Nyhetsstudio

Smått og stort fra medieverdenen.

  • Forhandlingene mellom NJ og Virke fortsetter på overtid

    Roger Aarli-Grøndalen

    Forhandlingene om en ny tariffavtale mellom Norsk Journalistlag og Virke for NJs medlemmer i produksjonsbransjen, fortsetter utover avtalt frist.

    Partene har fortsatt mye å snakke om, og har som mål å komme fram til en avtale, skriver NJ i en pressemelding.

    – Produksjonsselskap har eksistert lenge og vi vet at disse står for mye av de mest sette programmene og produksjonene i både TV 2 og NRK, sa NJ-leder Dag Idar Tryggestad til Journalisten før forhandlingene startet.

    – I 2025 er det ikke urimelig å ha tariffavtale, det er en del av det organiserte arbeidslivet, og vi har stor tro på at vi skal kunne lande en avtale med Virke også, fortsetter han.

  • Hallingdølen-duo får nynorskpris

    Roger Aarli-Grøndalen

    Kultur- og likestillingsdepartementets nynorskpris for journalistar går i 2025 til Olav Johannes Bøthun og Tor Folgerø i avisa Hallingdølen.

    – Eg må takke alle eg har jobba med i Hallingdølen opp gjennom alle år. Dei har lagt grunnlaget for dette. Det å dyrke godt språk sit i veggane i Hallingdølen. Slik har det vore i alle dei åra eg har jobba her. Difor deler eg utmerkinga med alle eg har jobba med. Ikkje kronemessig, altså – det må eg tenkje litt meir på, sa Bøthun da han mottok prisen.

    Juryen skriv:

    «Godt avisspråk er alltid godt lagarbeid. Hallingdølen er ei avis som har imponert dei fleste i bransjen over fleire år når det gjeld utvikling, kreativitet og journalistisk skaparglede. At dette skjer på klart og effektivt nynorsk i eit dalføre der språket er under press, er ekstra gledeleg. Hallingdølen er eit førebilete for andre nynorskaviser, og dei to vinnarane har neppe noko mot å dele litt av heideren med resten av redaksjonen.»

    Kultur- og likestillingsdepartementets nynorskpris for journalistar blir delt ut under dei nynorske festspela i Aasentunet i Ørsta fredag 13. juni.

    Det er den 20. gongen prisen blir delt ut sidan starten i 2006, og prisen er på 75.000 kroner og eit kunstverk.

    Tor Folgerø (t.v.) og Olav Johannes Bøthun (midten) er vinnarar av nynorskprisen for journalistar 2025. Offentleggjeringa av prisen var kamuflert som ein seanse om ny teknologi, og prisvinnarane vart mildt sagt sette ut då jurymedlem Jens Kihl dukka opp med bodskapen om at dei hadde vunne.

    Om prisvinnarane:

    Olav Johannes Bøthun er lærarutdanna og begynte å jobbe som journalist i Hallingdølen i 1987. I desse åra har han hatt dei fleste funksjonar i redaksjonen. Han har mange år bak seg som utgåvesjef og vaktsjef.

    Tor Folgerø begynte som journalist i Hallingdølen i 2010. Han kom då frå lærarjobb i grunnskulen. Dei siste par åra har han også jobba som utgåvesjef og inngår i dag i avisas deskturnus.

  • «Team Ingebrigtsen»-regissør om e-post: Burde ha sendt videre

    Nils Martin Silvola

    Da «Team Ingebrigtsen»-regissør Linn Therese Amundsen vitnet i saken der Gjert Ingebrigtsen er tiltalt for mishandling av to av sine barn, kom flere av advokatene inn på en tidligere omtalt e-post fra Kristoffer Ingebrigtsen.

    Der skal den eldste broren i familien, før publisering av siste sesong, blant annet ha skrevet til produksjonen at serien er så hinsides fra sannheten som det går an å komme, og at det som foregår innad i familien ikke er bra.

    Ifølge Stavanger Aftenblad ble Amundsen spurt av bistandsadvokat Veslemøy Aga om hun sendte e-posten videre til noen.

    – Det burde jeg ha gjort, men jeg snakket med en produksjonsleder i NRK. Da ble det snakk om at dette ikke handlet om Kristoffer, sa Amundsen, ifølge avisas rapportering fra retten.

    E-posten ble ikke tatt som et varsel, produksjonen opplevde ikke noe som støttet innholdet i den i ettertid, og situasjonen ble løst med en telefon til Kristoffer og et møte med løperbrødrene, forklarte regissøren videre.

    Amundsen skal også ha understreket at produksjonsselskapet ville satt ned foten om de observerte kritikkverdige forhold i forbindelse med «Team Ingebrigtsen».

    Gjert Ingebrigtsen nekter straffskyld i saken.

  • Ole Petter Pedersen får ansvaret for tre fornybar-publikasjoner

    Roger Aarli-Grøndalen

    Ole Petter Pedersen (56) er ansatt som publisher for DN Media Groups tre publikasjoner innen fornybar energi: Europower, Recharge og Hydrogen Insight.

    Det skriver eier DN Media Group i en pressemelding.

    Pedersen har jobbet i konsernet siden januar 2022, da han startet som ansvarlig redaktør og daglig leder for Europower, som dekker det norske kraftmarkedet.

    Recharge og Hydrogen Insight er begge internasjonale publikasjoner, som dekker henholdsvis vindkraftbransjen og hydrogenbransjen.

    – Journalistikken og resultatene i Europower har vært svært gode de siste årene. Ole Petters kompetanse vil i enda større grad komme hele konsernet til gode med denne endringen, sier konsernsjef Amund Djuve i DN Media Group i pressemeldingen.

    Pedersen legger til:

    – Jeg gleder meg til å jobbe sammen med redaksjonene og de andre avdelingene i konsernet for både å løfte journalistikken og resultatene videre.

    Ole Petter Pedersen.
  • Liverapporterer fra Joakim Medins rettssak i Tyrkia

    Marte Vike Arnesen

    Det er 33 dager siden den svenske journalisten Joakim Medin ble fengslet i Tyrkia på reportasjereise. Han er tiltalt for fornærmelser mot president Erdogan og tilknytning til terrororganisasjon.

    I går ble det også kjent at tyrkiske påtalemyndigheter anklaget Medin for å ha spredt terrorpropaganda.

    Den svenske journalisten Joakim Medin sitter fengslet i Tyrkia på 33 dagen.

    Rettssaken mot den svenske journalisten startet klokka 14:00 i dag.

    Avisa Medin er ansatt i, Dagens ETC, er ett av flere svenske nettaviser som liverapporterer via direktesending fra rettssaken.

    – Jeg er ikke skyldig, min hensikt var bare å være i Istanbul et døgn for så å fortsette til andre land, uttaler Medin.

    Medin er ikke selv til stede i retten, men deltar via videolenke fra fengselet.

  • Dag Sørsdahl går av som Aller Media-sjef

    Roger Aarli-Grøndalen

    Dag Sørsdahl, har etter dialog med styret, valgt å tre tilbake, skriver Aller Media i en pressemelding.

    Danske Michael Aller tiltrer som ny konsernsjef i Aller Media Nordic AS.

    Aller Media Group besluttet tidlig i 2024 å gjennomføre en strategisk endring i organisasjonsstrukturen, og gå fra en landbasert struktur i de fire nordiske landene til en ny, felles nordisk struktur, Aller Media Nordic AS. Sørsdahl fikk ansvaret for å lede denne endringen.

    Dag Sørsdahl.

    – Denne viktige og krevende endringen, som inkluderer etableringen av et felles nordisk lederteam og en oppdatert strategi, samt salget av Aller Trykk, er nå gjennomført med suksess og på rekordtid. Vi har derfor, etter dialog med Dag Sørsdahl, besluttet at tiden er riktig for et lederskifte, sier Morten Krüger, styreleder i Aller Media Nordic AS, i pressemeldingen.

    Han legger til:

    – Vi ønsker Dag lykke til videre.

    Sørsdahl sier i pressemeldingen at det har vært en glede å jobbe med Aller de ti årene han har vært konsernsjef.

    – Med sine sterke posisjoner i Norden innen informativ, underholdende og engasjerende journalistikk, samt dyktige medarbeidere, har Aller Media alle forutsetninger for å fortsette suksessen, sier Sørsdahl.

    Michael Aller.

    Den nye sjefen, Michael Aller, er sjette generasjon etter grunnleggerne av Aller AS og har vært ansatt i Aller-konsernet i mer enn ti år, hvor han har hatt flere lederstillinger i både Danmark og Norge.

