsamling, skriver de på egne nettsider.
Onsdag skal parlamentarikerforsamlingen drøfte og stemme over en resolusjon med reaksjoner på behandlingen av Assange og forslag til tiltak for å blant annet beskytte varslere bedre.
– Denne resolusjonen er avgjørende fordi den belyser den farlige effekten Assange-saken har hatt på grunnleggende menneskerettigheter. Assange er endelig fri, og nå må vi sikre at slike menneskerettighetsbrudd ikke skjer med andre journalister i fremtiden, uttaler Rune Ottosen, Norsk PENs leder for Assangeutvalget.
Advokat Lise Roulund, som eksponeres i den danske dokumentarserien «Den sorte svane», er tiltalt for hvitvasking av 2,4 millioner danske kroner, melder Danmarks Radio.
Tiltalen gjelder også forsøk på å hvitvaske ytterligere 6,75 millioner.
En midlertidig prosjekt-redaksjon har i flere uker vært i aktivitet for å fylle siden med innhold.
Den midlertidige redaksjonen har bestått av prosjektmedarbeidere, journalister fra andre redaksjoner i Amedia og nyansatte faste medarbeidere.
Parallelt med det arbeidet har ansvarlig redaktør Geir Søndeland jobbet med å ansette en mer permanent redaksjon.
Noen har allerede kommet på plass forteller han nå.
– Hilde Anette Ebbesvik er en meget dyktig nyhetsredaktør. Svært rutinerte Espen Iversen blir vår sportsleder. Min tidligere sjefredaktør i «gamle RA», Bjørn Sæbø, blir kommentator. Drømmelaget mitt begynner virkelig å ta form. Jeg kan knapt vente på å komme skikkelig i gang, sier Søndeland i pressemeldingen.
Med over 300.000 følgere er VG Norges største nyhetskonto på Tiktok.
– At vi har nådd 300.000 følgere beviser at unge finner VGs tilstedeværelse på Tiktok verdiful. Dette kvartalet er det saker om alt fra Mpox-virus og frikortgrense, til sakskomplekset rundt Marius Borg Høiby som engasjerer. Det er bra og viktig at det som fungerer aller best for VG på Tiktok, er nyheter, sier leder for sosiale medier i VG, Maren Olava Hütt, i en pressemelding.
Ifølge Hütt er det flere grunner til at VG har valgt å være tilstede på Tiktok.
– I VGs strategi er det en viktig ambisjon at vi skal nå unge brukere. Jeg pleier å si at grunnen til at vi er på Tiktok er tredelt. Først og fremst er det viktig for oss å bygge en sterk relasjon til unge, og få umiddelbar respons fra dem hver dag. Deretter mener vi at det er viktig at redaktørstyrte medier er tilstede på plattformer unge uansett får sin informasjon fra, særlig i en tid hvor skillet mellom ekte og falskt blir mer utydelig, sier Hütt.
Over halvparten av VGs følgere på Tiktok er under 24 år gamle, viser VGs egen innsikt fra plattformen.
– Some-gjengen evner å få kompleks nyhetsformidling forståelig på en effektiv måte. Suksessen i den unge målgruppen pusher hele redaksjonen til å eksperimentere mer med fortellerteknikkene også på egne flater slik at vg.no-innhold blir formidlet på en langt mer brukervennlig måte enn endeløse tekster. Målet vårt er å få Tiktok-følgerne til å oppsøke VG for å bli oppdatert i nyhetsbildet, sier utviklingsredaktør Øyvind Brenne.
VG driver også Norges største nyhetskonto på Snapchat, med i underkant av 600.000 følgere.
Henning Bang, Arin Soltanpanah og Jonas Bergløv blir de nye programlederne i P3morgen.
Førstnevnte blir en ny stemme på NRKs radiokanaler, mens de to siste er kjente profiler fra NRKs plattformer.
– Vi er veldig glade for at dette er det nye P3morgen-teamet. De har alt det NRK P3 skal være: De er morsomme, unge og fremoverlente. De har i tillegg en radioelsk som vil høres på lufta og være til glede for nye og gamle lyttere. Vi har hørt dem sammen i studio og lytterne kan bare glede seg, sier redaksjonssjef i NRK P3, Tone Donald, i en pressemelding.
Document er klaget inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) på åtte punkter i Vær varsom-plakaten, skriver Medier24. Klager er forsker Gunhild Nyborg.
Den innklagede artikkelen hadde tittel: «Skremte livet av Norge; nå vil hun ha nye maske- og vaksinekrav: – Viruset raser». Nyborg reagerer både på innholdet i teksten og på modereringen av kommentarfeltet under artikkelen.
– Vi beklager det som er å beklage, men på andre ting står vi på vårt, sier Documents ansvarlig redaktør, Hans Rustad, til Medier24.
I en sitatsak publiserte Barents Observer anklager mot en norsk forretningsmann i Russland uten å sitere hva mannen hadde svart på anklagene, skriver PFU.
Artikkelen ble publisert på engelsk og russisk, og var en sitatsak fra artikler i Stavanger Aftenblad og den Kreml-kritiske gravegruppen Dossier Center.
