Nyhetsstudio

Smått og stort fra medieverdenen.

  • Underskudd for Bodø Nu

    Mats With Greger

    Bodø Nu endte fjoråret med driftsunderskudd på 2,4 millioner. Det er ned 1,6 millioner kroner fra året før. Det skriver Medier24. Årsregnskapet for 2023 viser en nedgang i omsetning på nesten 10 prosent.

    – Det var et krevende år i Bodø Publishing i 2023. Flere faktorer spilte inn: ustabilitet rundt drift og ledelse, et svakt annonsemarked, kostnader knyttet til rettssaken om sitatrettigheter og nedskrivninger ble også belastet fjorårsregnskapet. Egenkapitalen i selskapet er etter nedskrivningen fortsatt tilfredsstillende, sier styreleder Ole Morten Ona Ringdal til Medier24.

  • BBC kutter 500 årsverk

    Mats With Greger

    Den britiske kringkasteren BBC skal spare 200 millioner pund frem mot mars 2026. Det tilsvarer nærmere 2,9 milliarder norske kroner.

    Det melder The Guardian. Også danske Journalisten omtaler saken, som innebærer at BBC må nedbemanne med 500 årsverk.

    De seneste årene har BBC drevet med større og større underskudd, og ifølge danske MediaWatch forventes et underskudd på 492 millioner pund i 2025. Det tilsvarer over 7 milliarder norske kroner.

  • Fredrik Ranheim Lange blir konstituert redaktør i Hitra-Frøya

    Mats With Greger

    Fredrik Ranheim Lange (32) blir konstituert som ansvarlig redaktør i Hitra-Frøya når Lena Jørgensen går ut i svangerskapspermisjon i høst. Det kommer frem i en pressemelding. Lange kommer fra jobb som frontsjef og reportasjeleder i avisa Nationen i Oslo.

    – Vi er svært glad for å få Fredrik inn i redaktørrollen i Hitra-Frøya i Lenas fravær, sier styreleder i Hitra-Frøya Lokalavis, Henning Johansen, i pressemeldingen.

  • Meldte om månelandingen før den skjedde

    Mats With Greger

    Da den danske avisen Berlingske skulle dekke månelandingen natt til 21. juli for 55 år siden, tok de en sjanse. Det skriver avisen selv.

    Nå kommer de med det de kaller en litt pinlig innrømmelse. For med tittelen «Første mænd står på en fremmed klode» gikk avisen i trykken natten månelandingen skjedde.

    «Armstrong gik på Månen i nat efter dramatisk landing» fortsetter det på forsiden av avisen som ble trykket tilbake i 1969. Det stemte imidlertid ikke, innrømmer Berlingske nå. Månelandingen skjedde nemlig én og en halv time etter avisen ble sendt til trykk.

  • Aftenposten legger ned Si;D

    Mats With Greger

    Aftenpostens debattside for unge Si;D legges ned. Det bekrefter kulturredaktør Cecilie Asker overfor Medier24.

    – Si;D var Norges første debattside for ungdom og har siden 2005 vært et viktig forum for ung debatt. Men Si;D ble skapt i en tid før sosiale medier var en realitet, og hvor papiravisen fortsatt var den viktigste plattformen. Brukervaner har endret seg siden den gang, og det må vi også, sier Asker til Medier24.

  • Globalt dataproblem rammer medier

    Nils Martin Silvola

    En feil i en oppdatering i programvaren til sikkerhetsselskapet Crowdstrike, som beskytter brukere over hele verden mot dataangrep, skaper enorme problemer på verdensbasis fredag.

    Også nyhetsmedier er rammet, oppsummerer VG:

    Rikskringkasteren ABC og Sky News Australia melder om store problemer. Den britiske kringkasteren Sky News får ikke sendt direkte, skriver avisa.

  • Gerskovich-dom i dag: Ber om 18 års fengsel

    Nils Martin Silvola

    Russisk påtalemyndighet ber om 18 års fengsel for den spionasjetiltalte Wall Street Journal-journalisten Evan Gerskovich, melder Reuters.

    Gerskovich ble pågrepet i Russland og anklaget for å jobbe på oppdrag for CIA. Dette avvises av Gerskovich, arbeidsgiveren og amerikanske myndigheter.

    Dom i saken skal etter planen kunngjøres i dag, fredag 19. juli.

  • Følger opp «rampete skrivekurs»: – Skriv noe ingen har lest

    Nils Martin Silvola

    I 2023 holdt journalist Karl Eirik Haug «lær å skrive rampete»-kurs hos Institutt for Journalistikk (IJ).

    Til høsten følger han opp med et nytt kurs: «Skriv noe ingen har lest».

    «Vi skal få leseren til å våkne ved å droppe selvfølgeligheter for å rydde plass til nye tanker. Jobben er å få intervjuobjekter og andre kilder til å ytre noe de ikke har sagt før – i hvert fall ikke til andre journalister», beskriver IJ om kurstilbudet.

  • Svarttrost øker inntektene – men årsresultatet i minus

    Nils Martin Silvola

    Podkast-produksjonsselskapet Svarttrost hadde 6,1 millioner kroner i inntekter i 2023, opp fra 3,7 millioner i 2022, omtaler Medier24.

    Samtidig har kostnadene også økt, og årsresultatet for 2023 endte på minus 1,9 millioner, mot minus 1,5 millioner året før.