    – Jeg har vært en del av ledergruppen i Aller Media Nordic siden starten, og ser nå frem til å ta på meg lederrollen. Samtidig går jeg inn i oppgaven med ydmykhet overfor det videre arbeidet med å utvikle Aller Media Nordic, sier Aller.

    I Norge utgir Aller Media blant annet Dagbladet, Se og Hør, KK og Sol.

  • VG-kommentator: – Nå har vi i tillegg fått et medieoffer

    Nils Martin Silvola

    – Saken startet med en kvinne [som] sier hun er et offer for metoo. Nå har vi i tillegg fått et medieoffer, skriver VG-kommentator Astrid Meland om Fellesforbundet-leder Jørn Eggum.

    Meland skriver om grepet NRK senere beklaget, der Debatten-programleder Fredrik Solvang på forhånd varslet at en gjest i tirsdagens Debatten-sending hadde nye anklager mot Eggum.

    Meland lanserer tanken om at NRK-rotet på sikt kan bli en fordel for Eggum, som per nå er eneste kandidat til toppvervet i LO, som skal fylles på LO-kongress neste uke.

    – Han kan bli LO-leder. Om det ikke kommer flere saker. Jørn Eggum kommer seg rett nok ikke unna at han har opptrådt uryddig i saken. Men nå kan han legge litt av skylden på media, som snublet i egne bein i jakten på flere sexskandaler, skriver Meland.

  • Fritt Ords Pris 2025 går til tre satiretegnere

    Roger Aarli-Grøndalen

    Fritt Ords Pris 2025 tildeles tre representanter for norsk satiretegning for å utfordre offentligheten med maktkritikk og skarp humor, skriver stiftelsen i en pressemelding.

    De tre er: May Linn Clement, Marvin Halleraker og Morten Mørland.

    – I år er det 20 år siden karikaturstriden brøt ut, der tegninger av profeten Muhammed førte til vold og drap flere steder i verden, og det er 10 år siden terrorangrepet på Charlie Hebdo-redaksjonen. I dagens urolige nyhetsbilde er tegningen et uttrykk som treffer autokraters svake sider, med den konsekvens at tegninger blir sensurert og tegnere forfulgt, sier Fritt Ords styreleder Grete Brochmann i pressemeldingen.

    – Satire provoserer og kan skape debatt, men også refleksjon og ettertanke. Sjangeren viser ytringsfrihetens utfordringer i konsentrert form. Det gjør den spesielt verdifull og verneverdig i en tid med politisk usikkerhet og uro, fortsetter hun.

    Morten Mørland, May Linn Clement og Marvin Halleraker
    • May Linn Clement (39) tegner for Dag og Tid, der hun kombinerer myke akvareller med skarpe streker.
    • Marvin Halleraker (62) har bidratt med satiretegning i flere aviser, og tegnet fast for Bergens Tidende før han begynte i Aftenposten.
    • Morten Mørland (46) tegner for blant annet VG, og har i 23 år arbeidet for britiske The Times og Sunday Times.
  • Kraftig bedring for DN-eier

    Roger Aarli-Grøndalen

    Dagens Næringsliv-eier DN Media Group økte resultatet (ebitda) fra 3,5 millioner kroner i første kvartal 2024 til 21,7 millioner kroner i første kvartal 2025, skriver selskapet i en pressemelding.

    Veksten i heldigitale abonnementsinntekter fortsatte, og var 14 prosent høyere enn i samme kvartal i 2024. 63,8 prosent av abonnementsinntektene i DN Media Group er nå heldigitale, mot 60,4 prosent på samme tid i fjor.

    De papirbaserte abonnementsinntektene var opp 0,4 prosent i kvartalet.

    – Etterspørselen etter næringslivsjournalistikk av høy kvalitet øker i en tid med usikkerhet om økonomisk utvikling og andre rammebetingelser. Både Dagens Næringsliv og flere andre av konsernets publikasjoner satte nye rekorder i trafikk fra betalende abonnenter i kvartalet, sier konsernsjef Amund Djuve i DN Media Group i pressemeldingen.

    I tillegg til DN, utgir DN Media Group også Europower, Fiskeribladet, Upstream, Intrafish, Recharge, Hydrogeninsight og Kystens næringsliv.

  • NRK publiserte nye anklager – beklager

    Roger Aarli-Grøndalen

    I Dagsrevyen tirsdag kveld, kom Debatten-programleder Fredrik Solvang med følgende innsalg av programmet han skulle lede senere på kvelden.

    – Er det bare én yngre kvinnelig tillitsvalgt Jørn Eggum har fått til å massere seg og tilby seksuelle tjenester? Nei, det er flere ifølge kveldens gjest i «Debatten». Så kan LO ha en leder som legger seg etter kvinne på kvinne i egne rekker, eller er løpet kjørt for han som nå skulle krones uten motkandidat neste uke?

    Men i selve programmet kom aldri disse klagene. De hadde blitt klippet vekk.

    – Dette er en trailer som var i Dagsrevyen. Den var basert på opplysninger vi ikke hadde grunnlag for å ta ut. Derfor var det en feil. Vi beklager at det kom ut sånn, for dette hadde vi ikke grunnlag for å melde. Sånn er situasjonen rundt det. Så skal vi gå inn i hva som skjedde. Det må vi se på i morgen, hvordan prosessen rundt dette var, sier redaktør Ole Eivind Henden i NRK Nyheter til VG tirsdag kveld.

    Til Nettavisen sier Solvang:

    – Det var en redaktørbeslutning som ble tatt etter at jeg allerede hadde annonsert det i Dagsrevyen.



  • NJ og NRK fortsetter forhandlingene på overtid

    Roger Aarli-Grøndalen

    Lønnsforhandlingene i NRK fortsetter ut over fristen, skriver Norsk Journalistlag i en pressemelding.

    Frist for å komme til enighet i årets lønnsoppgjør mellom NJ og NRK er klokka 16 i dag.

    «Det er god og konstruktiv dialog rundt flere tema, og partene er enige om å fortsette forhandlingene», skriver NJ.

    Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

    Anne Berit Larsen, leder for NJ i NRK og NRKs organisasjonsdirektør Olav Hypher.
  • Lillesands-Posten felt i PFU

    Mats With Greger

    Et debattinnlegg i Lillesands-Posten med tittelen «Hvorfor følges ikke lovverket i Lillesand kommune?» ble onsdag felt i Pressens Faglige Utvalg.

    Innlegget var stilet til kommunen ved kommunedirektøren, og det er kommunedirektøren som har klaget mediet inn for PFU. Klager mener innlegget inneholdt sterke og udokumenterte beskyldninger, som at kommunen nærmest systematisk bryter loven, og at det skal være levert falske bekymringsmeldinger.

    Klager fikk gehør under diskusjonen i utvalget, som mener innlegget rettet sterke beskyldninger mot kommunedirektøren med fullt navn. Da må man gi mulighet til samtidig imøtegåelse, slo PFU fast.

    Ifølge Lillesands-Posten handlet innlegget om kjente saker og en løpende debatt, og inneholdt meningsytringer som kommunens øverste ledelse må tåle. Redaktøren mente også at kommunedirektøren har fått rikelig anledning til å oppklare eventuelle misforståelser og kommentere sakene gjennom avisens tidligere dekning.

    Løpende debatt og takhøyde på meningsplass er ingen unnskyldning, mener PFU, som konkluderte med at innlegget skulle vært utsatt for grundigere kildekritikk før publisering og at kommunedirektøren skulle fått tilbud om samtidig imøtegåelse.

    Lillesands-Posten brøt god presseskikk på punkt 3.2 og 4.14 i Vær varsom-plakaten, konstaterte utvalget.

  • Podme gikk fri – fikk likevel krass kritikk for bindinger til Norsk Tipping

    Mats With Greger

    Det er den tidligere kjendismanageren Erland Bakke som har klaget Podme inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU). Det er podkastserien «Gamblerne» som Bakke reagerer på.

    Serien er produsert av Batong Media for Podme, og handler om gambling og konsekvenser av pengespill.

    Kjernen til klager ligger i at redaktør i Podme, Kristin Ward Heimdal, er redaktør i Podme samtidig som hun sitter i styret til Norsk Tipping.

    Journalisten har tidligere omtalt styrevervet, og klagen fra Bakke.

    I hver enkelt episode av «Gamblerne» blir følgende tekst lest opp:

    «Ansvarlig redaktør hos Podme er Kristin Ward Heimdal. Til info sitter Kristin Ward Heimdal i styret til Norsk Tipping. Hun har derfor ikke vært involvert i journalistiske eller innholdsmessige vurderinger til denne serien. Redaksjonsledelse fra Podme har vært under Mathias Thaulow Lysberg.»