«Det var et brudd på mannens rett til samtidig imøtegåelse», konkluderer PFU.
Barents Observer ble derfor felt på punkt 4.14 i Vær varsom-plakaten, som omhandler retten til samtidig imøtegåelse.
I sin uttalelse, skriver utvalget videre:
«PFU merker seg at Barents Observer uten hell forsøkte å komme i kontakt med klager. Redaksjonen kontaktet klagers søster og far, men utvalget kan ikke se at det ga klager en reell mulighet til å svare på de konkrete anklagene.»
Klagen mot Barents Observer gikk bak lukkede dører på onsdagens PFU-møte.
Våpenselskapet Nammo har klaget inn NRK, Aftenposten og Harstad Tidende til Pressens Faglige Utvalg (PFU) for påståtte brudd på pressens etiske retningslinjer.
Det skriver Altinget. Klagene omhandler påstander om at norskproduserte våpen blir solgt til Israel. Nammo mener at det har blitt fremsatt feilaktige opplysninger og kritiserer spesielt NRK for angivelig å ha gjort dette med vilje. Aftenposten og Harstad Tidende er klaget inn for debattinnlegg som Nammo mener sprer feilinformasjon.
Både NRK og Aftenposten sier til Altinget at de ikke ønsker å kommentere saken mens den behandles.
Sjefredaktør i Harstad Tidende, Kjell Rune Henriksen, skriver i en uttalelse til Altinget at han ikke spesielt overrasket og ser frem til å få en prinsipiell avklaring. Harstad Tidende har også valgt å avpublisere sitt innlegg for å avklare hva som kan være feil, sier Henriksen til Altinget.
PFU konkluderte med at Telemarksavisa (TA) brøt god presseskikk i forbindelse med at avisen omtalte at det ble holdt lukket rett da en tiltalt 16-åring skulle forklare seg.
I artikkelen ble også de straffbare forholdene som tenåringen var tiltalt for, beskrevet.
PFU mente at disse påstandene om lovbrudd utgjorde sterke beskyldninger av faktisk art, som den tiltalte burde ha fått mulighet til å imøtegå.
Avisen ble derfor felt på punkt 4.14 i Vær varsom-plakaten, om samtidig imøtegåelse.
«I enkelte saker der den angrepne part er fullstendig anonymisert, vil det ikke være nødvendig å innhente samtidig imøtegåelse selv om det fremmes sterke beskyldninger», skriver PFU - men legger til:
«I det påklagde tilfellet kunne imidlertid de som kjente til saken fra før, forstå hvem som ble omtalt. Utvalget mener derfor at klager burde fått muligheten til å gi sin versjon, jf. punkt 4.14. Det er også av betydning at beskyldningene gjelder en mindreårig.»
Klagen ble behandlet på onsdagens møte, men gikk bak lukkede dører.
Tidligere Hitra-Frøya-redaktørBjørn Rønningen blir konstituert som ansvarlig redaktør i Frøya.no, når Lena Jørgensen går ut i svangerskapspermisjon ved månedsskiftet, skriver avisen selv.
Journalist Vilde Myrseth blir samtidig nyhetsleder for avisen.
– Å ikke ha Lena med oss i redaksjonen for første gang på ti år, kommer nok til å merkes. Ingen er som henne når det kommer til både skriving, og det å nå ut til folket, sier Myrseth til Frøya.no.
Rønningen jobber til daglig som prosjektredaktør i Polaris Media Midt-Norge.
– Hilde Lundgaard representerer folkeopplysning på sitt beste, fastslår OMA Awards-juryen om vinneren i kategorien Årets byhelt.
Hvert år arrangerer OMA (Oslo Metropolitan Area) Oslo Urban Week. Denne uken har over 1400 byutviklere samlet seg for å diskutere hvordan Oslo kan bli en enda bedre by.
Etter to intensive dager ble det hele avsluttet med utdelingen av OMA Awards. Prisutdelingen hedrer selskaper og mennesker som er med på å gjøre Oslo til en bedre by.
Og årets vinner er Aftenposten-journalist Hilde Lundgaard.
– Dette er stadig absurd. Jobben min handler mye om å følge med på de lange linjene i denne byen. Det har ikke vært kjedelig, og det blir ikke kjedelig videre heller. Tusen takk, sa Lundgaard da hun torsdag mottok prisen.
Lundgaard startet sin journalistkarriere i Aftenposten Aften i 1995, og har siden den gang skrevet mye om byutvikling og arkitektur.
Ifølge juryen har Lundgaard gjort en bemerkelsesverdig innsats som journalist for å forbedre Oslo.
– Med et skarpt blikk, ubestikkelig integritet og et tydelig språk, formidler hun Oslos arkitektur- og byutvikling til et bredt publikum. Hilde representerer folkeopplysning på sitt beste, oppsummerte jurymedlem Maria Kielland Krag fra scenen
Ap-politiker Trond Giske uttaler torsdag at boka «Arbeiderpartiet – alle skal ned» fra 2018 har «over hundre påstander» om ham som han aldri fikk forelagt for samtidig imøtegåelse.