    Målet er å gå med overskudd 3-5 år etter lanseringen av egen abonnementsbase i 2022, opplyser styreleder Martin Kværnstuen.

    – For vår del har 2023 vært et bra år i den forstand at alle pilene vi følger med på peker i riktig retning, sier han til avisa.

  • NRK- og TV 2-profil Anders Hoff er død

    Nils Martin Silvola

    Journalist Anders Hoff er død, 76 år gammel.

    I en nekrolog publisert hos Aftenposten nevnes at Hoff startet i Akershus Amtstidende, og etter utdanning jobbet i Dagbladet.

    Etter hvert gikk Hoff til jobb i NRK Dagsrevyen.

    Hoff avsluttet yrkeskarrieren som redaksjonssjef og opplæringsleder i nyhetsredaksjonen i TV 2.

  • Fremskynder høring i Gerskovich-saken

    Nils Martin Silvola

    Den neste høringen i rettssaken mot den spionsiktede Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich, som var planlagt til august, er fremskyndet til torsdag 18. juli, skriver NTB.

    Avgjørelsen skal ha blitt tatt etter forespørsel fra Gershkovichs forsvarer.

    Gerskovich har sittet fengslet i Russland siden mars i fjor, anklaget for å jobbe på oppdrag for CIA. Dette avvises av både ham selv, Wall Street Journal og amerikanske myndigheter.

    Rettssaken har pågått siden 26. juni.

  • Pakistansk journalist skutt og drept

    Nils Martin Silvola

    Den pakistanske lokaljournalisten Hassan Zeb ble søndag skutt og drept av ukjente gjerningspersoner i provinsen Khyber Pakhtunkhwa.

    Det melder flere medier, blant annet Arab News.

    Dette er det andre journalistdrapet i området på under en måned; i juni ble journalisten Khalil Jibran også skutt og drept, ifølge avisa.

    Ingen grupper skal ha påtatt seg ansvaret for drapene.

  • Adressa tilbake i pluss

    Roger Aarli-Grøndalen

    Adresseavisen endte fjoråret med et driftsresultat på 18 millioner kroner, skriver Medier24.

    Det er en kraftig forbedring fra året før, hvor mediehuset avsluttet året med et negativt driftsresultat på 14,8 millioner kroner.

    Avisen økte inntektene fra 497 millioner kroner i 2022 til 499 millioner i 2023. Samtidig sank salgsinntektene fra 447 millioner til 442 millioner, skriver Medier24.

    – Fjoråret var et bra abonnementsår, hvor vi hadde en fin utvikling i abonnement og spesielt en sterk digital vekst. Det hjelper resultatet, sier administrerende direktør i Adresseavisen, Tove Nedreberg, til Medier24.

  • Ragnar Larsen er død

    Roger Aarli-Grøndalen

    Ragnar Larsen er død etter en tids sykdom, melder Radio Haugesund. Larsen ble 80 år gammel.

    «Larsen var en mann med sterke meninger, og han var ikke redd for å ta et standpunkt. Han var en engasjert forkjemper for ytringsfrihet og et levende lokalsamfunn. Han vil bli husket for sin skarpe intellekt, sitt humor og sitt store hjerte», skriver Radio Haugesund.

    Fra 1979 og 1988 var Larsen ansvarlig redaktør i Nordlands Framtid, avbrutt av en periode som pressemedarbeider ved den norske FN-delegasjonen i New York.

    Han kom til Bodø fra Oppland Arbeiderblad hvor han jobbet som journalist. Han har også vært vært redaktør for Arbeidets Rett og banksjef i Nordlandsbanken, skriver Nordlands Framtid.

    Etter perioden i Nordlandsbanken forflyttet Larsen seg til Haugesund og Haugesunds Avis, hvor han tok over som ansvarlig redaktør i 1997. Der var han redaktør i fem år.

    På 70-tallet var Larsen aktiv i Norsk Journalistlag, senere satt han i styret til Norsk Presseforbund og han ledet også i mange år Nordnorsk Redaktørforening.

  • Svekket tillit til mediene på Stortinget

    Roger Aarli-Grøndalen

    I en anonym spørreundersøkelse har NRK spurt de folkevalgte på Stortinget hva de mener om mediene. Sju av ti svarer at de har fått svekket tillit til mediene de siste fem årene.

    102 av 169 stortingsrepresentanter svarte på undersøkelsen.

    – Dette er et stort problem og det er drepende for media, sier Carl I. Hagen (Frp) til NRK.

    – Det tyder på at stortingspolitikerne ikke alltid er helt fornøyde med media, mener Sofie Marhaug (R).

    Øystein Mathisen (Ap) sier resultatene er grunn til bekymring.

    – Det er sjelden et godt tegn når tilliten faller.

  • Ber Israel slippe inn journalister

    Roger Aarli-Grøndalen

    En rekker medier har sendt et felles brev til israelske myndigheter hvor de ber om at journalister får tilgang til Gazastripen. Blant mediene som har signert brevet, finner vi Associated Press, Agence France-Presse, BBC, CNN, The Guardian, New York Times og Washington Post.

    I brevet påpekes det at ingen uavhengige medier har fått tilgang til Gaza siden krigens start, noe som øker presset på lokale journalister og skaper et rom for at feil- og desinformasjon får blomstre.