    Under diskusjonen i onsdag var det flere som mente vervet til Ward Heimdal er problematisk for Podme. Journalist i Bergens Tidende og utvalgsmedlem Ådne Lunde sa blant annet at:

    – Jeg mener pressefolk bør være pressefolk, sa Lunde.

    PFU mener det er kritikkverdig at Ward Heimdal har satt seg selv og Podme i en dobbeltrolle som kan svekke tilliten til den redaksjonelle uavhengigheten. Bindinger oppstår naturlig også for redaktører, sa utvalgsleder Anne Weider Aasen under diskusjonen, men la også til:

    – Man trenger ikke som redaktør å aktivt sette seg i en posisjon hvor man gjør seg selv enda mer inhabil. Hvorfor er det viktig for en redaktør å sitte i styret til Norsk Tipping, spurte Weider Aasen.

    Hun sa hun stoler på redaktøren, men understreket at det er Kulturdepartementet som utnevner styret i Norsk Tipping og at det er de som fastsetter styrehonorarer.

    – Hvilke legitime spekulasjoner gir dette grunnlag for hos publikum, spurte PFU-lederen.

    På tross av krass kritikk mot Ward Heimdals dobbeltrolle konkluderte PFU – under tvil – med at Podme har håndtert saken presseetisk forsvarlig.

  • Jesper Nordahl Finsveen blir avdelingsleder i Dagbladet

    Roger Aarli-Grøndalen

    Etter å ha jobbet som vaktsjef siden i fjor høst, får Jesper Nordahl Finsveen nå nye oppgaver i Dagbladet. Hans nye stilling er avdelingsleder i nyhetsavdelingen.

    – Det er med stolthet og ydmykhet jeg vender tilbake til Dagbladets nyhetsavdeling, stedet hvor jeg først begynte min Dagbladet-karriere som praktikant i oktober 2014, etter et kort opphold på desken. Nå gleder jeg meg enormt til å bidra til at Dagbladets nyhetsdekning fortsatt skal sparke hardt fra seg. Og sørge for at den er så god, skarp og morsom som bare Dagbladets nyhetsavdeling kan være, skriver han til Journalisten.

    Jesper Nordahl Finsveen.

    De siste årene, inntil han havnet på desken i fjor høst, har Finsveen hovedsakelig jobbet med utenriks.

    Nyhetsavdelingen har to avdelingsledere, den andre er Ingrid Treborg.

    Finsveen startet sin journalistkarriere, 15 år gammel, i lokalavisen Gjengangeren i Horten. Har er journalistutdannet fra Høgskolen i Oslo og Akershus (nå OsloMet).

  • Nye tyrkiske anklager mot Joakim Medin – risikerer 27 år i fengsel

    Nils Martin Silvola

    Den svenske journalisten Joakim Medin, fra før tiltalt for fornærmelser mot president Erdogan og knytning til terrororganisasjon, får nå flere anklager rettet mot seg.

    Det melder svenske Journalisten.

    Tyrkiske påtalemyndigheter anklager nå Medin for å ha spredt terrorpropaganda. Totalt øker strafferammen for anklagene til 27 år.

    Medin, som jobber for den svenske avisa Dagens ETC, ble pågrepet i Tyrkia etter å ha dekket demonstrasjoner mot presidenten.

    Forsvarerteamet og avisas redaktør har understreket at Medin er uskyldig og kun har bedrevet journalistisk virksomhet.

  • Avisa Nordland felt i PFU for feil bruk av ordet «bannlyst»

    Mats With Greger

    Avisa Nordland hadde tidligere skrevet at en lege var «bannlyst» ved PCI-laben på Nordlandssykehuset i Bodø. Årsaken var anklager om feilvurdering av en hjertepasient, en feilvurdering som legen avviste, og som var blitt sak hos Statsforvalteren.

    I en oppfølgingsartikkel fortalte AN om en konflikt mellom Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) og Nordlandssykehuset som handlet om PCI-tilbudet. I artikkelen stod det nok engang at legen var bannlyst ved PCI-laben i Bodø.

    Klager er legen som spesielt reagerer på ordet «bannlyst». Legen mener det ikke stemmer at han var «bannlyst», men at han faktisk gikk i turnus da artikkelen ble skrevet. I tillegg mener han artikkelen er for personfokusert, og at han heller ikke fikk muligheten til å forsvare seg i oppfølgingssaken, hvor ingen av motargumentene hans fra den første artikkelen var inkludert.

    Avisa Nordland mener på sin side at det var dekning for å skrive at legen var bannlyst. Avisen mener klager også god mulighet til å uttale seg, og han avslo intervju flere ganger. Derfor ble det sitert fra legens skriftlige argumentasjon i sakspapirene, mener AN.

    Klager fikk gehør under PFU-møtet onsdag, hvor flere utvalgsmedlemmer la vekt på at ordet «bannlyst» har en veldig presis definisjon. Det var imidlertid ikke presist brukt i artiklene, mener utvalget. Samtidig mente de at belastningen for legen var stor, og at det krever ekstra presisjon i ordbruken.

    Utvalgsleder Anne Weider Aasen fremmet under diskusjonen at utvalget kanskje også burde vurdere fellelse på Vær varsom-plakatens punkt 4.1 om saklighet om omtanke. Det endte det imidlertid ikke med. PFU var likevel enige om at Avisa Nordland har brutt god presseskikk på punkt 3.2 om opplysningskontroll og 4.14 om samtidig imøtegåelse.

  • Gikk fri etter sak om Zahid Ali-søksmål

    Mats With Greger

    Saksøkere mener Gjengangeren lot Zahid Ali få komme til uimotsagt.

    Det var imidlertid ikke Pressens Faglige Utvalg (PFU) enige i onsdag.

    Nyhetsartikkelen som ble klaget inn handler om et søksmål mot komiker og forfatter Zahid Ali, der to tekstforfattere har beskyldt ham for brudd på opphavsretten i forbindelse med krimboka «Svaber». De mener de har skrevet store deler av boka.

    Klagerne er tekstforfatterne selv, som mener Gjengangeren lot Zahid Ali få komme med uimotsagte og udokumenterte påstander. De ønsket seg samtidig imøtegåelse, og mener det er bindinger mellom redaktør i Gjengangeren og Ali, blant annet fordi redaktøren hadde vært manuskonsulent i arbeidet med boka.

    Gjengangeren på sin side mener artikkelen var basert på en VG-artikkel, og at de gjenga informasjon som allerede var offentlig. I tillegg hentet de inn en kommentar fra Ali, og mener selv artikkelen er balansert.

    Redaktøren avviser at han er venn med Ali, men bekrefter at han leste gjennom et utkast til boka i 2021.

    Under diskusjonen i utvalget var det enighet om at det ikke er noen presseetiske uakseptable bindinger mellom redaktør og Ali. Flere mente at det var greit at det ikke ble opplyst om redaktørens bindinger, men:

    – De kunne ha gjort det, nyanserte utvalgsleder Anne Weider Aasen.

    Tilliten til media blir bedre om man viser åpenhet, særlig om bakenforliggende forhold, mente flere i utvalget. PFU slår også fast at artikkelen ikke inneholder sterke beskyldninger mot saksøkerne, og at de ikke hadde krav på samtidig imøtegåelse. PFU mener Gjengangeren ikke brøt god presseskikk.

  • Hard PFU-fellelse av Ságat: «Usaklig og svært rammende angrep»

    Nils Martin Silvola
    Ansvarlig redaktør Geir Wulff.

    «Et fullbyrda justismord», var tittel på en lederartikkel i avisa Ságat, som fikk Trøndelag politidistrikt til å klage avisa inn for Pressens Faglige Utvalg.

    Politidistriktet reagerte på harde anklager mot en navngitt politiadvokat som blant annet ble omtalt som å sitte med «blod på hendene» og å ha holdt tilbake viktige beviser i en sak. Klager mente også påstandene utløste samtidig imøtegåelse, men avisa avviste brudd på god presseskikk.

    Journalisten har tidligere omtalt klagen.

    Det var ingen tvil om fellelse da saken kom på PFUs bord. Ságats fremstilling av rettsbehandlingen er et åpenbart brudd på både Vær varsom-punktene 3.2 om faktasjekk og 4.14 om imøtegåelse, mener utvalget.

    I den vedtatte uttalelsen heter det også:

    «Lederartikkelen fremstår som et usaklig og svært rammende angrep, og i strid med VVP 4.1. Selv om mediene har stort rom for å publisere sterke meninger, minner PFU om at redaktører må være seg bevisst hvordan publiseringsmakten brukes, og hvordan den kan virke inn på den offentlige debatten. I en tid hvor deler av det offentlige ordskiftet preges av usaklige og sjikanøse personangrep, er dette helt sentralt.»