Giske har uttalt seg til NRK i lys av den pågående diskusjonen rundt den ferske boka «Partiet», som har fått kritikk fra blant andre «Alle skal ned»-forfatter Lars Joakim Skarvøy.
Medforfatter Marie Melgård har overfor Journalisten denne uka fortalt at hun og Skarvøy la Vær varsom-plakaten til grunn da de jobbet med sitt bokprosjekt.
Kagge-forlagsredaktør Tuva Ørbeck Sørheim svarer at Giske fikk anledning til å imøtegå alle sterke beskyldninger.
– Han fikk også invitasjon til å møte forfatterne for å snakke om større deler av boka. Men det ønsket han ikke å delta i. Han har fått mange muligheter, sier hun til NRK.
I styremøte i Telemarksavisa (TA) torsdag 26. september varslet sjefredaktør og administrerende direktør Ove Mellingen at han ber om avløsning etter nyttår, skriver avisen i en pressemelding.
Mellingen kom til TA høsten 1993 og har vært utviklingssjef, assisterende sjefredaktør før han ble ansatt som sjefredaktør i 1998.
Mellingen vil fortsette i avisen som kommentator, og han skal stå i rollen som redaktør og direktør fram til en etterfølger er på plass.
– Som eiere er vi fantastisk fornøyd med det TA-gjengen har fått til. Vi skulle gjerne hatt med oss Mellingen som redaktør videre, men har full respekt for det valget han nå gjør, sier styreleder og direktør i Amedia, Jan Arild Tveten.
Mellingen fyller 60 år i oktober og mener det kan være en passende milepæl for å initiere endringer:
– Jeg er utrolig glad for det vi i TA har fått til. Jeg er stolt over resultatene, men enda mer stolt er jeg over at TA bruker tid og energi på samfunnsoppdraget.
Arbeidet med å rekruttere en etterfølger starter ved nyttår.
1. oktober går Jens Stoltenberg av som generalsekretær i Nato. I den har forbindelse har Dagbladet viet lørdagens Magasinet i sin helhet til Stoltenberg.
Journalist Gunnar Hultgreen og fotograf Jørn H. Moen har fulgt Stoltenberg tett det siste halvåret, og har møtt Nato-sjefen i både Brüssel, Praha, Helsinki, Stockholm og Oslo.
– Det hører til sjeldenhetene at vi lager spesialutgaver som dette, men akkurat Jens Stoltenberg er av et internasjonalt format som gjør at vi ville markere hans avslutning i Nato på en helt spesiell måte. Det er mange som har bidratt til å gjøre dette til en helt spesiell Magasinet-utgave, forteller Dagbladets printsjef Roy Wahlstrøm.
I tillegg til hovedsaken på Jens Stoltenberg, så kan man i Magasinet lese et intervju med hans kone Ingrid Schulerud, tidligere matansvarlig i Dagbladet, Christopher Sjuve, har laget Stoltenbergs to favorittretter, Magasinets quizmaster Simen Sveen har laget 40 spørsmål om Stolenberg – og kryssordmaker Rolf Hansen har flettet Stoltenberg inn i flere av spørsmålene i lørdagens kryssord.
I Magasinet får leserne også servert Jens Stoltenbergs favorittdikt – og selv i spalta «Ordportrettet» dukker Jens sitt navn opp.
– Når man skal gjøre regnskap over de største statsmenn og -kvinner Norge har fostret vil nok mange holde Jens Stoltenberg øverst på den lista, uavhengig av hvor man står politisk. Hans tid som både statsminister i Norge og generalsekretær i Nato har vært preget av store og dramatiske hendelser som har påvirket oss alle. Det mener vi er verdt en helt egen og spesiell utgave av Magasinet, som vi tror mange vil kose seg med, sier Bjørn Carlsen, redaktør for Dagbladets papiravis.
Amedia har inngått en avtale med Trond Mohn og Sparebanken Vest om å kjøpe tilbake de to minoritetspostene i Bergensavisen (BA) på til sammen 30 prosent, skriver Amedia i en pressemelding.
Sparebanken Vest og Trond Mohns selskap Metava gikk inn som aksjonærer med henholdsvis 10 og 20 prosent i Bergensavisen i 2004.
Avisen hadde på dette tidspunktet store finansielle utfordringer.
– Vi er fornøyd med BAs gode utvikling, og har hatt mange gode og spennende diskusjoner i styret opp gjennom årene. Nå ser jeg ser frem til å følge BA videre som leser, sier Trond Mohn i pressemeldingen.
– Vi er glade for at BA i dag står støtt på egne bein, og er sikre på at Amedia vil være en sterk og trygg eier for BA i fortsettelsen. Sparebanken Vest ønsker alt det beste for avisen videre, sier konsernsjef i Sparebanken Vest, Jan Erik Kjerpeseth.
– Dette er slutten på et godt kapittel i BAs historie, avslutter Amedias visekonsernsjef og finansdirektør, Gisle Torheim.