    «Mer enn 100 journalister har blitt drept siden krigens start, og de som er igjen jobber under ekstremt depriverte forhold. Resultatet er at informasjon fra Gaza blir stadig vanskeligere å få tak i, og de rapportene som slipper gjennom blir gjentatte ganger stilt spørsmål ved angående deres sannferdighet», står det blant annet i brevet som ble koordinert av Committee to Protect Journalists.

  • Washington Poster bygger klima-chatbot

    Roger Aarli-Grøndalen

    Washington Post lanserte denne uka en ny KI-drevet chatbot som svarer på brukerspørsmål om klima. Svarene henter den kunstige intelligensen fra Washington Post-artikler om temaet, skriver Axios.

    Mediehuset samarbeider med flere KI-firmaer, inkludert OpenAI og Metas Llama, for å drive sin egen store språkmodell.

    I fremtiden planlegger Washington Post å utvide chatboten til andre emner, forteller teknologisjef Vineet Khosla.

  • Blir programledere for europeisk musikkonkurranse

    Roger Aarli-Grøndalen
    Mona Berntsen (t.v). og Silje Nordnes.

    Silje Nordnes og Mona Berntsen skal være programledere for den internasjonale musikkonkurransen Eurovision Young Musicians som i år er lagt til Norge og Bodø, skriver NRK i en pressemelding.

    NRK er vertskap, og TV-sendingen vil gå ut til en rekke europeiske land.

    – Det er stor stas å få være programleder for EYM. Deltakerne er unge, men på et ekstremt høyt nivå, så jeg gleder meg til store musikalske opplevelser, forteller Nordnes, som har vært programleder for en lang rekke NRK-programmer.

    Berntsen ser også frem til å lede musikkonkurransen.

    – Det å skulle lede en så stor kveld hvor unge utøvere får en stor internasjonal plattform for å vise sitt talent, dedikasjon og drøm er en stor ære, sier danseren Berntsen som også er barnebokforfatter, sceneregissør og koreograf.

  • Rita Westvik er død

    Roger Aarli-Grøndalen

    Tidligere NRK-profil og politiker Rita Westvik er død

    En nær venn av familien, Sæmund Fiskvik, bekrefter overfor VG at Westvik sovnet stille inn onsdag, 71 år gammel.

    Før hun gikk inn i politikken, og senere andre bransjer, hadde Westvik en lang karriere i NRK som journalist, programleder og leder.

    Særlig var hun å se på TV-skjermen på 80-tallet, blant annet som programleder for «Lørdagssirkuset» og «På hengende håret».

    I 1985 var hun programleder for Melodi Grand Prix.

    Westvik var også den første kanalsjefen for NRK P3.

    Før hun gikk til NRK, var hun med på å starte opp RadiOrakel, og var også kanalens første redaktør.

  • CNN kutter 100 stillinger

    Roger Aarli-Grøndalen

    CNN kutter cirka 100 stillinger og vil lansere sitt første CNN.com-abonnementsprodukt senere i år, melder Wall Street Journal.

    Målet er at mediehuset skal bli mindre avhengig av inntektene fra kabel-tv.

    I en melding til de ansatte skriver CNN-sjef Mark Thompson at nyhetsavdelingene for tv og digitalt, vil bli slått sammen.

    CNN har cirka 3500 ansatte.

  • Trump truer Zuckerberg med fengsel

    Roger Aarli-Grøndalen

    Donald Trump sier at han vil fengsle «valgsvindlere», inkludert Meta-sjef Mark Zuckerberg, skriver Gizmodo.

    I en tirade på Truth Social tirsdag morgen, skriver eks-presidenten:

    «Alt jeg kan si er at hvis jeg blir valgt til president, vil vi forfølge valgsvindlere på nivåer som aldri er sett før, og de vil bli sendt i fengsel for lange perioder.»

    Han fortsetter:

    «Vi vet allerede hvem dere er. IKKE GJØR DET! ZUCKERBUCKS, vær forsiktig.»

    «Zuckerbucks» er Trumps kallenavn på Zuckerberg.

  • Avventende annonsemarked

    Roger Aarli-Grøndalen
    Jonas Buskop, forhandlingsdirektør i Omnicom Media Group og Camilla Gåre, daglig leder i Mediebyråforeningen, presenterer Mediebarometeret for første halvår 2024.

    Mediebarometeret fra Mediebyråforeningen viser et relativt stabilt første halvår, akkumulert, sett opp mot fjoråret.

    – Den totale reklameomsetningen som går via mediebyråer har en nedgang på 0,9 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det utgjør en nedgang på omtrent 42 millioner kroner, sier Camilla Gåre, daglig leder i Mediebyråforeningen, i en pressemelding.

    Jonas Buskop, direktør for forhandlinger og investeringer i Omnicom Media Group, legger til:

    – Annonsemarkedet kan så langt i 2024 oppsummeres som avventende. Totalt sett er en liten nedgang i henhold til hva som var forventet for første halvår. Med tanke på fordelingen mellom medietypene er hovedtrekkene også som forutsett, men lydmediene overpresterer med noen prosentpoeng sammenlignet med våre prognoser. I den andre enden forventet vi at digitale medier totalt sett ville trekke snittet noe opp, mens det så langt faktisk trekker totalen noe ned. Her er det spesielt display som så langt i 2024 leverer skuffende omsetningstall.