    Ságat blir felt for brudd på Vær varsom-punktene 3.2 om faktasjekk, 4.14 om imøtegåelse og 4.1 om saklighet og omtanke i dekning.

  • Klassekampen felt i PFU etter klage fra partileder

    Nils Martin Silvola

    Klassekampen-artikkelen «Dei håpar på fullt kaos i stortingsvalet», der fire småparti-ledere ble intervjuet, fikk Generasjonspartiet-leder Gyda Oddekalv til å klage til Pressens Faglige Utvalg.

    Oddekalv mente premissene var uklare siden hun ikke fikk vite at også andre partier skulle omtales. Hun reagerte også på tittelformuleringen, og understreket at hun aldri har uttalt at hun håper på kaos. Hun mente også at avisa ga en feilaktig fremstilling av partiets hovedsaker, at rettinger hun gjorde i sitatsjekk ikke ble tatt til følge, og ga fordreid gjengivelse av et LinkedIn-innlegg uten å opplyse at det stammet derfra.

    Klassekampen avviste brudd på god presseskikk. Om tittelen forklarte avisa at den pekte på at partigründerne er avhengige av kaos i valget for å nå opp til stortingsplass, mer enn at samtlige uttrykte at de håpet på det. Klassekampen erkjente at det burde gått klarere fram, men avviste at det innebar noe presseetisk brudd.

    Intervjuet ble forkortet av plasshensyn, og sitater klager rettet i sitatsjekken ble ikke brukt, opplyste avisa ifølge PFU-sekretariatets oppsummering. Det er ikke uvanlig praksis å gjengi innhold fra åpne sosiale medier-kontorer, påpekte avisa i tilsvaret, samt at redaksjonen har tilbudt å korrigere hvordan de refererte klager i denne sammenheng.

    Det var ikke noe premissbrudd at Oddekalv ikke ble orientert om at også andre partileder ble intervjuet til saken, og avisa må også kunne velge ut hva som fremstår som partiets hovedsaker, mente PFU.

    Men: Klassekampen hadde ikke dekning for tittelen «Dei håpar på fullt kaos i stortingsvalet», konkluderte utvalget. Ingen av de fire intervjuede partilederne ga uttrykk for at de håpet på kaos, og tittelen var derfor misvisende, mener utvalget, som feller på Vær varsom-punkt 4.4 om nettopp dekning for titler.

    Les mer om saken i PFU-basen.

  • Fredriksstad Blad innrømmet brudd på god presseskikk – felt i PFU

    Nils Martin Silvola

    Fredriksstad Blad ble felt for brudd på Vær varsom-punktene 3.2 og 4.13, om henholdsvis faktasjekk og retting av feil, da en klage fra Fredrikstad kommune ble behandlet i Pressens Faglige Utvalg tirsdag.

    Avisa skrev først at kommunedirektøren foreslå å kutte all støtte til korps og kor.

    Senere la avisa inn uttalelse fra kultursjef om at årlig driftstilskudd ville bestå, og tre dager etter første publisering kom rettelse om at forslaget handlet om støtte til konserter og kulturarrangementer.

    Avisa beklaget og innrømmet at feil burde vært rettet tidligere, og at det således var brudd på god presseskikk, i sitt tilsvar.

    PFU var enig; avisa burde gjort bedre faktasjekk og rettet raskere.

    «PFU merker seg at kommunen varslet [Fredriksstad Blad] om feilen, men at redaksjonen da bare la inn en kommentar fra kommunen til slutt i teksten. Det var ikke godt nok. Avisen skulle ha rettet den feilaktige opplysningen da kommunen tok kontakt», står det i den vedtatte uttalelsen som altså konkluderer med fellelse på to punkter.

    Les mer om saken i PFU-basen.

  • Kapital felt i PFU etter granskning av Nettavisen-podkaster

    Nils Martin Silvola

    Kapital ble klaget til Pressens Faglige Utvalg av Ole Eikeland, PR-rådgiver som også er programleder i Nettavisen-podkasten «Stavrum & Eikeland», etter en granskende artikkel om påstått rolleblanding.

    Kapital pekte på flere navngitte podkastgjester som skal ha vært kunder av Eikeland. Selv mente Eikeland at dekningen bygget på anonyme kilder, løse rykter og opplysninger som var avvist. To av eksemplene var diktet opp, mens to andre eksempler var syltynne koblinger, mente klager, ifølge PFU-sekretariatets oppsummering.

    Journalisten har tidligere omtalt både klagen og avisas tilsvar. Kapital har avvist presseetiske overtramp.

    Kapital hadde tilstrekkelig dokumentasjon for tittel og ingress, konkluderte PFU, som for øvrig mest diskuterte artikkelens kildebredde og faktasjekk under behandlingen tirsdag.

    Skarp journalistikk rettet mot enkeltperson og omfattende anonym kildebruk økte kravet til dokumentasjon og opplysningskontroll, påpekte sekretariatet i sitt forslag, og mente at også formuleringer uten tilstrekkelig forbehold trakk saken over på fellelse for brudd på Vær varsom-punkt 3.2 om kildebredde og faktasjekk.

    Dette mente flere PFU-medlemmer i utgangspunktet ble for strengt.

    PFU-leder Anne Weider Aasen mente det ikke var anonym kildebruk som ville være hovedgrunn for en eventuell fellelse.

    – Hadde de bare stoppet med tilfellene som er veldig godt dokumentert, hadde saken vært veldig enkel og ikke noe brudd. Utfordringen er at de legger til to tilfeller der det er uklart om det egentlig finnes en problematisk binding eller ikke, sa hun, og senere:

    – Har man ikke de nødvendige faktaene i boks, må man iallfall ta nødvendige forbehold.

    Til slutt var utvalget enig om fellelse på Vær varsom-punkt 3.2.

  • Kommunedirektør klaget til PFU – Brønnøysunds Avis ikke felt

    Nils Martin Silvola

    Kommunedirektør Renate Mathisen i Vevelstad kommune mente seg utsatt for en ubalansert og negativ mediedekning, etter at Brønnøysunds Avis i flere artikler refererte fra møter i kommunen der varslingssaker mot kommunedirektøren og et påstått dårlig arbeidsmiljø ble diskutert. Ingen av varslingssakene hadde ført frem.

    I sin klage til Pressens Faglige Utvalg reagerte Mathisen spesielt på bruken av anførselstegn på ordet «frikjent» i en tittel. Slik kommunedirektøren så det, ga avisen derigjennom inntrykk av at hun likevel var skyldig, heter det i PFU-sekretariatets oppsummering.

    Mathisen mente også at hun ikke fikk tilstrekkelig anledning til samtidig imøtegåelse.

    Avisa avviste presseetiske overtramp, og forklarte i sitt tilsvar bruken av anførselstegn som et språklig grep, ikke et uttrykk for ironi eller mistenkeliggjøring. Avisa mente kommunedirektøren fikk komme til orde, blant annet ved sitater fra hennes uttalelser i kommunestyret.

    PFU mener at avisen har fått frem sentrale opplysninger, og at det i flere artikler tydelig fremgår at det ikke er konkludert med kritikkverdige forhold.

    Bruken av anførselstegn ble vurdert som innenfor det presseetisk akseptable, selv om noen PFU-medlemmer var usikre på hvordan det språklige grepet egentlig ble oppfattet av leserne.

    – Det er forståelig at iallfall klageren leser det som en kommentar og som om avisa mener hun ikke egentlig er frikjent, men et presseetisk brudd tror jeg ikke det er, sa journalistrepresentant Ådne Lunde under diskusjonen.

    Avisa ble heller ikke felt for manglende mulighet til imøtegåelse, selv om utvalget førte inn at de mener avisa kunne ha kontaktet klager i flere omganger, særlig i en av artiklene hvor det ble reist spørsmål ved hennes fremtidige tillit og yrkesrolle.

    «En slik kontakt kunne bidratt til bedre balanse, jf. kildebredde i VVP 3.2. At avisen kunne tatt kontakt, betyr likevel ikke at det i dette tilfellet var presseetisk påkrevd. Etter PFUs vurdering fremstår uttalelsen som ble gjengitt ikke som en sterk faktisk beskyldning, jf. VVP 4.14, men som et hjertesukk i tilknytning til en pågående debatt, jf. VVP 4.15», står det i uttalelsen.

    PFU-leder Anne Weider Aasen mente et sitat der en politiker åpner for muligheten for oppsigelse av kommunedirektøren, var helt i grenseland hva gjelder samtidig imøtegåelse.