    Han tror imidlertid at året vil ende opp med en liten vekst:

    – Våre prognoser tilsier fremdeles at 2024 vil ende opp med positivt fortegn. Isolert sett forventer vi at andre halvår vil se en vekst på minimum tre prosent sammenlignet med samme periode i 2023, og at vi dermed ender året totalt på en liten vekst. Med tanke på generell inflasjon i samfunnet for øvrig innebærer dette allikevel fremdeles nøkterne tider for alle som livnærer seg på annonser.

  • Fædrelandsvennen: – Ikke fornøyd

    Roger Aarli-Grøndalen

    Fædrelandsvennen økte i 2023 inntektene for første gang siden 2019, skriver Medier24.

    Inntektsveksten var på 0,45 prosent. Kostnadene økte på sin side med 1,24 prosent.

    Det Polaris Media-eide mediehuset endte med et driftsresultat på cirka 10,3 millioner kroner. Ned 12,7 prosent sammenlignet med året før.

    – Vi er ikke fornøyd med å være like bak fjoråret. Vi har ambisjoner om å levere bedre resultater fremover, men sett i lys av markedet, var fjoråret et år som legger grunn for videre vekst, sier administrerende direktør i Fædrelandsvennen, Håvard Kvalheim, sier til Medier24.

  • NTB rapporterte feil dødstall

    Roger Aarli-Grøndalen

    En artikkel om palestinske dødsfall på Gazastripen i tidsskriftet Lancet ble feiltolket av NTB, skriver Dagen.

    I Lancet-artikkelen blir det presentert et estimat på hvor mange som kan dø på Gazastripen – 186.000 mennesker, men i NTB-saken ble dette til hvor mange som faktisk har dødd.

    Tallet på allerede døde er ifølge Hamas 38.243 per 9. juli , skriver Dagen. Altså en femtedel av det NTB meldte.

    – NTB har ettergått opplysningene, rettet opp feilene og orientert kundene, skriver NTB til Dagen.

  • New York Times: – Trakassering

    Roger Aarli-Grøndalen

    New York Times, som i desember saksøkte OpenAI for brudd på opphavsretten, blir nå bedt av ChatGPT-eieren om å dokumentere at den amerikanske avisens artikler faktisk er originalt innhold, skriver Entrepreneur.

    NYT kaller OpenAIs forespørsel for «trakassering og gjengjeldelse».

    OpenAI ba spesifikt om memoer, journalisters notater, opptegnelser og annet materiale som er sitert i avisens artikler. De oppga imidlertid at de ikke var ute etter identiteten til avisens kilder.

  • Faktisk.no får millionstøtte

    Roger Aarli-Grøndalen

    Faktisk.no får to millioner kroner i støtte fra DnB Sparebankstiftelsen til Tiktok-prosjektet Faktasjekk for unge, skriver Faktisk.no i en pressemelding.

    – Vi er veldig glade for støtten fra Sparebankstiftelsen, som vil gjøre det mulig for oss å utvikle kritisk journalistikk i kortvideoformat rettet mot et ungt publikum, sier Morten Langfeldt Dahlback, leder for innovasjon og teknologi i Faktisk.no, i pressemeldingen.

    Faktasjekk for unge ble lansert som et pilotprosjekt tidligere i år.

  • Henden bisettes fredag

    Roger Aarli-Grøndalen

    Den prisbelønnede VG-fotografen Harald Henden som døde av kreft 3. juli, 63 år gammel, bisettes fredag 12. juli.

    Bisettelsen finner sted i Vestre Aker kirke i Oslo og starter klokken 13.

    «Arven hans er ikke dokumentariske bilder av stridsvogner og soldater ved frontlinjen, men av mennesker som rammes av konflikt og katastrofer. Henden var ikke først og fremst krigsreporter. Han var humanist med kamera», skrev VGs sjefredaktør Gard Steiro i et minneord som blant annet ble publisert i Journalisten.

  • Økte inntekter for DN-eier

    Roger Aarli-Grøndalen
    Amund Djuve, konsernsjef i DN Media Group.

    Mediedivisjonen i NHST Holding, DN Media Group, økte resultatet (EBITDA) fra 12,8 millioner kroner i andre kvartal 2023 til 26,6 millioner kroner i andre kvartal 2024, skriver selskapet i en pressemeldingen.

    Veksten i heldigitale abonnementsinntekter var på 20,5 prosent mot samme periode i fjor. 61,9 prosent av abonnementsinntektene i DN Media Group er heldigitale, mot 55,4 prosent på samme tid i fjor. Papirbaserte abonnementsinntekter fortsetter å falle, heter det videre i pressemeldingen.

    Totalt økte driftsinntektene med 5,3 prosent mot samme kvartal i fjor. Kostnadene i DN Media Group i første kvartal var ned 1 prosent mot samme periode i fjor.

    – Vi har hatt en god utvikling redaksjonelt, og kommersielt gjorde vi det bedre enn i samme kvartal i fjor. Sammen med bedret kostnadskontroll har dette bidratt til en resultatdobling så langt i år. Markedene vi opererer i er preget av usikkerhet, og vi fortsetter å jobbe systematisk med lønnsomhetsforbedrende tiltak, sier konsernsjef Amund Djuve i DN Media Group i pressemeldingen.

  • Reiseradioen med brannalarm-pause

    Marte Vike Arnesen

    NRK melder selv at radioprogrammet Reiseradioen måtte ta pause midt i sendingen da brannalarmen gikk på radiohuset til NRK i dag.

    Programlederne Anne Lindmo og Halvor Haugen var midt i et intervju med forfatter Jo Nesbø da de måtte evakuere.

    Hele radioresepsjonen ble evakuert og sprinkleranlegget ble satt i gang, melder rikskringkasteren. Etter femten minutter fikk de ansatt og deres gjester komme inn i bygningen igjen.

  • Europower med omsetnings-rekord i 2023

    Marte Vike Arnesen

    Europower, Norges største nyhetstjeneste om fornybar energi, satte ny omsetningsrekord i 2023. Likevel viser resultatet etter skatt at de går med underskudd, det melder Europower selv i en pressemelding.

    Regnskapet viser en samlet omsetning på 22,6 millioner kroner, det er en vekst på 9 prosent det siste året.

    Resultat før avskrivninger viser et overskudd på cirka 550.000 kroner, mot et pluss på 800.000 kroner året før. Resultat etter skatt viser dermed et underskudd på 396.000 kroner, noe som er litt svakere enn året før.

    – I fjor leverte vi både på det å gjøre journalistikken kjent og å vokse som selskap. I år når vi etter alle solemerker også målet om økonomisk soliditet og lønnsomhet, sier ansvarlig redaktør og daglig leder Ole Petter Pedersen.

  • NRK og MBL med nytt FleRe-samarbeid

    Marte Vike Arnesen

    NRK og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) inngår et nytt samarbeid for å få flere med flerkulturell kompetanse til mediebransjen.

    Nå har de blitt enige om sende stipendiater NRKs talentprogram FleRe ut i praksis i MBLs medlemsbedrifter. I første omgang gjelder samarbeidet TV 2 og Dagbladet.

    Det melder NRK.

    – Jeg er stolt av at andre medier nå for første gang er inkludert i NRKs satsing på talentprogrammet NRK FleRe, sier kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen til NRK.

  • TV 2-sjef knuste ankelen i malingsulykke

    Marte Vike Arnesen

    Det er TV 2 som melder at deres egen administrerende direktør og sjefredaktør, Olav Sandnes, falt fra en stige da han skulle male hytta.

    Olav T. Sandnes er sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2.

    Sandnes karakteriserer epsioden som Donald Duck-situasjon.

    – Jeg skulle ned stigen med malingsspannet, og så sklei stigen. Da trynet jeg, og så tverrsnittet jeg foten. Den sto i 90 grader. Jeg hadde maling over hele meg. Hunden min fikk også Drygolin på seg, sier han i et intervju med kanalen.

  • Dokfestivalen arrangeres også i 2024

    Marte Vike Arnesen

    Styret i stiftelsen er i gang med å forberede Dokfestivalen 2024. Det skriver de på sine egne nettsider. Der lover de også bildevisninger og foredrag med noen av verdens beste dokumentarfotografer, samt fotoutstillinger og portfolioreviews når festivalen går av stabelen Litteraturhuset i Fredrikstad 20-22 september.

    Martin Slottemo Lyngstad sitter i styret i Dokfestivalen. Her fotografert i forbindelse med fjorårets festival.

    Dokfestivalen gjenoppstod i fjor etter å ha ligget brakk siden 2019.

    – Det viktigste at vi kommer i gang og lager møteplassen vi har savnet, sa styremedlem Martin Slottemo Lyngstad til Journalisten i fjor.

  • Ett av de svakeste årene for norske aviser siden finanskrisen

    Marte Vike Arnesen

    Publikum betalte mer for aviser i fjor enn noen gang tidligere, det hjalp likevel ikke på lønnsomheten viser Medietilsynets rapport om avisenes driftsøkonomiske utvikling i perioden 2019–2023.

    Annonseinntektene falt med 6 prosent i fjor, det er mer enn brukerinntektene økte.

    – Den svake lønnsomheten for avisene samlet skyldes at nedgangen i annonseinntekter var høyere enn veksten i brukerinntekter. Avisenes lønnsomhet er dermed fortsatt under press, sier direktør i Medietilsynet, Mari Velsand i en pressemelding.

  • Nynorsk-pris til Eivind Molde

    Roger Aarli-Grøndalen
    NRK-journalist Eivind Molde.

    Kringkastingsprisen vart i dag delt ut til Eivind Molde, mangeårig nyheitsjournalist i NRK.

    Kringkastingsprisen blir delt ut av Kringkastingsringen kvart år.

    «Prisvinnaren har gjort ein særs verdfull innsats for god journalistikk på nynorsk – utan å stikke seg fram. For han er det sjølve journalistikken og formidlinga av bodskapen som er viktig. Han er kjend for eit kortfatta og enkelt språk og er ein av få journalistar som legg vekt på å bruke nynorsk normaltalemål», skriv Kringkastingsringen.

    Styret i Kringkastingsringen er jury for prisen, og prisen har vore delt ut sidan 1978. Prisvinnaren får eit diplom og eit kunstverk, i år laga av biletkunstnaren Erlend Wiggen Bliksrud.

  • NRK skal dele mer

    Roger Aarli-Grøndalen
    Hege Iren Frantzen, redaktør for mediemangfold og samarbeid i NRK.

    NRK har vedtatt nye interne rutiner for deling av bilder, videoklipp og lydklipp med redaktørstyrte medier, skriver Mediebedriftenes Landsforening (MBL) på sine nettsider.