    Men avisa ble til slutt ikke felt for noen brudd på god presseskikk.

    Les mer om saken i PFU-basen.

  • DN ikke felt i PFU etter klage fra eiendomsselskap

    Nils Martin Silvola

    To artikler om en rettstvist i forbindelse med boligkjøp, førte til at Kubik Eiendom klaget Dagens Næringsliv til Pressens Faglige Utvalg.

    Eiendomsselskapet reagerte på flere opplysninger i artiklene, og også på bildebruk av balkonger som ikke tilhørte det omtalte byggeprosjektet.

    I den andre artikkelen skrev DN at datterselskapet var begjært konkurs, men konkursbehandlingen ble ifølge klager avlyst dagen før artikkelen ble publisert.

    Dette ble rettet i nettutgaven, men i papiravisen først etter to uker, noe som ifølge klager fikk store konsekvenser for selskapet.

    DN svarte i sitt tilsvar at de valgte å imøtekomme klagers innvendinger gjennom presiseringer i nettartikkelen, selv om de opprinnelige formuleringene ikke var i strid med god presseskikk, slik avisa så det. De påpekte også at konkursbehandlingen ble utsatt, ikke avlyst.

    Utvalget fant ikke grunn til å felle Dagens Næringsliv for brudd på god presseskikk i saken.

  • Erik Byes minnepris til Yama Wolasmal

    Nils Martin Silvola

    NRK-journalist Yama Wolasmal er årets mottaker av Erik Byes minnepris, kunngjør Protestfestivalen der prisen deles ut.

    Minneprisen deles ut av Erik Byes barn, som har valgt vinneren blant sju nominerte navn.

    Wolasmal ble nominert for sitt «fremragende, balanserte, informative og modige virke som utenriksreporter i konfliktområder», ifølge festivalen.

    Minneprisen er den ferskeste i en etter hvert lang rekke priser tildelt den profilerte journalisten og korrespondenten. I 2024 fikk han Ingrid Aunes minnepris for rapportering fra flere av verdens tøffeste konfliktsoner, samt IR-prisen. I år har han også blitt tildelt Sønsteby-prisen.

  • Svenske og norske frilansere krever at Joakim Medin løslates

    Roger Aarli-Grøndalen

    I en felles uttalelse fra frilans­organisasjonene i Sverige og Norge kreves det at den fengslede svenske journalisten Joakim Medin løslates i Tyrkia.

    Uttalelsen, som er signert av Audun Hasvik, leder for NJ Frilans, og Henrik Simonsen, leder for Frilans Riks, slår fast: «(…) journalistikk er ikke en forbrytelse. Medier er ikke terrorisme. Rapportering er ikke en fornærmelse.»

    Joakim Medin.

    Les hele uttalelsen:

    Sveriges och Norges frilansjournalister kräver att Joakim Medin släpps fri

    Denna vecka kommer vår kollega Joakim Medin att åtalas i Turkiet, för journalistik som han har bedrivit i artiklar, böcker och på sociala medier. Han anklagas för att ha förolämpat Turkiets president Erdogan och för samröre med en väpnad terrororganisation.

    Men journalistik är inget brott. Medier är inte terrorism. Rapportering är inte en förolämpning.

    Joakim Medin greps den 27 mars när han reste in i Turkiet för att på uppdrag av den svenska dagstidningen Dagens ETC bevaka protesterna mot gripandet av Istanbuls borgmästare, en av president Erdogans politiska motståndare.

    Joakim Medin är en mycket kunnig utrikesjournalist som har bevakat en rad länder i krig och konflikt. Han är också vår fackliga kollega, som ordförande i sektionen för mellansvenska frilansjournalister inom Journalistförbundet.

    Vi fackligt organiserade frilansjournalister i de svenska och norska journalistförbunden kräver att vår kollega Joakim Medin omedelbart släpps fri.

    Oslo, 28 april 2025

    Audun Hasvik, ordförande för NJ Frilans inom Norsk journalistlag
    Henrik Simonsen, ordförande för Frilans Riks inom Svenska journalistförbundet

  • Flere reagerer etter at retten lukket dørene

    Nils Martin Silvola
    NJ Vs Bodø Nu. Jon Wessel-Aas, Mads Backer-owe Vibeke Lærum. Foto: Marte Vike Arnesen 2023.
    Jon Wessel-Aas.

    Reaksjoner fra flere hold har ikke latt vente på seg, etter at Sør-Rogaland tingrett bestemte lukkede dører under Tone Ingebrigtsens vitnemål mandag.

    Tone Ingebrigtsen ba selv retten lukke dørene ved innledning av rettsdagen mandag morgen.

    Hun vitner i saken der ektemannen Gjert står tiltalt for mishandling av to av sine barn. Han nekter straffskyld.

    Svært problematisk, uttaler assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening (NR), Solveig Husøy, til Nettavisen. I samme avis problematiserer også politisk redaktør Erik Stephansen avgjørelsen.

    – Det er et tankekors når et slikt vitne kan forhandle seg til at retten setter til side siste rest av det grunnleggende prinsippet om offentlighet i rettspleien, uttaler advokat og medierettsspesialist Jon Wessel-Aas til NRK.

    Også NR-generalsekretær Reidun Kjelling Nybø, rådgiver Sindre Granly Meldalen i Norsk Presseforbund og NJ-leder Dag Idar Tryggestad uttaler seg kritisk i NRK-artikkelen.

    Nybø er blant annet kritisk til at avgjørelsen ble tatt så fort at pressen ikke fikk komme med sine synspunkter.

    I kjennelsen om lukkede dører, som Journalisten har fått tilsendt fra retten, heter det at retten oppfatter Tone Ingebrigtsens standpunkt som absolutt: «Lukkes ikke dørene vil hun ikke forklare seg.» Hun har heller ikke tidligere avgitt forklaring til politiet, påpekes det.

    En enstemmig rett kom til at «dørene må lukkes idet hensynet til sakens opplysning må gå foran prinsippet om offentlighet.»

  • Tidligere finansminister blir DR-sjef

    Roger Aarli-Grøndalen

    Bjarne Corydon er ansatt som ny generaldirektør for Danmarks Radio (DR).

    Han tiltrer 1. august, skriver DR i en pressemelding.

    Bjarne Corydon.

    – Det er et enstemmig styre som i dag med stor glede kan kunngjøre at vi har ansatt Bjarne Corydon som ny generaldirektør for DR. Med sin publisistiske erfaring, ledelsesmessige tyngde og forståelse for både det omkringliggende samfunnet og den globale virkeligheten, kunne vi ikke fått en bedre ansettelse, sier DRs styreleder Lars Gert Lose i pressemeldingen.

    Corydon er i dag ansvarlig redaktør og administrerende direktør i den danske næringslivsavisen Dagbladet Børsen.

    Han har også bakgrunn som finansminister og McKinsey-partner.

    – Jeg har vanskelig for å forestille meg en mer meningsfull oppgave og gleder meg til å møte mine nye kolleger, sier Corydon.

  • Pressen må forlate retten – dørene lukkes når Tone Ingebrigtsen vitner

    Nils Martin Silvola

    Sør-Rogaland tingrett har gått med på Tone Ingebrigtsens ønske om at hennes vitnemål i saken der ektemannen Gjert Ingebrigtsen står tiltalt, skal gå bak lukkede dører.

    Det betyr at pressen må forlate rettssalen, omtaler blant andre VG mandag formiddag.

    – Det er nok med medias fråtsing på vår bekostning. Jeg ønsker å vitne, men med lukkede dører, siterer avisa henne på fra innledningen av dagen i retten.

    Gjert Ingebrigtsen står tiltalt for mishandling av to av sine barn. Han nekter straffskyld.

  • Fikk pris for Temu-journalistikk

    Roger Aarli-Grøndalen

    Østlands-Posten, NRK og Gjengangeren stakk av med de fem prisene på årets prisfest for NJ Vestfold.

    Disse ble hedret på Grand hotell i Larvik fredag kveld, under en felles prisfest for NJ Vestfold og NJ Telemark.

    Vinneren i featurekategorien gikk til Østlands-Postens Sigrid Ringnes for saken «– Ludvik lærte oss å leve». En hjerteskjærende historie om et barn som dør av kreft fortalt godt og nært gjorde juryen svært berørt.

    Prisen for beste nyhetssak gikk til Gjengangerens Torgeir Lorentzen for hans «follow the money»-prosjekt om Bastøferga. Juryen lot seg imponere av hans utholdenhet og presisjon.

    Vinneren av beste foto/video var Fredrik Pedersen i NRK Vestfold og Telemark. Han fanget et øyeblikk på et folkemøte om en barnehagestrid der følelsene tok overhånd.