    – NRK er opptatt av å være rause og på tilbudssiden når vi får spørsmål fra andre redaktørstyrte medier om å dele innholdet vårt, sier redaktør for mediemangfold og samarbeid i NRK, Hege Iren Frantzen, til MBL.

    Denne helgen får redaktørstyrte medier, som har avtale med NRK, tilgang til NRK-produksjonen fra prideparaden i Oslo.

    – Når det gjelder pågående nyhetssaker, og hvor det haster litt ekstra å få tilgang til et bilde eller et videoklipp som vi har publisert, har vi nettopp vedtatt nye interne rutiner som skal sikre den gode og viktige dialogen direkte mellom våre redaktører og eksterne redaktører, sier Frantzen.

    NRK har også publisert informasjon om hvilke vilkår som gjelder når man får tilgang til NRKs arkivstoff og hvordan mediene får tak i innhold i pågående nyhetssaker på sine nettsider.

  • Ingen tilskudds-prognose fra Medietilsynet

    Roger Aarli-Grøndalen

    Medietilsynet vil ikke gi aviser som har søkt om pressestøtte en prognose for hva støttebeløpet vil bli i inneværende år, skriver Mediebedriftenes Landsforening (MBL) i sitt nyhetsbrev.

    Normalt har tilsynet kommet med dette.

    Bakgrunnen for at det ikke kommer noen prognose i år, er at den vil være for usikker til at den vil ha tilstrekkelig verdi for avisene, mener Medietilsynet.

    Nye pressestøttesøkere kan ikke medregnes i prognosen, og i år er det flere nye søkere, opplyser Medietilsynet til MBL.

  • Slutt for NRKs gaminghus

    Roger Aarli-Grøndalen
    Sommeren 2021 kjøpte NRK dette huset på Ljan i Oslo, til sitt gaming-prosjekt.

    NRK brukte over 30 millioner på gaminghuset LL35, men nå er det slutt for satsningen, skriver VG.

    – Det har vært et krevende prosjekt, krevende infrastruktur og en betydelig grad av læring. Jeg kan bekrefte at det er slutt for den satsningen, sier NRKs eiendomssjef, Harald Haugerud, til VG.

    Målet var at LL35 var at NRK skulle nå unge seere, blant annet med livestream av livet til gamere 24 timer i døgnet.

  • Harald Henden utnevnes til ridder

    Roger Aarli-Grøndalen

    VG-fotograf Harald Henden er utnevnt til ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, melder Kongehuset fredag.

    Henden mottar utmerkelsen for sin innsats som pressefotograf.

    Dekorasjonen vil bli overrakt ved et arrangement ved Diakonhjemmet sykehus, fredag 28. juni 2024 klokken 14.00.

    Henden har vært åpen om at han har fått en alvorlig kreftsykdom.

    – Jobben har vært hele livet mitt, men jeg må nok innse at kameraet er lagt på hylla for godt nå, sa Henden til Journalisten da vi intervjuet ham i mars.

  • Aftenposten-kommentator mener Biden bør trekke seg

    Marte Vike Arnesen

    «Joe Biden bør vurderer å trekke seg», det mener Aftenposten-kommentator Christina Pletten i en kommentar publisert etter nattens presidentdebatt mellom de amerikanske presidentkandidatene Joe Biden og Donald Trump.

    Videre skriver hun:

    «Demokratene bør ha fokus på å hindre at Donald Trump kan ta tilbake Det hvite hus. Etter denne debatten er det vanskelig å tro at de kan klare det med Biden i førersetet».

  • To konsernsjefer i Trønder-Avisa-styret

    Roger Aarli-Grøndalen

    Etter at det er blitt gjort endringer i styrsammensettingen i Trønder-Avisa AS, vil konsernsjefene i både Polaris Media og Amedia ha fast plass i det nye styret, skriver Medier24.

    Konsernsjef i Polaris Media, Per Axel Koch, er styrets nestleder. Og nytt styremedlem er Anders Opdahl, konsernsjef i Amedia.

    Både Polaris og Amedia har eierinteresser i Trønder-Avisa.

    – Det gir oss mye kompetanse, og det viser at vi er en av Norges viktigste mediebedrifter utenfor Oslo, sier Sivert Røssing, sjefredaktør og konsernsjef i Trønder-Avisa, til Medier24.

  • Medielansering kan være lovbrudd

    Roger Aarli-Grøndalen

    Lanseringen av ginen som ble laget til prinsesse Märtha Louise og Durek Verretts bryllup, kan være ulovlig, skriver NRK.

    Blant annet kan det være problematisk at flere medier var invitert til lanseringen.

    Dette kan, ifølge NRK, ha vært lovstridig, fordi det ikke er lov for bransjeaktører å «initiere, påvirke eller finansiere» omtale av alkolhol.

    – Generelt sett er en presselansering å regne som å initiere til presseomtale, noe som normalt sett vil bli sett på som et brudd på reklameforbudet, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet til NRK.

  • TV 2 oppfylte alle krav

    Roger Aarli-Grøndalen

    TV 2 løste oppdraget som kommersiell allmennkringkaster i tråd med kravene i fjor og får full kompensasjon på 135 millioner kroner.

    Det er konklusjonen i tilsynsrapporten fra Medietilsynet som ble offentliggjort i dag.

    Hovedkonklusjonene i rapporten:

    • TV 2 hadde daglige nyhetssendinger fra den sentrale nyhetsredaksjonen i Bergen. Med 154 redaksjonelle årsverk og over 300 millioner kroner i redaksjonelle kostnader til nyhetssendingene på hovedkanalen TV 2 Direkte, oppfyller TV 2 forpliktelsene med god margin.
    • TV 2 oppfylte kravene om tilbud til barn ved å vise norskspråklig barne-TV hver helg og ha 16 millioner kroner i kostnader til denne typen programmer.
    • TV 2 oppfylte kravene om tilbud til unge ved å sende jevnlige norskspråklige programmer for unge i alderen fra 13 til 19 år og ha 6,3 millioner kroner i kostnader til denne typen programmer.
    • TV 2 formidlet førstegangsvisninger av norsk film og tv-drama og innfridde med god margin kravet om årlig gjennomsnitt på 50 millioner kroner til innkjøp av produksjoner.
    • TV 2 oppfylte kravene om å formidle allmennkringkastingsinnholdet lineært på hovedkanalen TV 2 Direkte og ikke-lineært i TV 2 Play. TV 2 oppfylte også kravet om å være tilgjengelig i distribusjonsnett som kan mottas av minst 95 prosent av alle husstandene i Norge (teknisk dekning).
    • Med hovedredaksjon og sentral nyhetsredaksjon i Bergen tilfredsstiller TV 2 kravet om at disse redaksjonene skal være lokalisert minst 100 kilometer utenfor Oslo. TV 2 oppfylte kravene om at Bergen er stedet der både større og mindre avgjørelser knyttet til programsammensetningen og nyhetene blir tatt, og majoriteten av de redaksjonelt ansatte i disse redaksjonene har arbeidsstedet sitt der.
    • Med 54 prosent norskspråklige programmer på hovedkanalen oppfylte TV 2 kravet om at norskspråklige programmer skal utgjøre minst 50 prosent av sendetiden. TV 2 hadde en rekke nynorsktalende nyhetsankere og reportere i 2023 og oppfylte kravet om å bruke begge de offisielle målformene.
    • TV 2 oppfylte kravene om bredde i tema og sjangere. I 2023 valgte TV 2 å dekke de fem kategoriene samfunns-/informasjonsprogram, sport, dokumentarprogram, underholdning og natur og vitenskap, og alle kravene til hyppighet og omfang er oppfylt.
    • TV 2 har etterlevd retningslinjene for regnskapsmessig skille i 2023, og i tråd med resultatet får TV 2 full kompensasjon på 135 millioner kroner for å ha levert allmennkringkastingsoppdraget.
  • Profilert medie­kommentator slutter

    Roger Aarli-Grøndalen

    Semafor kan i dag fortelle at Jack Shafer forlater Politico, hvor han de siste årene har skrevet spalten Fourth Estate. Årsaken til at han har sagt opp i sin stilling, er ifølge Shafer at interessen for stoff om mediebransjen er fallende hos hans nåværende arbeidsgiver.

    – Jeg hadde en virkelig god periode med mye frihet i Politico og setter pris på alle de flotte menneskene jeg jobbet med, sier Shafer til Semafor.

    – Men jobben har endret seg de siste månedene, og jeg tror det er best for meg å starte med friskt mot et annet sted der mediekritikk er en viktig del av miksen.

  • Legger ned Nytt i Uka

    Roger Aarli-Grøndalen

    Styret i Media Vest AS varsler at de legger ned den annonsefinansierte gratisavisen Nytt i Uka.

    Utgiverselskapet eies 100 prosent av Sunnmørsposten AS.

    – Den kraftige svikten i annonseinntektene gjør at driftsgrunnlaget dessverre ikke lengre er til stede. Nytt i Uka er blant de siste gratisavisene i landet og til tross for en rekke kostnadsbesparende tiltak de siste årene har selskapet store økonomiske utfordringer, sier styreleder Frank Støyva Emblem i en pressemelding.

    – Vi beklager dette sterkt, for vi vet at mange er glade i avisen. Men videre drift av denne ville rett og slett blitt for krevende, for både eier og ansatte, sier Emblem.

    Morselskapet Sunnmørsposten AS og datterselskapet Media Vest AS er nå i en fusjonsprosess og vil gjennomføre en virksomhetsoverdragelse i løpet av kort tid. Dette sikrer at den lokale nettavisen AESby.no drives videre, og de ansatte får tilbud om ansettelse i Sunnmørsposten, står det videre i pressemeldingen.

    – Det har vært viktig for oss at det satses videre på AESby.no, som er en ultralokal nettavis for Ålesund med over 8.000 unike daglige brukere. Nettavisen vil fra 1. juli bli lagt under ledelsen i Sunnmørsposten, og vil bli drevet videre derfra. Det samme gjelder for de ansatte i Media Vest AS, med unntak av dagens redaktør og daglig leder som ikke blir med videre, sier Emblem.

  • Jan Erik Kjerpeseth ny styreleder i NRK

    Roger Aarli-Grøndalen

    – NRK spiller en viktig rolle for folk hver eneste dag, med sterkt nærvær i hele landet. Med et mer globalisert mediemarked blir NRK viktigere for å fremme norsk innhold, kultur og språk. Jeg er derfor glad for at Jan Erik Kjerpeseth har takket ja til å ta på seg styreledervervet i NRK, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery i en pressemelding.

    Kjerpeseth er konsernsjef i Sparebanken Vest, en rolle han har hatt siden 2013. Kjerpeseth er også styreleder i Eviny AS, Brage Finans og Frende Forsikring og styremedlem i Finans Norge og Sparebankforeningen.