    Åpen klasse ble kuppet av Østlands-Posten for arrangementet «Mester i eget liv» med Dag Erik Pedersen og sakene som fulgte. Siw Nakken og Eirik Haugen berømmes for å ha satt søkelys på psykisk helse blant unge.

    Selve hovedprisen gikk til NRKs Veslemøy Prøis for hennes undersøkelser av billigvarer fra Temu. Juryen var særlig imponert av hvordan bilder, video og en tekst som oser av overskudd spiller sammen.

    Eirik Haugen, Siw Nakken, Veslemøy Prøis og Torgeir Lorentzen.
  • Hedret den beste journalistikken i Telemark

    Roger Aarli-Grøndalen

    Fredag kveld var det klart for utdelingen av NJ Telemarks journalistpriser for 2024.

    Vinneren av hovedprisen, NJ Telemarks journalistpris, gikk til Vigdis Hella og Sindre Thoresen Lønnes i NRK Telemark for featuresaken «Nicklas ble bare 14».

    Om vinneren, skriver juryen blant annet at:

    «Journalistene har klart å belyse et stort samfunnsproblem og hvordan det rammer både familie og lokalsamfunn.»

    De andre vinnerne er:

    Beste nyhetssak går til Sondre Lindhagen Nilssen i Kragerø Blad for saken «Kommunedirektørens fall».

    Beste feature går til Stian Wåsjø Simonsen og Sindre T. Lønnes i NRK Telemark for saken om «Kirkebrannen i Porsgrunn».

    Beste foto går til Fredrik Pedersen NRK Telemark for bildeserien om «Fred som vil jobbe».

    Åpen klasse går til Elisabeth Løsnæs, Torbjørn Tungesvik, Stian Kittilsen og Tom Erik Holland i Telemarksavisa for artikkelen «På innsiden av en rekrutteringsbase for kriminell ungdom».

  • Halvparten av podkast­lyttingen skjer på Spotify

    Roger Aarli-Grøndalen

    Norsk mediebarometer 2024, som ble lagt fram rett før påske, viser at 18 prosent av befolkningen hører på podkast i løpet av en gjennomsnittsdag.

    Over halvparten av podkastlytterne hører på podkast gjennom Spotify i 2024, deretter kommer NRK Radio. med en lytterandel på 33 prosent.

    Dette er de tjenestene som brukes av flest podkastlyttere:

    1. Spotify (53 prosent)
    2. NRK Radio (33 prosent)
    3. YouTube (17 prosent)
    4. Podme (16 prosent)
    5. Apple podkast (13 prosent)
    6. Podimo (8 prosent)
    7. Google Podkast (3 prosent)
  • Mina Liavik Karlsen blir ny PFU-rådgiver

    Roger Aarli-Grøndalen

    Mina Liavik Karlsen er ansatt i Norsk Presseforbund. Hun kommer fra stillingen som gravesjef i Aftenposten, og har også bakgrunn blant annet som nyhetsredaktør i E24 og faktasjekker i Faktisk.

    I PFU-sekretariatet vil hun gå inn i teamet på fire som jobber med presseetikk og håndterer alle klager til PFU, skriver Norsk Presseforbund i en pressemelding.

    – Jeg har vel i ti år tenkt at jeg på et eller annet tidspunkt har lyst til å jobbe med PFU. Nå kom det en sjanse, og jeg er veldig takknemlig for å få muligheten. Jeg gleder meg til å jobbe enda mer med etikk, på en litt annen måte enn jeg har gjort til nå. Det blir både faglig utfordrende og interessant, sier Karlsen.

    Mina Liavik Karlsen.

    Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund legger til:

    – Mina har en særlig spisskompetanse på presseetikk fra flere journalist- og lederjobber. Jeg er sikker på at hun vil styrke det viktige PFU-arbeidet fremover. Vi gleder oss stort til at hun starter hos oss over sommeren.

    Karlsen overtar rådgiverstillingen etter Ingrid Nergården Jortveit, som begynner som nestleder i Fagpressen.

  • Trump har sagt ja til intervju med The Atlantic-redaktør

    Roger Aarli-Grøndalen

    President Donald Trump har takket ja til å la seg intervjue av Jeffrey Goldberg, sjefredaktøren i The Atlantic som i slutten av mars ved en feil ble lagt til i en Signal-gruppechat hvor flere toppfolk fra Trump-administrasjonen delte gradert informasjon og diskuterte militære planer mot Houthi-militsen i Jemen

    Det er CNN som melder dette.

    På Truth Social skriver Trump at han vil stille til intervjuet «av nysgjerrighet» og «som en konkurranse» med seg selv. Han hevder videre at samtalen vil gi ham mulighet til å vurdere om The Atlantic kan skrive en sannferdig historie om ham.

    «Er de i stand til å skrive en rettferdig historie om 'TRUMP'? Slik jeg ser det, hva kan være så ille – JEG VANT,» skriver presidenten.

    Trump legger til at han hadde fått vite at intervjuet vil inngå i en lengre reportasje med tittelen «The Most Consequential President of this Century».

  • Trump ber Murdoch sparke «falsk meningsmåler»

    Roger Aarli-Grøndalen

    «Donald Trumps av-og-på-forhold til Rupert Murdoch er igjen i trøbbel», skriver nyhetsbrevet Status.

    Torsdag gikk Trump til angrep på Murdoch og Fox News etter at kanalen publiserte en meningsmåling som viste at presidentens oppslutning etter de første 100 dagene har falt til et lavere nivå enn noen annen president i nyere tid.

    «Rupert Murdoch har fortalt meg i årevis at han skal kvitte seg med sin Fox News, Trump-hatende, falske meningsmåler, men han har aldri gjort det,» raste Trump på Truth Social.

    «Denne ‘meningsmåleren’ har tatt feil om meg og MAGA i årevis», la han til.

    Trump fortsatte deretter med å angripe Murdoch-eide Wall Street Journal, som har kritisert hans tollpolitikk:

    «Når han først er i gang, burde han begynne å gjøre endringer i det Kina-elskende Wall Street Journal. Det suger!!!»

  • Nytt mediekonsern saksøker OpenAI

    Roger Aarli-Grøndalen

    Ziff Davis, eier og utgiver av nesten 50 ulike nettaviser, har gått til søksmål mot KI-giganten OpenAI, skriver New York Times.

    Blant nettavisene Ziff Davis utgir er Mashable, PCMag og Lifehacker, og nærmere 300 millioner unike brukere er innom de ulike publikasjonene til det amerikanske mediekonsernet hver måned.

    I søksmålet hevder Ziff Davis at OpenAI har krenket utgiverens opphavsrett og utvannet dets varemerker ved å trene sine kunstig intelligens-modeller på deres innhold og generere svar gjennom sin populære ChatGPT-chatbot basert på dette innholdet.

    New York Times har også saksøkt OpenAI, mens Schibsted Media og Washington Post har valgt å inngå avtaler med KI-selskapet.

  • Inntektene vokser for Morgenbladet

    Roger Aarli-Grøndalen

    Morgenbladet økte inntektene med cirka 16 millioner kroner i fjor. Det viser foreløpige regnskapstall som Journalisten har fått innsyn i fra mediehusets pressestøttesøknad.

    Driftsinntektene for 2024 endte på cirka 128,2 millioner kroner, mens driftskostnadene ble cirka 115 millioner kroner.

    Morgenbladet fikk en kraftig økning i pressestøtten i fjor, 4,3 millioner mer enn i 2023. Noe som tilsvarer 19,2 prosent.

    Mediehusets driftsresultat endte på 13,6 millioner kroner, cirka 600.000 bedre enn året før.

    – Vi har lykkes godt de siste årene med å lage en avis som tilbyr dybde, analyse og egenartet innhold. Det gjør Morgenbladet til et etterlengtet alternativ - eller supplement - til de mer øyeblikksdrevne nettavisene. I hvert fall viser det seg å være en lønnsom forretningsmodell, skriver sjefredaktør Sun Heidi Sæbø til Medier24, som omtalte tallene først.

    Morgenbladet eies av Mentor Medier. Foreløpige regnskapstall for søsteravisene Dagsavisen og Vårt Land, viser for førstnevnte et underskudd på cirka 11 millioner, mens Vårt Land fikk et driftsresultat på rett under 2,8 millioner.

    Sun Heidi Sæbø.
  • Jo Straube går til Forsvarets forum

    Roger Aarli-Grøndalen

    Jo Straube er ansatt som fotojournalist i Forsvarets forum.

    Jo Straube.