    Han tar over etter Birger Magnus.

    – Vi vil takke Birger Magnus for innsatsen gjennom ti år som styreleder i et stadig mer krevende mediemarked. Magnus forlater et selskap i god stand og med god måloppnåelse, sier Jaffery.

    Dette er det nye NRK-styret:

    • Jan Erik Kjerpeseth, styreleder
    • Åsne Havnelid, nestleder
    • Hege Aasen Veiseth
    • Arild Grande
    • Shahzad Abid

    Ansattrepresentanter:

    • Torunn Myhre
    • Elin Fossum
    • Sigrid Skeie Tjensvoll
  • Onsdag starter rettssak mot amerikansk journalist

    Roger Aarli-Grøndalen

    Wall Street Journals Russland-korrespondenten Evan Gershkovich, som ble pågrepet og anklaget for spionasje i mars i fjor, får nå saken sin behandlet i russisk rett.

    Rettssaken, som starter i morgen, skal foregå bak lukkede dører i byen Jekaterinburg, stedet Gershkovich ble pågrepet på reportasjereise i fjor.

    Den russiske påtalemyndigheten har uttalt at de mener WSJ-journalisten har samlet informasjon om en stridsvognfabrikk og overlevert opplysningene til amerikansk etterretning. Noe både Gershkovich og hans arbeidsgiver benekter.

    Inna Sangadzhieva i den norske Helsingforskomiteen sier til VG at hun tror Gershkovich blir dømt.

    – Det er stor sannsynlighet for at Gershkovich blir dømt til lovens strengeste straff, som er 20 år, fordi det er viktig for Putins regime å late som at Russland er i krig mot Vesten. Dette fungerer også som skremsel for resterende uavhengige russiske og utenlandske journalister i Russland.

  • Forsvaret dekket reiseutgiftene til journalister

    Roger Aarli-Grøndalen

    I en større artikkel publisert i dag skriver Altinget at Forsvaret dekker reiseutgiftene til deltakere på Forsvarets sjefskurs. Det inkluderer utgiftene til en rekke profilerte journalister og redaktører som har deltatt på disse kursene.

    VG, Aftenposten, Dagens Næringsliv, TV 2 og NRK bekrefter overfor Altinget at Forsvaret har betalt reiser for deres ansatte i forbindelse med sjefskursene.

    – De deltar som redaksjonelle medarbeidere for å få oppdatert innsikt, bredere kunnskap og utvidet kildenettverk. Vi mener at deltagelsen ikke svekker våre tre medarbeideres evne til å mene eller skrive om Forsvaret på en uavhengig og kritisk måte. Pressens og VGs etiske regelverk ligger til grunn for alt vårt arbeid, skriver ansvarlig redaktør i VG, Gard Steiro, til Altinget.

  • – Julian Assange er fri

    Roger Aarli-Grøndalen
    Julian Assange skal her signere avtalen som gjør at han settes fri, ifølge Wikileaks.

    Wikileaks-grunnlegger Julian Assange skal ha inngått en avtale med amerikanske myndigheter, og skal allerede være satt fri, ifølge Wikileaks.

    X skriver Wikileaks:

    «Julian Assange er fri. Han forlot Belmarsh maksimalsikkerhetsfengsel på morgenen 24. juni, etter å ha tilbragt 1901 dager der. Han ble innvilget kausjon av High Court i London og ble sluppet fri på Stansted flyplass om ettermiddagen, hvor han gikk om bord i et fly og forlot Storbritannia.»

    Reiste med fly

    Bildet skal vise Julian Assange som forlater Storbritannia.

    Wikileaks har publisert en video på X som skal vise Assange som går om bord på flyet på Standsted.

    Videre står det:

    «Etter mer enn fem år i en 2x3 meter celle, isolert 23 timer om dagen, vil han snart gjenforenes med sin kone Stella Assange og deres barn, som bare har kjent sin far bak murene.»

    Meldingen avsluttes med:

    «Når han returnerer til Australia, takker vi alle som stod ved vår side, kjempet for oss og var fullstendig engasjert i kampen for hans frihet.»

    Sonet ferdig

    Ifølge flere medier skal Assange nå være på vei til en rettshøring på den amerikanske øya Saipan i Stillehavet.

    NTB skriver, med blant annet Reuters og AFP som kilder, at avtalen med USA innebærer at Assange skal erklære seg skyldig i å ha offentliggjort hemmeligstemplet informasjon. For dette skal han dømmes til 62 måneders fengsel, tilsvarende det han allerede har sonet i Storbritannia.

  • NRK hadde tekniske problemer

    Roger Aarli-Grøndalen

    NRK har i dag hatt tekniske problemer på nett, TV og radio. Men nå skal problemene være løst, melder NRK.

    «Problemer med avvikling av nyhetene. Venter på neste sending», het det tidligere i dag på en tekstplakat på NRK1 direkte.

  • – Denne anerkjennelsen er en hyllest til innsats, kreativitet og hardt arbeid for å skape ALT. Det er virkelig hele teamets fortjeneste at vi står her i dag, sier produkteier Mathias Høibakk Bergquist (i midten).
  • Anders Opdahl på plass i nye lokaler.
  • Mari Skurdal, ansvarlig redaktør i Klassekampen.
Powered by Labrador CMS