    – Jeg er veldig glad for at Jo skal starte hos oss. Han er en utrolig dyktig visuell historieforteller, som mestrer både løpende nyheter og mer dyptgående reportasjer. Det er gull for oss, sier Anne Karin Pessl-Kleiven, ansvarlig redaktør i Forsvarets forum i en pressemelding.

    Straube har over ti års erfaring som fotojournalist. Han har jobbet for blant annet Dagens Næringsliv, VG, Bergens Tidende, Dagbladet Magasinet, New York Times og Politiken.

    – Jeg kan ikke se for meg en mer spennende tid å begynne i Forsvarets forum. Siden 2021 har jeg fått gleden til å utvikle meg i ulike jobber i Fagpressen, og jeg ser veldig fram til å bli en del av en så proff redaksjon som Forsvarets forum, sier Straube.

    Han starter 28. april.

  • Vitner med referatforbud i Ingebrigtsen-saken

    Nils Martin Silvola

    Et vitne ansatt i barnevernet vitner torsdag i saken der Gjert Ingebrigtsen står tiltalt for mishandling av to av sine barn.

    Dette vitnemålet blir gjennomført med referatforbud for pressen, skriver Stavanger Aftenblad.

    Pressen skal ha levert klage på avgjørelsen i går, uten at dette førte fram.

    Gjert Ingebrigtsen nekter straffskyld i saken.

  • Stian Barsnes-Simonsen blir kommunikasjonssjef i Medietilsynet

    Nils Martin Silvola

    Stian Barsnes-Simonsen er ny kommunikasjonssjef i Medietilsynet, melder tilsynet i en pressemelding.

    Barsnes-Simonsen kommer fra Snakk Kommunikasjon (tidligere Nordic Screens), hvor han de siste ni årene har hatt ulike lederstillinger. Han har tidligere vært både journalist, konseptutvikler og profilert programleder hos både NRK og TV 2.

    – Jeg har et sterkt engasjement for Medietilsynets samfunnsoppdrag, og gleder meg stort til å bidra til å løfte både samfunnsrelevans og synlighet ytterligere, sier han selv i meldingen.

    – Stian har svært relevant erfaring, ikke minst med å utvikle kommunikasjonskonsepter som treffer barn og unge, som er en viktig målgruppe for Medietilsynet. Jeg er veldig glad for at han har takket ja til den viktige jobben som kommunikasjonssjef hos oss, sier direktør Mari Velsand.

    Barsnes-Simonsen starter i sin nye stilling i Medietilsynet 4. august.

  • Politidistrikt klager til PFU – disse sakene skal opp på neste møte

    Nils Martin Silvola

    Når Pressens Faglige Utvalg (PFU) igjen samles tirsdag 29. april, skal de blant annet forholde seg til en klage fra Trøndelag politidistrikt mot avisa Ságat.

    Journalisten har tidligere omtalt klagen mot en lederartikkel med tittel «Et fullbyrda justismord». Klagen gjaldt særlig påstander mot en politiadvokat i politidistriktet.

    Flere offentlige myndigheter står bak PFU-klage som skal behandles på møtet. Fredrikstad kommune har sendt klage mot Fredriksstad Blad mens kommunedirektør Guri Ulltveit-Moe i Lillesand kommune har klaget inn Lillesands-Posten.

    Åpne saker:

    Lukkede saker:

    • NN mot Nordlys
    • NN mot iFinnmark/Finnmarken
    • NN mot Finnmarksposten

    De åpne sakene blir strømmet her på Journalisten. Møtet starter klokka ni.

  • Kampanje blir medeier i rekrutteringsselskap

    Roger Aarli-Grøndalen

    Haakon Dahl starter opp rekrutteringsselskapet Recruiter og får nettavisen Kampanje med seg på laget gjennom investeringsselskapet Kampanje Invest.

    Dahl har blant annet bakgrunn som byråleder i reklamebyrået Kitchen og senere Chief Comms i kommunikasjonskonsernet Publicis Norway.

    – Min erfaring er at rekrutteringsprosesser ofte har vært unødvendig kompliserte og trege og jeg har derfor sett behovet for et selskap som er mer fleksibelt og mer transparent for kunden, sier Dahl i en pressemelding.

    Også tidligere rådgiver fra rekrutteringsbyrået Teft, Marte Palm Steen, er med på oppstarten av det nye rekrutteringsselskapet. Palm Steen er allerede i gang med et oppdrag for TV 2.

    Haakon Dahl og Marte Palm Steen starter opp rekrutteringsselskapet Recruiter og får med seg Nina Gade Tenvik og Knut Kristian Hauger fra Kampanje med på eiersiden.

    – Recruiter skal sørge for at oppdragsgiverne finner de beste kandidatene og kandidatene de mest spennende jobbene, og vi er allerede i gang med flere spennende oppdrag for noen av medie- og kommunikasjonsbransjens viktigste selskaper, sier Steen.

    Driften av Recruiter skal foregå på trygg avstand fra det redaksjonelle produktet til Kampanje.

    – Det vil være tette skott mellom journalistikken som produseres i Kampanje og arbeidet som gjøres i Recruiter. For å tydeliggjøre dette har vi derfor lagt eierskapet i Recruiter i Kampanje Invest. Samtidig er det viktig at Kampanje hver dag jobber for å sikre finansieringen av journalistikken vår, og hvis vi med denne satsingen kan gi den redaksjonelle virksomheten vår ende større økonomiske muskler. er det ingenting som er bedre enn det, sier ansvarlig redaktør og daglig leder i Kampanje, Knut Kristian Hauger.

    Kommersiell leder og forretningsutvikler i Kampanje, Nina Gade Tenvik, legger til:

    – Vi har lenge snakket om å starte opp et rekrutteringsselskap i Kampanje, så da Haakon Dahl tok kontakt med oss, viste det seg fort at vi Recruiter og Kampanje hadde tenkt mange av de samme tankene.

  • Fikk ikke medhold i krav om fast ansettelse i Strix

    Marte Vike Arnesen

    Det var i slutten av mars at produksjonsselskapet Strix møtte en tidligere midlertidig ansatt i Oslo tingrett.

    Mannen, med støtte fra NJ-advokatene Elin Nykaas og Mads Backer-Owe, fremsatte krav om fast ansettelse og erstatning for både økonomisk tap og ikke-økonomisk skade for sakens belastning.

    NJs advokater Elin Nykaas Mats Backer-Owe.

    Kravet ble avslått av Strix. De mente på sin side at mannens arbeid var av midlertidig karakter, at han var lovlig midlertidig ansatt, og at han derfor verken hadde krav på fast ansettelse eller erstatning.

    Retten, som skulle vurdere om de midlertidige ansettelsene av mannen var i strid med arbeidsmiljøloven, har nå kommet frem til under dissens, at den midlertidige ansettelsen var lovlig og at det derfor heller ikke er grunnlag for kravet om erstatning.

    Strix har dermed fått medhold fullt ut og har derfor også følgelig krav på full erstatning for sine sakskostnader på kr 356 600 eks. mva, står det i dommen.

    Mannen og NJs advokater er uenige i resultatet.

    – Vi noterer oss at dommen er avsagt under dissens. Vi skal nå gå nøye gjennom dommen, før vi tar stilling til om den skal ankes, sier Backer-Owe til Journalisten.

    Om de likevel ikke skulle velge å anke er det til slutt NJ som tar ansvaret for å betale saksomkostningene.

    Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

  • Joakim Medin tiltalt i Tyrkia – risikerer tolv års fengsel

    Nils Martin Silvola

    Den svenske journalisten Joakim Medin er tiltalt i Tyrkia, melder den svenske avisa Dagens ETC.

    Medin ble fengslet etter å ha dekket demonstrasjoner mot president Erdogan, og siktet for terrorhandlinger og fornærmelser av presidenten.

    Allerede neste uke skal en domstol i Ankara behandle anklagen om fornærmelser mot presidenten, med tre års strafferamme. Medin risikerer tolv års fengsel hvis han blir dømt på alle punkter i tiltalen.

    Sjefredaktør Andreas Gustavsson i Dagens ETC, der Medin jobber, uttaler til egen avis:

    – Jeg kan bare gjenta at han er en journalist som har utført journalistikk. Joakim er ikke en forbryter, absolutt ikke terrorist. Jeg tror han selv ser fram til å få saken sin prøvd, rett og slett fordi han er uskyldig.

    Den tyrkiske advokaten Veysel Ok, som er del av Medins forsvarerteam, sier til samme avis at handlingene som presenteres som lovbrudd i tiltalen utelukkende består av Medins journalistiske virksomhet som intervjuer, reiser og sosiale medier-innlegg gjort med journalistisk formål.

    – Slik virksomhet anses ikke som lovbrudd – verken i Tyrkia eller i Sverige, sier Ok.

  • Slik skal NRKs nye hovedkontor se ut

    Marte Vike Arnesen

    De siste månedene har tre arkitektteam konkurrert om å tegne og utvikle NRKs nye hovedkontor på Normannsløkka i Oslo. I dag ble det kjent at det er Nordic Office of Architecture med Arup Architecture og Rodeo Arkitekter med konseptet «Sirkulær» som innstilt som vinner av arkitektkonkurransen.

    Det melder NRK i en pressemelding.

    Konseptet «Sirkulær» av Nordic Office of Architecture med Arup Architecture og Rodeo Arkitekter er innstilt som vinner av konkurransen.

    Etter en grundig vurdering var det en enstemmig jury som stilte seg bak løsningsforslaget.

    – Det var forslaget som svarte best på vårt behov og konkurransens tildelingskriterier sier kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen som også har vært med på juryeringen av konkurransen.

    – Det har vært en spennende og krevende oppgave å vurdere forslagene fra så anerkjente og renommerte arkitekter. . Løsningen fremstår god, robust, åpen og inviterende. Vi mener dette konseptet gir oss de beste forutsetningene for å lykkes som et samlet og slagkraftig mediehus i fremtiden, sier Fürst Haugen i pressemeldingen.

    Planforslaget er under behandling, og innflytting er planlagt i løpet av 2029.

  • BT omorganiserer – kutter lederstillinger

    Roger Aarli-Grøndalen

    Flere lederstillinger kuttes og nye opprettes når Bergens Tidende omorganiserer, skriver mediehuset i en pressemelding.

    – Vi presenterte en ny strategi tidligere i vinter og gjør nå flere organisatoriske grep for å lykkes med å nå målene våre. Vi styrker breaking ytterligere og samler publiseringsleddet i redaksjonen. I tillegg styrker vi blant annet utviklingsmiljøet for å møte nye medievaner og sikre innovasjon, sier sjefredaktør Trond Olav Skrunes i pressemeldingen.

    Trond Olav Skrunes.

    Der BT før var organisert i dedikerte faggrupper, er nå områdene slått sammen i større avdelinger.

    – Gruppenes oppdrag er mer vektlagt i organiseringen. Målet er også å redusere sårbarheten og øke fleksibiliteten, sier Skrunes.

    Som følge av omorganiseringen vil det også bli endringer i den overordnede ledelsen i BT.

    Liv Skotheim (47) går ut av redaktørkollegiet og inn i en nyopprettet rolle som stabssjef i BT. Hun kommer fra rollen som redaksjonssjef, og vil fortsatt være en del av ledergruppen i BT.

    Skotheim har jobbet i BT siden 2011 der hun har hatt en rekke lederroller.

    Jens Kihl.

    Jens Kihl (39) slutter som kulturredaktør i BT, etter 3,5 år i stillingen. Under arbeidet med organisasjonsprosjektet signaliserte Kihl at han ønsket å jobbe tettere på den utøvende journalistikken, skriver BT.

    Kihl går dermed ut av redaktørkollegiet i BT.

    – Jens har vært en drivende kraft i BT, og han var ønsket med videre i ledelsen. Samtidig har jeg stor forståelse og respekt for hans beslutning. Vi er glade for at Jens fortsetter i BT. Han vil kunne bekle flere roller i den nye organisasjonen, sier Skrunes.

    Kihl blir ikke erstattet i rollen som kulturredaktør, men det vil bli lyst ut en ny stilling som kulturkommentator i BT.

    Redaktørkollegiet i BT vil nå bestå av nyhetsredaktør Liv Solli Okkenhaug, politisk redaktør Eirin Eikefjord og utviklingsredaktør Jan Stian Vold i tillegg til sjefredaktør.

    BT lyser nå ut flere nye lederstillinger internt. Planen er at ny organisasjon skal være på plass før sommerferien.

  • Tidligere Dagsavisen-redaktør har fått ny jobb

    Roger Aarli-Grøndalen

    Andreas Haaland-Carlsen, som frem til nyttår var sjefredaktør og administrerende direktør i Dagsavisen, går til Spinner Kommunikasjon.

    Haaland-Carlsen blir partner og rådgiver i kommunikasjonsbedriften Rino Andersen etablerte i 2018.

    Før han gikk til Dagsavisen, var Haaland-Carlsen sjefredaktør i Sol. Han har også bakgrunn fra blant annet Dinside.no, Egmont-eide Klikk.no og Drammens Tidende.

    – Vi har begge bred erfaring fra medieledelse og nyhetsledelse. Samtidig utfyller vi hverandre. Jeg er glad for å ta inn Andreas som partner og ser fram til at vi igjen skal jobbe sammen, sier Andersen i en pressemelding.

    Partnerne kjenner hverandre godt. Tidlig på 2000-tallet jobbet de nært sammen i Drammens Tidende og Røyken og Hurums Avis.

    – Andersen har bygget opp en solid bedrift som leverer gode tjenester. Det ønsker vi å sette enda mer fart på, sier Haaland-Carlsen.

    Andreas Haaland-Carlsen.
  • Sarah Palin tapte mot New York Times

    Roger Aarli-Grøndalen

    En føderal jury i Manhattan har funnet at New York Times ikke er ansvarlig for å ha ærekrenket tidligere Alaska-guvernør Sarah Palin i en lederartikkel fra 2017, melder Reuters.

    Dette er Palins andre nederlag i retten mot avisen, etter at en føderal ankedomstol opphevet en tidligere frifinnelse og beordret ny rettssak. Juryen brukte rundt to timer på å nå sin avgjørelse etter en ukes rettsforhandlinger.

    Palin, som også var Republikanernes visepresidentkandidat i 2008, saksøkte avisen og dens daværende leder for meningsstoff, James Bennet, for en artikkel som feilaktig antydet at hun kunne ha oppildnet til en masseskyting i Arizona i 2011. New York Times rettet feilen og publiserte en unnskyldning bare 14 timer etter at lederen ble publisert.

    Palin og hennes advokater har foreløpig ikke kommentert om de vil anke saken videre.

  • VG beklager – meldte at dronningen er død

    Nils Martin Silvola

    I forbindelse med en direktesending kom VG i skade for å melde at dronning Sonja er død, i en melding som lå ute i noen få sekunder.

    Avisa har tirsdag lagt ut en beklagelse.

    Meldingen skyldtes en intern feil, heter det i beklagelsen til Slottet. Meldingen skal ha vært synlig på skjermen som en undertekst i en tv-sending om en annen nyhetssak.

    Dronningen ble mandag innlagt på Rikshospitalet, men utskrevet tirsdag.

    – Dette er en svært uheldig feil, og vi er fryktelig lei oss for hendelsen. Vi har beklaget direkte til Slottet og vi beklager overfor seerne våre, uttaler nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken i VGs beklagelse.

    VG er allerede i gang med å gå opp rutiner for å hindre at noe lignende kan skje igjen, opplyser nyhetsredaktøren.

  • Benjamin Nordtømme fast ansatt i FinansWatch

    Nils Martin Silvola

    Benjamin Nordtømme (26) er fast ansatt som journalist i FinansWatch, melder Watch Media.

    Nordtømme har jobbet som vikar i FinansWatch i et års tid, og ble fast ansatt før påske.

    – Det er motiverende at Watch Media vil satse på meg og den kritiske, uavhengige journalistikken. Jeg gleder meg til å fortsette blant dyktige kolleger i FinansWatch, der vi er et knallgodt team, sier Nordømme selv i meldingen.

    Nordtømme har bakgrunn fra Radio Nova og som frilanser på film- og tv-produksjoner, og har en master i samfunnsøkonomi fra Universitetet i Oslo.

    Benjamin Nordtømme.
  • Hans Fredrik Dahl er utnevnt til ridder

    Roger Aarli-Grøndalen

    Professor Hans Fredrik Dahl er utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin betydelige innsats for norsk samfunnsliv.

    Hans Fredrik Dahl.

    Dahl har hatt en sentral rolle i norsk offentlighet i over seksti år, både som forfatter, forlagsredaktør, journalist, avisredaktør og medieprofessor. Blant annet som kulturredaktør i Dagbladet, professor ved Universitetet i Oslo, og professor II ved BI og Høgskolen i Volda.

    – Den betydningen Dahl har hatt for vår forståing av mediene, er ganske avgjørende. Han er en av de virkelig store på feltet i Norge, sier Rolf Werenskjold, professor i medievitenskap ved Høgskulen i Volda, til skolens nettside.

Powered by Labrador CMS